Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Kuře, rýže a žampiony. Zahřejte se vydatnou polévkou

Vydatná polévka s rýží a kuřetem foto: Cat & Cook

Recept
Tato polévka je ideální jako podzimní či zimní vydatná večeře. Moc ráda ji připravuji z lesních, vlastnoručně nasbíraných hub, to chutná ještě o trošku líp.
  14:00

Vydatná polévka s kuřetem a rýží

Na 2–3 porce

  • 300 g kuřecích prsou
  • 160 g mixu divoké (indiánské) a Basmati rýže
  • 700 ml zeleninového či jiného vývaru
  • 170 ml 30–40% smetany
  • 10 hnědých žampiónů / lesních hub / shii-take / kombinace
  • 1 větší mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 90 g parmezánu
  • 3 snítky tymiánu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, pepř

Ivana Jindřichová

Jídlo, vaření a pečení je její životní vášní, kterou sdílí s ostatními především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuje se především na tradiční recepty z celého světa, učí se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě předává svým fanouškům napříč všemi platformami.

Více rad a receptů od Ivky najdete na www.catandcook.cz či Instagramu.

Ivana Jindřichová

Postup

Prsa nakrájejte na slabé proužky, osolte a nechte na lince dojít do pokojové teploty.

Mrkev a celer oloupejte (“odlupky“ si schovejte na zbytkový vývar ze strany 88) a nakrájejte je na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, oloupaný česnek na plátky. Parmezán nastrouhejte najemno. Rýži propláchněte studenou vodou.

Houby překrojte na poloviny / menší kousky. V rendlíku rozehřejte lžíci oleje a přidejte houby. Osolte je a restujte, dokud nepustí všechnu vodu. Jakmile začnou zlátnout, sundejte je z plotny a nechte stranou.

Ve velkém, hlubším hrnci rozehřejte olej, přidejte mrkev s řapíkatým celerem a osolte. Až začne zelenina zlátnout, přidejte cibuli a restujte, dokud nebude opečená také dozlatova. V této chvíli do hrnce vhoďte maso a nechte ho zatáhnout. Poté vmíchejte česnek s tymiánem a počkejte 1 minutu. Zalijte vývarem tak, aby bylo vše ponořené, přidejte propláchnutou rýži, orestované houby a přiklopte. Vařte na středně silném plamenu cca 15–20 minut. Až bude maso vařené a rýže al dente, přidejte smetanu a parmezán. Už jen krátce povařte, dochuťte pepřem a solí a podávejte.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!