Vydatná polévka s kuřetem a rýží
Na 2–3 porce
- 300 g kuřecích prsou
- 160 g mixu divoké (indiánské) a Basmati rýže
- 700 ml zeleninového či jiného vývaru
- 170 ml 30–40% smetany
- 10 hnědých žampiónů / lesních hub / shii-take / kombinace
- 1 větší mrkev
- 2 řapíky celeru
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 90 g parmezánu
- 3 snítky tymiánu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl, pepř
Ivana JindřichováJídlo, vaření a pečení je její životní vášní, kterou sdílí s ostatními především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuje se především na tradiční recepty z celého světa, učí se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě předává svým fanouškům napříč všemi platformami. Více rad a receptů od Ivky najdete na www.catandcook.cz či Instagramu. |
Postup
Prsa nakrájejte na slabé proužky, osolte a nechte na lince dojít do pokojové teploty.
Mrkev a celer oloupejte (“odlupky“ si schovejte na zbytkový vývar ze strany 88) a nakrájejte je na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, oloupaný česnek na plátky. Parmezán nastrouhejte najemno. Rýži propláchněte studenou vodou.
Houby překrojte na poloviny / menší kousky. V rendlíku rozehřejte lžíci oleje a přidejte houby. Osolte je a restujte, dokud nepustí všechnu vodu. Jakmile začnou zlátnout, sundejte je z plotny a nechte stranou.
Ve velkém, hlubším hrnci rozehřejte olej, přidejte mrkev s řapíkatým celerem a osolte. Až začne zelenina zlátnout, přidejte cibuli a restujte, dokud nebude opečená také dozlatova. V této chvíli do hrnce vhoďte maso a nechte ho zatáhnout. Poté vmíchejte česnek s tymiánem a počkejte 1 minutu. Zalijte vývarem tak, aby bylo vše ponořené, přidejte propláchnutou rýži, orestované houby a přiklopte. Vařte na středně silném plamenu cca 15–20 minut. Až bude maso vařené a rýže al dente, přidejte smetanu a parmezán. Už jen krátce povařte, dochuťte pepřem a solí a podávejte.