Bundesliga - souhrn 10. kola: Union Berlín si upevnil první místo

14.10.2022, 22:23, aktualizováno 16.10.2022, 21:24
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Unionu Berlín (© AFP)
Union Berlín přehrál Dortmund a upevnil si první příčku, na druhé místo se následně posunul Bayern, který doma deklasoval Freiburg. Lipsko potvrdilo formu a porazilo Herthu. Leverkusen pokračuje v nepřesvědčivých výkonech a jako další si na něj vyšlápl Frankfurt, duel totiž skončil výsledkem 5:1. Čtvrtou bundesligovou prohru v řadě si připsalo v pátek Schalke, na domácí půdě podlehlo Hoffenheimu jasně 0:3...

Bayern Mnichov - SC Freiburg 5:0

16.10.2022 19:30

Góly: 13. Serge Gnabry, 33. Eric Choupo-Moting, 52. Leroy Sané, 55. Sadio Mané, 80. Marcel Sabitzer

Možná až nečekaně snadno si Bayern před vlastními fanoušky poradil s Freiburgem, který na ligové scéně padl teprve podruhé v této sezóně. Nutno podotknout, že odvedl po výsledkové stránce nejhorší výkon, naopak mnichovský celek zářil radostí a fotbalem se bavil, ostatně na takový jsme dlouhodobě zvyklí. Díky pětigólovému vítězství se vyhoupnul na druhou příčku.

Hosté vyprodukovali první střelu, Dóan každopádně nebyl v nějaké komfortní pozici, takže se jeho levačka fakticky nemohla příliš ujmout, lépe řečeno natolik, aby se skóre kupředu mohlo nějakým způsobem pohnout. Naopak na druhé straně tlačil svou dělovku pod břevno Davies a jeho pokus vypadal opravdu hodně nebezpečně, leč nakonec v brankové síti neskončil, nýbrž se snesl pouze na tribunu za hostující bránou. Ve 13. minutě už ale Bayern přece zaúřadoval.

Gólman Flekken si nejprve poradil s tutovkou Saného, jehož svou přihrávkou zleva uvolňoval Davies, míč nicméně vzduchem doputoval na hlavičku Gnabryho, který už ho dopravil na ono správné místo určení za brankovou čáru. A ve 33. minutě se výběru Stern des Südens podařilo svůj náskok ještě obohatit. Sané pobídl do vápna Choupa-Motinga, ten si chytře počkal na ten pravý moment pro zacílení, protože musel ještě čelit bránícímu Ginterovi, a nakonec merunu zaslal parádně po zemi do spodního rohu brány ke vzdálenější tyči. Flekken zasahoval marně.

Domácí i nadále pokračovali v pravidelném tvoření příležitostí, ve 39. minutě se každopádně chytal za hlavu Gnabry, jelikož z úhlu pouze natrefil na Flekkena, ač se nebyl nikým bráněný ani atakovaný svými protivníky. V 52. minutě si následně Flekken vybral vážně hodně slabou chvilku. Choupo-Moting prostrčil míč k Sanému, který z hranice šestnáctky vypálil levačkou, a jako by zkrátka hostující muž v rukavicích situaci hodně podcenil, takže po střele, která se kolem něho jenom mihla, ani nehrábnul. Na jeho obranu, možná na ni zkrátka dobře neviděl.

Bavořané ještě do konce tohoto střetnutí zaznamenali na svém kontě další dva přesné zásahy. O čtvrtý v pořadí se zasadil Mané, Gnabry ho zprava vyslal do vyloženého postavení jemným obloučkem, tragicky si počínal Lienhart, který jaksi zmatený neodkopl balón do bezpečí, a tak jeho soupeř si doslova mohl zapsaný gól vychutnat a obloučkem elegantně překonal Flekkena. V 80. minutě se ještě na listinu úspěšných šutérů douvedl Sabitzer, to když Maného sice ještě stačil zastavit Lienhart, balón se však dostal k nastoupivšímu náhradníkovi, a ten již skóroval.

Více informací k zápasu

Union Berlín - Borussia Dortmund 2:0

16.10.2022 17:30

Góly: 8. Janik Haberer, 21. Janik Haberer

Na samém čele Bundesligy se nic nemění ani po desátém odehraném kole. Union totiž doma porazil Dortmund, o oba přesné zásahy se přitom postaral Janik Haberer, a pojistil si náskok na první příčce. Jestli můžeme ukázat na nějaký okamžik, který tenhle duel rozsoudil, asi se musíme zmínit o obrovské chybě, kterou hned v úvodních pasážích vyrobil Gregor Kobel.

Domácí nastoupili na svého rivala zostra a hned v 5. minutě se musel mezi třemi tyčemi činit brankář Kobel. Ten si každopádně nepočínal nikterak jistě vůči střele Schäfera, takže nakonec až Hummels musel míč odkopnout do bezpečí. O pár chvil později naopak zahrozila Borussia, Can ale svou hlavičku nasměroval z dobré pozice pouze mimo kýžený a chtěný prostor brány.

Jen o minutu později si vybral jeden ze svých nejhorších okamžiků Kobel. Ve vlastním vápně, nikým neatakovaný, komicky upadl na zem poté, co si na míč šlápl. A této šlamastiky soupeře zužitkoval číhající Haberer, který balón dopravil lehce za brankovou čáru. Když se hostující muž v rukavicích snažil zvednout, bylo pozdě. A s rukama v bok pak situaci pouze přihlížel.

Tenhle moment jako by hosty pořádně psychicky rozložil, poněvadž ve 21. minutě inkasovali podruhé. Becker zprava dokázal merunu přihrát na hranici šestnáctky, tam ji podržel šikovně Siebatcheu, ze druhé vlny si naběhnul Haberer, a ten svou přízemní střelu namířil parádně na bližší tyčku. Po půlhodině hry se ještě ozval Becker, který se ocitnul ve vyloženém postavení, zacílil však trestuhodně nad bránu. A i kdyby zvlnil síť, stejně by trefa neplatila kvůli ofsajdu.

Dortmund se marně snažil najít odpověď na obdržené góly. Ve 35. minutě vypálil nebezpečně Moukoko, leč nepřesně, v 75. minutě se nepodařilo Bellinghamovi přelstít gólmana Rönnowa. V 79. minutě se musel mít opětovně na pozoru, tlak BVB totiž sílil a sílil, poradil si nicméně i s dalším zakončením Moukoka, přičemž i v 82. minutě Rönnow zase proti Moukokovi zasáhl.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - FC Augsburg 3:2

16.10.2022 15:30

Góly: 47. Steffen Tigges, 61. Denis Huseinbašić, 81. Steffen Tigges - 14. Florian Niederlechner, 69. Daniel Caligiuri

Kolín nad Rýnem naposledy vyzrál na Augsburg před vlastními fanoušky v roce 2011, od té doby ho doma neporazil dokonce sedmkrát za sebou. Ani tento nedělní duel se pro něj nevyvíjel úplně nejlépe, ale po přestávce vývoj otočil a i přes vyrovnání soupeře nakonec vsítil rozhodující branku na 3:2 zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, čímž navíc přerušil svou aktuální šňůru tří proher v řadě.

Domácí celek se díky čtvrté výhře v tomto ročníku Bundesligy posunul již na sedmí místo tabulky se šestnácti body, naopak hosté přišli o vynikající šňůru čtyř ligových duelů bez porážky a patří jim dvanáctá pozice se třinácti body. V hostujícím dresu nastoupil podruhé za sebou v základní jedenáctce český brankář Tomáš Koubek a odehrál celý zápas, ani teď však svému týmu tříbodový zisk nepřinesl.

Svěřenci trenéra Enrica Maaßena začali dobře a už po necelé čtvrthodině hry se dostali do vedení. Po dlouhém nákopu Winthera si v pokutovém území protivníka skvěle zpracoval míč na prsa Florian Niederlechner a z mírného úhlu obstřelil gólmana Schwäbeho. Hosté mohli navýšit náskok v 19. minutě, kdy hlavou rozvlnil síť Berisha, nicméně jeho zásah nakonec neplatil kvůli těsnému ofsajdu.

Domácí od tohoto okamžiku přidali a zhruba v polovině první půle mohli srovnat po nejistém zákroku Koubka, ale toho podrželi spoluhráči včasným odkopem. Krátce po odehrané půlhodině byl hostující brankář překonán, nicméně tentokráte ho na brankové čáře zastoupil Vargas.

Výběr vedený koučem Steffenem Baumgartem přeci jen srovnal ihned po změně stran, jelikož skákavý centr Mainy z levé strany zužitkoval rozběhnutý Steffen Tigges a nikým nehlídán před hranicí brankového území pokořil dívajícího se Koubka.

Mírný favorit otočil vývoj v 61. minutě, neboť se Denis Huseinbašić nejlépe zorientoval v předbrankovém prostoru a skákavý balón usměrnil přímo k pravé konstrukci. Augsburg se však rozhodně nevzdal a o osm minut později srovnal krok. Daniel Caligiuri se po zpětné hlavičce Niederlechnera zjevil zcela sám ve středu šestnáctky a chladnokrevně se trefil do bližšího spodního růžku.

Avšak v 81. minutě přeci jen měl poslední slovo Kolín. Vítězství mu zařídil svým druhým gólem v zápase čtyřiadvacetiletý Tigges, jenž se po fantastické práci Utha ocitl před Koubkem a ranou pod levou šibenici mu nedal žádnou naději na úspěšný zákrok. Hosté se ve zbývajícím průběhu již na nic nezmohli a domů tedy odjíždějí s prázdnou.

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Hertha BSC 3:2

15.10.2022 18:30

Góly: 25. Emil Forsberg, 30. Abdou Diallo, 45. Willi Orbán - 62. Dodi Lukebakio (pen.), 64. Stevan Jovetić

Na vítězství nic nezměnily ani dva slepené góly, které hráči klubu z hlavního města vstřelili po přestávce. Die Roten Bullen po deseti kolech mají na kontě patnáct bodů, zatímco "Stará dáma" zůstává nad sestupovým pásmem pouze zásluhou lepšího skóre.

Už ve 2. minutě vyslal dalekonosnou ránu Marco Richter a Janis Blaswich musel vyrážet na rohový kop. Na obou stranách se hrálo dost důrazně, takže na další pokus se čekalo dvacet minut. Postaral se o něj Christopher Nkunku, když si výborně zpracoval míč za obranou, jenže s jeho přízemní střelou levačkou si poradil Oliver Christensen.

Radost domácích fotbalistů přišla až za 120 sekund. Dominik Szoboszlai z pravé strany centroval na bližší tyč, kde Emil Forsberg kolenem usměrnil kulatý předmět do sítě - 1:0. Za pět minutek centroval maďarský talent od rohového praporku na hlavu Davida Rauma, jenž vyprodukoval nezáměrný koníček, který se ukázal býti nechytatelným - 2:0.

O odpověď se pokusil Steven Jovetić, ale i po jeho nůžkách zůstali hosté o dva góly pozadu. Když už to vypadalo, že stávající skóre bude na ukazateli při odchodu do šaten, udeřila skvadra Marca Roseho potřetí. Centr do vápna si výborně připravil André Silva. Jeho následná střela vnějším nártem skončila na tyči, od které se míč odrazil k Willimu Orbánovi, které z bezprostřední blízkosti nemohl nedat - 3:0. Konzultace s kolegou u videa rozhodnutí sudího Osmerse nezměnila.

Vladimír Darida proseděl celý tento duel na lavičce. V 55. minutě viděl, jak se jeho spoluhráč Dodi Lukebakio postavil k rozehrávce přímého kopu, který sám zařídil. Jeho centr byl o kousíček další, než by bývali jeho číhající parťáci potřebovali. Po hodině hry zahrál Abdou Diallo ve vlastní šestnáctce rukou, což ve fotbale znamená jedinou věc.

Nařízené penalty se chopil už jmenovaný Belgičan se čtrnáctkou na dresu, jenž svým pohybem dal celkem zřetelně najevo, že bude cílit po své levé ruce, nicméně Blaswich tento jeho úmysl nepřečetl - 3:1. Tentokrát platilo, že než se stačili rozkoukat fotbalisté hájící barvy saského klubu, vedli už jenom o jedinou branku.

Po rozehrávce standardní situace se meruna dostala k Jovetićovi, jehož skákavá střela z hranice vápna zapadla přesně k levé tyči - 3:2. Hertha cítila, že může s nepříznivým stavem něco udělat, jenže v 80. minutě málem inkasovala. Nkunku udělal kličku gólmanovi, jenže radost mu zkazil Dodi Lukebakio, když v posledním možném okamžiku střelu zablokoval. Po Ejukeho obloučku stál na druhé straně ve správný čas na správném místě pro změnu Kevin Kampl.

Nkunku sice pak dostal míč za Christensenova záda, jenže pro ofsajd tahle trefa nemohla být uznána. Selke potom nepřelstil Blaswicha, Kampl pro změnu pálil mimo. Nkunku se dál snažil, ale sedmý zásah v sezoně si zatím nepřipsal. Wilfried Kanga se v předposlední minutě mohl stát hrdinou, kdyby nemířil do tyčky. Lukebakiova hlavička se na místo určení taky nevešla.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen 5:1

15.10.2022 15:30

Góly: 45+5. Daichi Kamada (pen.), 58. Randal Kolo Muani, 65. Jesper Lindstrøm, 72. Daichi Kamada (pen.), 86. Lucas Alario - 56. Piero Hincapié

Oba kluby v minulém týdnu nebodovaly v rámci svých zápasů v Lize mistrů, takže doufali, že si zklamání vynahradí v domácí soutěži. O něco více si možná věřili hosté, kteří vyměnili kouče, před týdnem porazili Schalke 4:0 a z posledních čtyř vzájemných klání s Eintrachtem vyšli vítězně hned třikrát. Jenže průběh utkání jednoznačně ukázal, že v klubu, který obhajuje třetí příčku z loňského ročníku, pořád mají hodně co zlepšovat.

Už v 6. minutě zahrozil Mario Götze, nicméně Lukas Hradecky nakonec zasahovat nemusel. Sedm minut poté už ano. Jesper Lindström mu však práci výrazně usnadnil svou neumístěnou střelou. Po půl hodině hry se do výborné šance dostal Moussa Diaby, jenomže ji zahodil, což by se mu v minulém ročníku patrně nestalo.

Po čtyřiceti minutách o sobě dal vědět od balonu složitě odstavitelný Randal Kolo Muani. Jeho rána nebyla špatná, ale vedení jeho týmu nepřinesla. Samotný závěr úvodního dějství byl dosti emotivní. Edmond Tabsoba ve svém vápně fauloval Lindströma. Rozhodčí Willenborg ukázal na penaltový puntík. Randal Kolo Muani neproměnil, protože se zaskvěl Hradecky.

Jenže následně přišla informace, že finský gólman nestál na čáře, takže se "pětka" musela opakovat. Nigerijská posila z Nantes raději přenechala míč Daichimu Kamadovi, který vsadil na razanci, což se ukázalo býti nejlepším možným řešením - 1:0. K radosti většiny z bezmála padesáti tisícovek diváků a divaček v Deutsche Bank Parku šli tedy do šaten o něco spokojenější domácí.

V 56. minutě zahrával Bayer standardní situaci. Kerem Demirbay našel svým centrem hlavu Piera Hincapiého, který vyrovnal - 1:1. Nerozhodný stav na ukazateli zůstal pouhých 120 sekund, jelikož potom Christopher Lenz poslal do vápna přesně takový centr, jaké potřebuje Randal Kolo Muani, jenž tedy hlavou odčinil svoje předchozí zaváhání při první penaltě - 2:1.

Po hodině hry pálil Lindström a nechybělo mnoho, aby zasadil třetí hřebíček. Podařilo se mu to až v 65. minutě, kdy jednoduše vyškolil hostující defenzivu a následným lobem nedal muži v rukavicích pražádnou šanci zasáhnout - 3:1. V 68. minutě Piero Hincapié obral o balon Randala Kolo Muaniho, jenže se ukázalo, že dvacetiletý Ekvádorec trefil pouze domácího forvarda, takže byla na světě druhá penalta a s ní druhá žlutá karta.

Započatou přesilovku Orlů započal Daichi Kamada další proměněnou exekucí, při které si tentokrát počínal suverénnějším způsobem - 4:1. Střelec druhé branky Frankfurtu se pak prezentoval líbivou patičkou, jenže tu si Hradecky pohlídal. Zato v 86. minutě byl pokořen svým bývalým spoluhráčem Lucasem Alariem, který zakončil pěknou kombinaci s Rafaelem Borrém - 5:1.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach 2:2

15.10.2022 15:30

Góly: 43. Yannick Gerhardt, 69. Omar Marmoush - 13. Marcus Thuram, 48. Marcus Thuram

Výsledek je naprosto totožný jako ten, který svítil na ukazateli po finálním hvizdu vzájemného utkání těchto dvou mančaftů letos v únoru. I tentokrát se prosadil Marcus Thuram, jenž dvěma brankami vylepšil svůj účet na prozatímních sedm. Výsledek o něco více vyhovuje jeho týmu, který dále zůstává v kontaktu s pohárovými příčkami, zatímco "Vlci" mají na barážovou pozici pouze dvoubodový náskok.

Jako první zahrozili domácí, leč Yann Sommer mohl nakonec zůstat v klidu. Zato po čtvrthodině hry se Marcus Thuram vyhnul Maxenci Lacroixovi a tvrdou ranou vedle Casteelsovy hlavy otevřel skóre zápasu - 0:1. Další dvacetiminutovka byla pro oba gólmany pohodlnou. Nikdo z nich totiž nemusel řešit žádnou ošemetnou situaci.

Ve 37. minutě to zkusil z dálky Kouadio Koné. Zradila jej ovšem přesnost. Hned poté dostal Jakub Kamiński přihrávku na zadní tyč, kde si s ní bohužel pro Wolfsburg nedokázal poradit podle svých představ. Hráčem, který v dresu klubu z Volgswagen Areny tradičně předvádí kvalitní výkony, je Maximilian Arnold. Také v tomto klání se propracoval k dobrému zakončení, které se stalo kořistí Yanna Sommera.

Ve 43. minutě ještě Paulo Otávio zastihnul kulatý předmět na hrací ploše, načež jej poslal pod sebe na číhajícího Yannicka Gerhardta, pro něhož opravdu nebylo složité z voleje zacílit pod břevno - 1:1.

Jenže hned po startu druhé půle si znovu poskočila "Hříbata". Rohový kop propadnul k Thuramovi, jehož hlavička byla zblokovaná, avšak následná dorážka pravačkou zapadla k levé tyči - 1:2.

Syn slavného otce vycítil hattrick, a tak nadále dělal defenzivě potíže. Po hodině hry přišel na trávník Omar Marmoush a hned se prezentoval dobrou střelou, která ve finále skončila metr vedle brány. V 69. minutě si rodák z Káhiry zpracoval pobídku od Paula Otávia, načež se s balonem otočil a z jedenácti metrů jej nekompromisně nasměroval do sítě - 2:2.

Čtvrt hodiny před koncem přispěchal se svým pokusem Arnold, leč přestřelil. Ramy Bensabanini pak zkusil štěstí z přímého kopu a Koen Casteels musel zasahovat. Poté se řešil zákrok na Thurama, ale penalta se nekopala. Střídající Kevin Paredes měl v závěrečné desetiminutovce dobrou šanci. Sommer svůj tým podržel. A po Kamińského centru minul Marmoush.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - VfL Bochum 4:1

15.10.2022 15:30

Góly: 3. Silas Katompa Mvumpa (pen.), 22. Naouirou Ahamada, 64. Silas Katompa Mvumpa, 71. Wataru Endo - 29. Simon Zoller

Ani změna trenéra zatím nepomohla k tomu, aby VfL opustilo poslední příčku tabulky. Porážek už mají na kontě osm a k tomu bezmála třicet inkasovaných branek. Čtyři z nich teď zařídil klub z města automobilů, který se tak dostal o skóre nad sestupové pásmo.

Provizorní trenér Stuttgartu Michael Wimmer dostal důvod k radosti už na samotném začátku tohoto střetnutí. První šance jeho svěřenců sice skončila pouze na boční síti, nicméně potom se faulu dopustil Danilo Soares. Silas Katompa Mvumpa si evidentně hodně věřil, a tak ani nevadilo, že Manuel Riemann vystihnul směr - 1:0.

Po dvaceti minutách neproměnil svou příležitost Enzo Millot, jelikož brankář Bochumi předvedl povedený zákrok. Už za dvě minutky ale nedosáhnul na střelu z otočky, kterou jeho směrem vyslal Naouirou Ahamada - 2:0.

V závěru úvodní půlhodiny Kevin Stöger poslal balon před bránu, kde jej chtěl Florian Müller nepochopitelně zasáhnout nohama. Minul, a proto dovolil Simonu Zollerovi, aby z hranice malého čtverce zacílil do opuštěné branky - 2:1.

Do konce prvního poločasu už se hrálo víceméně v poklidu. V 57. minutě Riemann vychytal Silase Katompu Mvumpu. Bohužel se ukázalo, že by případná branka pro ofsajd stejně nemohla platit. Necelých deset minut poté hráli oba borci hlavní roli znovu. Akorát s tím rozdílem, že domácí útočník, který do Bundesligy přišel pod falešným jménem Silas Wamangituka Mvumpu, vyslal neomylnou přízemní střelu k levé tyči - 3:1.

A v 71. minutě dostal výsledek finální podobu. Po rozehrávce přímého kopu a zmatcích v obraně byl Wataru Endo o krok rychlejší, než Ivan Ordets, a tak se jeho rána ze šesti metrů zastavila až v síti - 4:1.

Ve zbývajících minutách už panoval na jihozápadě Německa klid, protože Letschovi fotbalisté pochopili, že ani tentokrát bodovat nebudou.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - 1. FSV Mainz 05 0:2

15.10.2022 15:30

Góly: 26. Marcus Ingvartsen, 66. Jae-sung Lee

Die Nullfünfer věří, že jim toto vítězství pomůže k tomu, aby získali stejnou formu, jakou se prezentovali po většinu minulé sezony, kdy dokázali několikrát obrat o body i favority. Vzhledem k vyrovnanosti horní poloviny tabulky se už po příštím kole můžou vyhoupnout na pohárové příčky, třeba i na úkor Brém, které mají zatím na kontě rovněž čtyři výhry, tři remízy a tři porážky.

Z časomíry nebylo pryč ještě ani 120 sekund a Marvin Ducksch mohl využít zaváhání v mohučské rozehrávce, jenže střílel přímo do místa, kde stál Robin Zentner. Hned po protiútoku o sobě dal vědět Lee Jae-sung, nicméně mířil těsně mimo tři tyče. Romano Schmid vyslal dobrou ránu, která se díky teči stočila na rohový kop.

Ve 12. minutě zahájili domácí protiútok, v jehož závěru Niclas Füllkrug nastřelil obránce. Za deset minut Ducksch těsně nedosáhnul na centr Anthonyho Junga. Pakliže by se tak stalo, s velkou pravděpodobností by se poprvé měnilo skóre. Následná hlavička Niklase Starka nebyla z nejpřesnějších.

Karim Onisiwo pak posunul na Dannyho da Costu, jehož výtečně vychytal Jiří Pavlenka. Schmid byl nadále aktivní, ale přáno mu nebylo ani ve 33. minutě. Kdyby býval proměnil, nemusel by za 180 sekund sledovat, kterak Marcus Ingvartsen posílá soupeře do vedení, protože si naběhnul na přední tyč, kam směřoval svůj centr Da Costa - 0:1.

Druhá půle začala Füllkrugovou hlavičkou do náruče Zentnera. Český brankář ve službách celku z hanzovního města si pak musel poradit s ošemetným bodlem. A další zákrok na sebe nenechal dlouho čekat, neboť jeho pozornost rázně vyzkoušel Onisiwo. Šestašedesátá minuta se ukázala býti šťastnou pro výběr Bo Svenssona.

Anton Stach dobře posunul na Lee Jae-sunga, jehož zakončení tečoval do Pavlenkova protipohybu Amos Pieper - 0:2. O odpověď se pokusil Ducksch, leč na muže v rukavicích nevyzrál.

Rakušan Onisiwo se nadále toužil zapsat do listiny střelců, avšak přes českou hradbu cesta nevedla. V 80. minutě propadnul míč ke střídajícímu Schmidtovi, který jej poslal mimo. Mainz tedy slaví první výhru po čtyřech duelech.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - TSG Hoffenheim 0:3

14.10.2022 20:30

Góly: 11. Robert Skov (pen.), 45+2. Munas Dabbur, 59. Robert Skov (pen.)

V sezoně 2020/2021, která pro klub z Gelsenkirchenu přinesla sestup do 2. Bundesligy, to při vzájemném klání obou celků dopadlo daleko lépe pro die Königsblauen, který zvítězili 4:0. Hattrick tehdy zaznamenal Matthew Hoppe, jenž nyní hájí barvy Middlesbrough. Je pravda, že TSG tentokrát pomohly k vítězství dva proměněné pokutového kopy, ale na to se historie ptát nebude. Tým Pavla Kadeřábka dále bojuje o poháry, zatímco Schalke se neodpoutá od sestupových pozic.

Hosté začali hodně aktivně a odměněni za svoje snahy byli v 10. minutě, kdy Leo Greiml místo balonu ostře zasáhnul Christopha Baumgartnera. Rozhodčí Florian Badstübner bez dlouhého přemýšlení ukázal na penaltový puntík a byl milosrdný, když hříšníkovi ukázal jenom žlutou kartu. Robert Skov cílil po své pravé ruce, což napadlo i Alexandera Schwolowa, jenž ale na střelu nedosáhnul - 0:1.

Tom Krauß je jedním z mála svěřenců Franka Kramera, kteří si udržují stabilně dobrou formu. Ani v tomto duelu mu však nebylo přáno skórovat, byť po dvaceti minutách hry k tomu měl ideální příležitost. Georginio Rutter si na opačném pólu počínal o něco lépe, přesto nepřesně. Po půl hodině to zpoza vápna zkusil Florent Mollet a za Baumannem zvonila tyčka.

K dorážce se dostal Thomas Ouwejan, jenže vyrovnání nezařídil, protože brankář senzačně vyrážel nohama. Následně se opět osmělil Rutter. Se svým technickým obstřelem bohužel pro příznivce hostujícího výběru nepochodil. Další střela patřila Baumgartnerovi a Schwolow měl, co dělat, aby ji zkrotil před čárou. Jenže ve druhé nastavené minutě nedosáhnul na obstřel Munase Dabbura, který zapadnul k pravé tyči - 0:2.

Po změně stran se na dobrou možnost čekalo deset minut. Marius Bülter se dostal k hlavičce, která se zastavila o brankovou konstrukci. Druhý smolný moment pro Schalke. Tím spíše, že za 180 sekund zahrál Ouwejan ve vlastním vápně rukou a Robert Skov se znovu ujal exekuce pokutového kopu. Vcelku okatě dal muži v rukavicích najevo, kam bude zakončovat, jenže ruce byly opět o něco kratší, než by bývalo bylo zapotřebí - 0:3.

Angeliño pak ze sedmi metrů vyprodukoval nekompromisní volej, kterým strážce svatyně povalil na zem. V 83. minutě sehráli hosté kvalitní akci, v jejímž závěru si Georginio Rutter vylámal zuby na brankáři. Skovova snaha o dovršení hattricku se rovněž nesetkala s úspěchem, ale to Andrému Breitenreiterovi na lavičce vítězného mančaftu určitě příliš nevadilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Union Berlín1072118:623
2.Bayern Mnichov1054130:819
3.SC Freiburg1053214:1318
4.TSG Hoffenheim1052317:1017
5.Eintracht Frankfurt1052321:1717
6.Borussia Mönchengladbach1044218:1416
7.1. FC Köln1044219:1716
8.Borussia Dortmund1051413:1416
9.Werder Brémy1043320:1615
10.RB Lipsko1043317:1515
11.1. FSV Mainz 051043311:1315
12.FC Augsburg1041511:1613
13.VfL Wolfsburg1024411:1710
14.VfB Stuttgart1015413:158
15.Hertha BSC1015412:158
16.Bayer Leverkusen1022614:218
17.Schalke 041013610:246
18.VfL Bochum101189:274

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
Arnar Resmusonn

Leverkusen dneska zase mazec v obraně Alonso bude mít práce nadhlavu.

Reagovat
fsada

Upřímně řečeno se divím,že to vůbec vzal.. Akorát si zkazí jméno..

Reagovat
Müllered

Jako trenér ještě žádné nemá.

Reagovat
db18

Těžko se to změní, když tam vzadu nastupují pořád ty stejný jelita...

Reagovat
smazaný uživatel

Alonso jede bomby

Reagovat
Rudnevs

Kramer ma vraj dalsiu sancu, ale ak vypadne v pohari s Herthou, tak podla mna uz je konecna. Tak snad ho potom vyhodia a snad nahrada nebude Reis.

Reagovat
Müllered

Rodí se další pád většího týmu jako bylo Schalke? Tam také v podstatě začal pád po druhém místu. Bojovat ve spodních patrech s ambicema jako má Bayer je o dost těžší. Tenhle rok to ještě asi zvládnou nespadnout, ale další rok třeba bez pohárů a bude těžší udržet kvalitní hráče.

Reagovat
Rudnevs

Bayer je financne stabilnejsi. Schalke zilo cely zivot na dlh a prakticky si nemohli dovolit z tych poharov vypadnut na dlhsie, museli mat oproti tym dlhom protihodnotu v podobe penazi z uspechov alebo predajov hracov. Bayer si to do urcitej miery dovolit moze.

Reagovat
andrew96

Jak píše Dominik, pády slavných značek byly spjaty s finančními problémy. V Leverkusenu něco takového zatím nehrozí. A pořád mají ještě spoustu času na záchranu této sezóny. Kdyby se jim to nepovedlo, neměl bych strach o návrat (podobně jako cca pět let zpět Gladbach).

Reagovat
Rudnevs

Tiez to tak vidim, na tu sezonu Gladbachu som si tiez spomenul. Teda, pokial myslis tu, co zacali s Favrem a nasledne to prebral Schubert, ktory mimochodom po Gladbachu skoro uplne zmizol, a dost ich pozdvihol. Leverkusen to kludne moze dat podobne, akurat uvidime, ako dopadne neprevereny Xabi. Stale si myslim, ze v Rückrunde na tom budu uz dobre, ten zaklad toho kadra je stale okej. Par posil preverenych bundesligou to vyriesi. Gladbach mimochodom tu sezonu so Schubertom tiez nakoniec vybojoval EL, ci?

Reagovat
andrew96

Vzpomněl jsem si spíš na příchod Roseho po Heckingovi. Ale Schubert je asi ještě lepší příklad. Škoda, že se mu poté už nedařilo. Sympaťák, v Borussia-Parku navíc oblíbený.

Reagovat
Rudnevs

Ona najmä Schubertova kariera je zaujimava v tom, ze jeho vlastne skoro nic neklasifikovalo na post trenera Gladbachu. Chvilku bol x rokov predtym niekde v Paderborne a v Pauli, potom zobral v lete 2015 miesto trenera rezervy Gladbachu a o dva mesiace bol zrazu hlavny trener a este ich aj pozdvihol. Sranda, jak mu to osud prihral. Po Gladbachu akoby sa vratil späť do starých čias, dva roky nebol absolutne nikde a nasledovali uz len kratke anabazy bez vacsich uspechov.

Reagovat
andrew96

Jako interim se neuvěřitelně chytnul, během Hinrunde snad 10 zápasů v řadě neprohrál.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

S takovým lazaretem a vykartovaným Kainzem pro mě nečekaná výhra. Zvlášt po prohraném derby a zoufalosti s Partizanem. Po psychické stránce opravdu cenná výhra. Baumgart na konci vypadal, že se snad rozbrečí.

Reagovat
Rudnevs

Práve pozerám, že Köln má štvrtý najlepší útok ligy. Pričom útočníci sú Dietz a Tigges. Veľmi obdivuhodné tbh s takým materiálom Dôkaz, že niekedy stačí kvalitný systém. (Kramer raus! )

Reagovat
MarcoBanco

Union paráda dobrial by som im sezónu, aká sa podarila Leicestru. Myslím, že aj fanúšikom Bundesligy by to dobre padlo (samozrejme až na fandov Bayernu)

Reagovat
Spasitel

Reagovat
Rudnevs

Bola by to nadherna rozpravka a cela BL by si nieco take zasluzila, ale myslim, ze nerealisticke. Bayern v Rückrunde zacne tahat za nitky, tam oni vzdycky chytia neskutocnu formu kym ostatnym bude dochadzat dych.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
db18

Reagovat
bobis21

V BL je běžný stav, že Bayern až někdy do vánoc ligu nevede, ale pak je prostě jediný, kdo udrží výkonnost celou sezónu, zatímco ostatní odpadnou. Není důvod se vzrušovat.

Reagovat
db18

No, ale většinou tento stav přichází po šampionátu a ne před ním.

Reagovat
Rudnevs

Ono som si povodne myslel to iste, ale ked pozeram kalendarnu tabulku, tak to s Unionom nevyzera tak zle.

https://www.transfermarkt.de/bundesliga/jahrestabelle/wettbewerb/L1

Zeby tu bola predsa nejaka sanca? Ale koho klamem, zrejme sa len snazim najst si to, co chcem vidiet, aj ked viem, ze pravda je proste ina..

Reagovat
andrew96

Zdání klame, za 10 let nevyhrál Bayern Hinrunde pouze dvakrát.

Reagovat
bobis21

To jo, ale nedávno to bylo právě v posledním podzimním kole, kdy porazili Leverkusen, který myslím do té doby vedl. I další roky byli na začátku ve vedení jiní. Ale Bayern prostě jediný vydrží celý rok.

Reagovat
andrew96

To je pravda. A dává smysl, že Bayern nemá šanci se po 17 kolech utrhnout tak jako po 34 kolech (v poslední době – ostatně i letos – měla Hinrunde kvůli covidu dokonce méně kol).

Nicméně nevím, jestli bych to označil jako běžný stav. Z deseti Hinrunde mezi lety 2012 a 2021 vyhrál Bayern podzimní část hned šestkrát o více než 8 bodů. Jednou o 4 body, jednou o 3 (a dvakrát tedy nezvítězil). To je na krátké podzimní období slušná dominance.

Reagovat
Hyrax

Reagovat
dominios

Ja ako fanusik Bayernu by som im to mega doprial. Ak mame prehrat titul v prospech tak sympatickeho teamu ako je Union, to beriem vsetkymi desiatimi

raz sa prehrat musi a toto (aspon zatial) je presne ta sezona, ked sme zranitelni a prekvapivo Union je ten co zbiera tie body a co je na tom este lepsie, ze Union vlastne nazbieral nejake tie rozdielove body prave v subojoch na cele (remiza s Bayernom, vyhra nad BvB)

zostava len verit ze si formu udrzia a ze ich europa velmi nevycerpa, pretoze ak budu hrat tak ako doteraz, tak naozaj verim v to, ze to moze byt napinave az do konca (my v Bayerne este tiez postracame dost bodov)

Reagovat
MarcoBanco

Reagovat
F.o.X.i.K

Jako fanda Bayernu jsem pro, aby BL vyhrál někdo jiný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele