Zachary Stieber John Haughey

a 14. 10. 2022

Dlouholetý spolupracovník rodiny Clintonových Charles Dolan se 13. října pod přísahou přiznal, že lhal, když tvrdil, že mluvil se známou z řad republikánů o záležitostech kolem Trumpa.

„Lhal jsem. Mám to z kabelových zpráv,“ vypověděl Dolan během trestního procesu s Igorem Dančenkem u federálního soudu ve Virginii.

Dolan poskytl informace Dančenkovi, který byl klíčovým zdrojem Steeleova spisu proti Donaldu Trumpovi, který si přes prostředníka objednali Hillary Clintonová a Demokratický národní výbor.

Dančenko je obviněn z pěti případů lhaní agentům FBI, včetně toho, když tvrdil, že s Dolanem nekomunikoval o žádném z tvrzení ve spisu, jak vyplývá z dokumentů obžaloby. Dančenko ve skutečnosti od Dolana získal přinejmenším jedno z tvrzení, jež poskytl Christopheru Steeleovi, příznivci Clintonové, který choval vůči Trumpovi zášť.

Dne 20. srpna 2016 Dolan poslal Dančenkovi zprávu, v níž mu předal to, co líčil jako interní informace o představitelích Trumpovy kampaně Coreym Lewandowském a Paulu Manafortovi.

„Byl jsem na skleničce se svou republikánskou známou, která zná některé hráče, a dozvěděl jsem se něco z toho, co je v tomto článku, a mám tak ještě více podrobností. Řekla mi také, že Corey Lewandowski, který Manaforta nenávidí a s Trumpem stále mluví, v tom hrál roli. Prý nad tím tančí radostí,“ uvedl Dolan a připojil odkaz na novinový článek. „Myslím, že podstatné je to, že kromě odhalení o Ukrajině si řada lidí přála Manafortův odchod. Je to dav, který má velmi ostré lokty.“

Dolan ve čtvrtek přiznal, že si „republikánskou známou“ vymyslel.

„Pan Dančenko mi nabídl nějaký obchod. Chtěl jsem mu říct, že jeho zdroje jsou dobré. Ta žena byla ve zprávách na kabelovce,“ řekl Dolan na lavici obžalovaných. „To, že Lewandowski nenávidí Manaforta, bylo celkem všeobecně známé a v té době to bylo ve všech zprávách.“

Dolanovy informace se nakonec dostaly do spisu, který obsahoval řadu obvinění, jež byla od té doby zdiskreditována.

„Osoba z americké politiky spojená s Donaldem Trumpem a jeho kampaní nastínila důvody Manafortovy nedávné demise. Podle něj/ní je pravda, že částečně v tom hrálo roli odhalení korupce na Ukrajině, ale také to, že několik vysoce postavených hráčů blízkých Trumpovi si přálo Manafortův odchod, především proto, aby neměl kontrolu nad strategií a formulací politiky,“ uvádí se ve zprávě datované dva dny po Dolanově e-mailu.

„Zvláště důležitý byl v tomto ohledu Manafortův předchůdce ve funkci manažera kampaně Corey Lewandowski, který Manaforta osobně nesnášel a zůstal blízký Trumpovi, s nímž pravidelně diskutoval o prezidentské kampani.“

Dolan v srpnu 2021 sdělil týmu zvláštního vyšetřovatele Johna Durhama, který Dančenka stíhá, že žádné informace v dokumentaci nelze přičítat jemu.

V prosinci 2021 si však uvědomil, že část o Manafortovi mohla pocházet od něj, a proto na to vyšetřovatele upozornil.

Když mu žalobci ukázali e-mail spolu se zprávou ve spisu, Dolan potvrdil, že jsou si podobné.

Překlad původního článku newyorské redakce: J. S.

Související články

Přečtěte si také

VIDEO: Rozhovor s europoslancem Zdechovským na témata, která trápí občany nejvíce
VIDEO: Rozhovor s europoslancem Zdechovským na témata, která trápí občany nejvíce

Přijít s opravdu dobrým migračním paktem je dle europoslance Tomáše Zdechovského jako vytvořit dobré hudební dílo. Diskutovali jsme i o řadě dalších témat, která občany „pálí“.

Topolánek: Evropa se sama rozhodla, že zchudne, a usilovně na tom pracuje
Topolánek: Evropa se sama rozhodla, že zchudne, a usilovně na tom pracuje

Evropská unie svými klimatickými politikami a Green Dealem uměle snižuje vlastní ekonomický výkon a přivádí nás do chudoby, sdělil bývalý premiér Mirek Topolánek.

Armáda ČR nacvičovala v květnu na zemi, ve vzduchu i na moři
Armáda ČR nacvičovala v květnu na zemi, ve vzduchu i na moři

24. května vyvrcholilo jedno z největších letošních cvičení Pozemních sil Armády ČR s názvem Joint Fires 2024. Kromě něj se naše armáda zapojila v květnu i do několika mezinárodních cvičení.

Nadbytečné výrobní kapacity a dumpingová taktika Číny
Nadbytečné výrobní kapacity a dumpingová taktika Číny

Spojené státy a Evropská unie (EU) vyjádřily obavy z nadměrné výrobní kapacity Číny v různých odvětvích, od oceli a hliníku až po lithiové baterie, nové energetické produkty, elektromobily a solární panely.

Čeští hokejisté oslavili zlato s fanoušky, ve čtvrtek je přijme prezident
Čeští hokejisté oslavili zlato s fanoušky, ve čtvrtek je přijme prezident

Tisíce lidí dnes oslavily s českým národním hokejovým týmem v Praze zisk titulu mistrů světa.