14. 10. 2022 19:49 − 1322× − 0

Saaremaa Rally důstojnou tečkou za estonskou sezónou

V Estonsku se o minulém víkendu odehrála tradiční soutěž, která každoročně nabídne o něco víc než běžné národní podniky.

Bohužel letos zůstali pořadatelé tohoto podniku odehrávajícího se na ostrově Saaremaa ochuzeni o třešničku na dortu v podobě závěrečného klání o mistrovský titul. Ten už si totiž s předstihem zajistil pilot Škody Fabia Rally2 evo Gregor Jeets. V hodnocení třídy určené vozům Rally2 tak na mistrovském trůnu vystřídal svého otce Raula a narozdíl od něho ještě přidal titul v absolutním pořadí. V první polovině roku se jako jeho největší soupeř jevil Priit Koik, který dokázal se svým Fordem Fiesta Rally2 vyhrát květnovou Rapla Ralli a Jeetse v průběžném pořadí přeskočit. Na tratích Rally Estonia se ale Koikovi vůbec nedařilo, do cíle se nedostal a na kontě mu nepřibyl ani bod. Definitivní konec nadějím udělala jeho absence na předposlední soutěži. Tou se stala Paide Ralli, na jejíž devatenáctý ročník Estonci čekali dlouhých čtrnáct let. Jeets na jejích smíšených cestách s převahou šotoliny neměl žádného soupeře s rovnocennou technikou a skupince vozů Mitsubishi Lancer vedené někdejším šampiónem Timmem Korgem pohodlně odjel. V Saaremaa Rally se chtěl Jeets hlavně porovnat se soupeři, kteří na domácí kolbiště zavítali po svých mezinárodních štacích, ale hned na první zkoušce vyjel mimo trať a atakoval strom. Na vině byla špatná volba gum, které pilota škodovky moc nepodržely ani ve zbylých dvou pátečních zkouškách. Z osmé příčky se Jeets v sobotu začal přibližovat pódiu. Klíč k jeho dobití držel v rukou jeho obvyklý soupeř Koik, který tentokrát startoval se stejnou technikou v podobě Fabie Rally2 evo. Titul sice Koik nezískal, ale poslední duel roku vyzněl o 6,4 vteřiny v jeho prospěch.

Doma se po sezóně strávené za volantem Fordu Fiesta Rally2 v Evropě ukázal i úřadující juniorský mistr Evropy Ken Torn. Nestartoval ovšem s Fordem, ale se Škodou. Po šestém testu se vyhoupnul do čela, ale bohužel hned záhy musel z rally kvůli dvojitému defektu odstoupit. V soutěži, kde se předvedla vlastně kompletní estonská sestava pilotů, kteří po celý rok všude možně proháněli speciály Rally2, nemohl chybět ani Georg Linnamäe. Místo tradičního Volkswagenu Polo GTI R5 předvedl techniku, se kterou by měl jezdit příští rok. Ambice na případný úspěch v Saaremaa Rally tlumil od samého začátku soutěže, kterou dle svých slov chtěl pojmout hlavně jako test nového vozu. Předním jezdcům opravdu nestíhal a po sedmém testu se držel s odstupem třičtvrtě minuty pod stupni vítězů. V RZ 8 pak Linnamäe své vystoupení zakončil neslavně havárií. V daleko lepším světle se doma předvedl novopečený juniorský mistr světa Robert Virves. Z Fiesty Rally3 přeskočil do Fabie R5 a hned v prvním testu se ujal vedení. Těsný náskok si udržoval až do šesté zkoušky, ve které jej zpomalil pomalý defekt. Vedení se na chvíli před svým odstoupením ujal Torn a hned po něm Egon Kaur. Účastník letošního finského mistrovství se přihlásil na poslední chvíli a na svůj Volkswagen Polo GTI R5 tak musel nalepit vysoké startovní číslo 170. V předposlední sobotní sekci se k němu Virves přiblížil na rozdíl 5,2 vteřiny a už to vypadalo na zajímavý závěr rally. Kaur ovšem v poslední sekci dokázal vyhrát všechny tři rychlostní zkoušky a vítězství na 55. Saaremaa Rally mu už zůstalo.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!