Krásná špiónka měla zabít 50 000 lidí. Lže se dokonce i o její smrti

Kromě neuvěřitelného sex-appealu a krásy měla Mata Hari také nadání, které se jí nakonec vymstilo: Dokázala si totiž neskutečně vymýšlet a lhát.

Nejsnáze by se Mata Hari dala popsat jako Femme fatale. Každý muž po úchvatné exotické snědé tanečnici toužil, obzvlášť poté, co se rozkřiklo, že během svých vystoupení zbavuje své svůdné křivky veškerého ošacení. Snědou krásku, jejíž jméno prý znamená „Slunce“, dceru vznešeného Inda a bajadéry, ve třinácti unesl anglický důstojník a oženil se s ní. Právě tak se dostala do Evropy, která jí padla k nohám.

Fascinující životopis má jen jednu jedinou vadu. Je totiž celý sprostou lží, kterou si Margaretha Geertruida Zellerová, narozená v srpnu 1876 v nizozemském Leeuwardenu, vymyslela, aby nemusela říkat krutou a hodně ošklivou pravdu. Její otec zkrachoval, matka zemřela a zoufalá a naivní dívka se zasnoubila šest dní poté, co poprvé potkala svého nastávajícího důstojníka, kterému odpověděla na inzerát v novinách. Vztah, který byl plný domácího násilí, nakonec opustila, ale bez dcery. Dál zamířila do Paříže, kde si díky neuvěřitelným lžím, kráse, ochotě souložit s vlivnými a bohatými muži a také nepopiratelné inteligenci pomohla z chudoby až na vrchol.

Kariéru Maty Hari přeťala válka

Od té doby její život připomínal pohádku a ona ho milovala. A muži milovali ji, ať už v Paříži, Madridu, Miláně, Římě, Berlíně, nebo Vídni. Milenci se mohli přetrhnout, aby ji ohromili. Jeden ji vzal do Egypta, druhý pro ni pronajal zámek. Ze všech stran se na ni hrnulo bohatství, přesto neexistovala finanční částka, kterou by nedokázala utratit. Žila jako by neměl přijít zítřek.

Jenže „zítřek“ přišel, a s ním i první světová válka. O tom, jak se během ní slavná Mata Hari pohybovala po Evropě, existuje velmi málo spolehlivých záznamů, máme nicméně důkazy, že pracovala jako německá špionka, a dokonce dvojitá agentka pro Francouze.

Ze špionáže ji tehdy podezříval i Scotland Yard, který ji koncem roku 1916 krátce zadržel na parníku při kontrole v Lamanšském průlivu, díky čemuž ji Francouzi nakonec ztotožnili se špionem z šifry, která se jim dostala do rukou, a zatkli ji.

Je možné, ba pravděpodobné, že velkou část činů, z nichž byla obviněna, neudělala. Možná ji dokonce do špionáže vmanévrovali kvůli její naivitě. Avšak během klíčových výslechů neustále lhala, bájila, zaplétala se do svých výpovědí a hlavně se přiznala, že je tajnou agentkou. A tak ji za obřího zájmu veřejnosti nakonec v roce 2017 odsoudili k trestu smrti zastřelením. Na svědomí měla mít smrt 50 tisíc vojáků.

Jak probíhala poprava Mata Hari?

15. října 1917 s ní v časných ranních hodinách zatřásli v její cele strážní. Dali jí pero a papír, aby mohla napsat poslední dopisy, a nechali ji natáhnout černé punčochy, nazout boty s vysokým podpatkem a v sametovém kabátku s kožešinou vykráčet z cely. Před popravčí četu se ve staré pevnosti na předměstí Paříže postavila v 5:30, a i když neposlala mužům, kteří na ni mířili zbraní, polibek, jak legendy vyprávějí, skutečně rezolutně odmítla pásku přes oči a podívala se smrti do očí.

Zdroj: History

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom