Jonáš Bartoš
15. října 2022 • 13:00

Mládí Plzně, které zatápí velikánům: nadaný „floutek“, lídr i čahoun

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo jsou talentovaní mladíci Plzně, kteří zatápí evropským velkoklubům?Kdo jsou talentovaní mladíci Plzně, kteří zatápí evropským velkoklubům?FOTO: FC Viktoria Plzeň

    Plzeňská Viktoria projíždí výjimečným evropským podzimem. Vedle prvního týmu zažívají konfrontaci s elitou i mladíci v Youth League. Kombinovaný tým z hráčů, kteří naskakují v ČFL za dospělé béčko, a z aktuální devatenáctky Viktorie, dokázal dvakrát zaskočit slavný Bayern (2:1, 3:3). Po dvou porážkách v Barceloně a proti Interu (pokaždé 0:3) zlepšuje své výkony. Jací hráči plzeňské mladíky táhnou? Kdo už na sebe upozornil?

  • Viktor Baier

    17 let, brankář
    Bilance v Youth League: 4 zápasy, 10 inkasovaných gólů

    Počet inkasovaných branek je vysoký, nicméně plzeňský gólman jich ještě mnohem víc chytil. Viktor Baier je nezpochybnitelnou oporou v brance, vytáhlý gólman každý zápas předvádí zajímavé zákroky. V minulém roce odchytal jedno utkání za reprezentační sedmnáctku, teď na evropském poli drží své parťáky. Díky vysoké postavě zvládá vzdušné souboje, výborný je v situacích jeden na jednoho. Občas má mezery v rozehrávce, kde dokázal vyrobit laciné chyby nebo se balonu zbytečně zbavuje.

  • Alexandr Sojka

    19 let, záložník
    Bilance v Youth League: 4 zápasy, 4 asistence

    V systému 4-3-3 mu patří místo uprostřed pole. Spolu s Pavlem Gaszczykem se stará o plzeňskou mezihru, rozdává balony a vyplňuje důležité prostory. Na evropské scéně je čím dál lepší – při ofenzivním festivalu v odvetě proti Bayernu (3:3) přihrál na všechny tři plzeňské branky, asistoval i na vítězný gól Jana Palusky v Mnichově. Čtyři z pěti vstřelených branek Viktorie připravil právě on. Pravidelně nastupuje za dospělé béčko v ČFL, v deseti zápasech nastřílel tři branky. Dva starty si připsal i v reprezentační šestnáctce.

  • Pavel Gaszczyk

    17 let, záložník
    Bilance v Youth League: 4 zápasy, 0+0

    Hovoří se o něm jako o největším plzeňském talentu. Dělal kapitána v reprezentační sedmnáctce, aktuálně už patří do výběru devatenáctek, nastupuje v ČFL. V Youth League chvíli trvalo, než se rozkoukal, ale podobně jako starší Alexandr Sojka stupňuje své výkony, je pravým lídrem týmu. Proti Bayernu zahrál oba zápasy výtečně, zúročuje klid na míči, tvůrčí schopnosti a přehled ve hře. Dokáže obejít jeden na jednoho, výborně zahrává standardky. Pokud vydrží v nastoleném trendu, má před sebou zajímavou budoucnost. V Plzni hraje i jeho o tři roky mladší bratr Adam, jehož si trenéři taky velmi chválí.

  • Milan Krůta

    18 let, útočník
    Bilance v Youth League: 3 zápasy, 2 góly

    Plzeňský útočník se dával dohromady po zranění, první zápas na Barceloně vynechal. Další tři už nastoupil v základu a v duelech proti Bayernu byl znát. Gólově se prosadil v obou soubojích s mnichovským favoritem, platí svou rychlostí i drzostí. V domácím zápase v Přešticích mohl zvládnout hattrick za poločas, pokud by v koncovce udržel víc klidu. Také sbírá ostruhy mezi dospělými v ČFL. Pokud ustálí výkony, může být velmi zajímavým hráčem i pro velký fotbal, předpoklady na to má.

  • Pavel Hašek

    17 let, útočník
    Bilance v Youth League: 4 zápasy, 0+0

    V obou zápasech proti Bayernu jste si ho museli všimnout, zejména první poločas v Mnichově mu neskutečně sedl. Vytáhlý levák deptal domácí obránce, výborně napadal, presoval i vynikal ve hře jeden na jednoho. Na české poměry jde o unikátního hráče, dovoluje si proti početní převaze a vyhledává složité situace. Potřebuje ubrat ve zbrklosti a přidat víc klidu v zakončení. Na hřišti vypadá jako správně drzý „floutek“, ale takové typy v týmu potřebujete. „Pavel na sobě musí pořád pracovat. Má to u trenérů těžké, někdy je na práci háklivý, ale má své přednosti. Rychlost a umí dát gól. Je to pro nás vzácný hráč, umí výborně situace jeden na jednoho. Milan Krůta to samé. Obě křídla přinesla týmu kvalitu,“ chválil své ofenzivní koně trenér devatenáctky Ondřej Šiml.  

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud