Folklorní sedmička – 119. kolo

Folklorní sedmička – 119. kolo

Pořad v souvislostech


119. kolo Folklorní sedmičky
Budeme vysílat

Folklorní sedmička
158. kolo Folklorní sedmičky
Folklorní sedmička
Vysílali jsme


157. kolo Folklorní sedmičky

157. kolo Folklorní sedmičky

156 .kolo Folklorní sedmičky
Audioarchiv

V sobotu 15. října jste si mohli poslechnout premiéru 119. kola hitparády lidových písní Folklorní sedmička. I napotřetí se se svou v pořadí třetí písní, sugestivní tragickou baladou Na jednej dolině, na druhém místě udržela Vlasta Grycová a spolu s Cimbálovou muzikou Husličky se stala třináctou nositelkou titulu Zlatý výběr Folklorní sedmičky. Ke stejnému titulu má samozřejmě nakročeno také vítězná Horácká muzika ze Žďáru nad Sázavou – jejich třetí píseň Kdybych já byla věděla se už uchází o hlasy posluchačů. Zdárně tak propagují svůj nový hudebně-scénický projekt Pocta sv. Janu Nepomuckému. Zde jsou podrobné výsledky:

Vinou malého počtu zaslaných hlasů již znovu neuslyšíte novinku minulého kola – táhlou píseň Vyletěl vták v podání Lubomíra Málka, skvělého zpěváka a primáše uherskobrodské Olšavy. Na novinkové pozici ho nahradí milostná táhlice Pres hory cestička šlapaná, kterou nám zazpívá dívčí sbor Repetilky se sólisty Hanou Pavlišovou a Ondřejem Bazalou doprovázené cimbálovou muzikou Bálešáci ze Starého Města u Uherského Hradiště.

Bohužel neuspěla ani domažlická Konrádyho dudácká muzika s popěvkem Daleko, široko, který zpívali Věra Bláhová a Václav Švík. Vystřídá ji novinkové Hudecké trio z Horňácka (Martin Hrbáč – prim, Jaromír Miškeřík – terc a Jaroslav Smutný – cello) s milostnou baladou o krveprolití ze žárlivosti Katerinka husy pásua v nádherné dřevní interpretaci Martina Hrbáče, ke kterému se v druhé sloce přidává cellista, kontrabasista, zpěvák a především dlouholetý sběratel lidových písní Jaroslav Smutný. Tato folklorně renesanční osobnost odešla do muzikantského nebe letos pátého ledna, takže už můžeme jen vzpomínat nad vydanými zpěvníky veselských písní nebo nahrávkami s HCM Martina Hrbáče. Naposledy se prezentoval na skvělém nosiči HCM Petra Mičky a Jiřího Hradila Hrubá hudba humornou písní Podívaj sa, milá.

Tentokrát se postupovou pozici nepodařilo obhájit sólistce ženského sboru Nivnička Zdence Ondrové s jednoduchým, ale cituplným popěvkem Rúža. Vystřídá ji Cimbálová muzika Jaroslava Pavlíka folklorního souboru Světlovan s žertovným popěvkem Na vrch Lopeníčka sivý vlček vyje – zpívá Ladislav Breznický. Talentovaný umělecký sklář z Květné ve Světlovanu zpívá i tancuje spolu se synem Matějem, spoluzakladatelem rodinné sklářské firmy.

Z novinkové pozice v minulém kole se mezi postupující zařadila z děleného třetího místa převážně dívčí cimbálová muzika Bukovinka z Bystřice pod Hostýnem a Dívčí sbor Jaderničky s písní Sokole, bílý pták z alba Sloboda, sloboda. Znovu u vás zabodovala také jubilující Cimbálová muzika Pavla Múčky a písnička v interpretaci jejího primáše a sólového zpěváka: Pavel Múčka nám tedy znovu zazpívá danaj Ani mně nevoní – a zároveň symbolicky připomene letos oslavovaných 35 let od založení původně rodinné Cimbálové muziky Pavla Múčky, u jejíž symbolické kolébky stála také čtyřčlenná sestava Pavlova otce a tří strýců, legendárních strážnických zpěváků. Pavel jako zpěvák často hostuje s Cimbálovou muzikou Danaj, v níž je vůdčí osobností jeho manželka, zpěvačka a cimbalistka Magdalena Uprková-Múčková. 

První dvě místa naší folklorní hitparády zůstala zachována od minulého soutěžního kola v nezměněném pořadí. A deváté postupové umístění v řadě, potřetí s tesknou baladou Na jednej dolině, zajistilo straňanské zpěvácké legendě Vlastě Grycové a její rodinné CM Husličky (respektive Cimbálové muzice Vlasty Grycové přejmenované na její počest) jako v pořadí třinácté zpěvácké osobnosti a muzice titul Zlatý výběr Folklorní sedmičky! Blahopřejeme za všechny posluchače – a o to více se můžeme těšit na nové album balad a milostných písní, které bude vydáno k osmdesátým narozeninám Vlasty Grycové v příštím roce. Cesta do naší hitparády se tak otevřela další novince – žertovnému popěvku z jižních Čech Tou píseckou branou, který vám zahraje Mladá dudácká muzika ze Strakonic a zazpívají Iveta a Lucie Červené. 

Symbolickou padesátkou – tedy s rovnými padesáti hlasy – v naší hitparádě lidových písní na Proglasu opět zvítězila Horácká muzika ze Žďáru nad Sázavou. Písnička Stojí borověnka zazněla už třikrát, proto do boje o již druhý titul Zlatého výběru Folklorní sedmičky nasazujeme už třetí „želízko“ Horácké muziky – milostnou táhlici Kdybych já byla věděla v podání zpěvačky a cimbalistky Evy Hrnčířové. Připomínáme, že právě před měsícem Horácká muzika pokřtila své nové album Pocta svatému Janu Nepomuckému, o které si můžete zasoutěžit, pokud nám k vašim hlasům do Hitparády připojíte i svou poštovní adresu.

Takové je aktuální pořadí 119. kola hitparády lidových písní na vlnách Proglasu. Další (již stodvacáté) soutěžní kolo Folklorní sedmičky odvysíláme v premiéře v sobotu 29. října 18.30, v repríze v sobotu 5. listopadu ve stejném čase. Vybrat své tři písně ze sedmi z dnešního 119. kola hitparády a hlasovat pro ně můžete až do 12.00 čtvrtka 27. října, a to jako obyčejně třemi způsoby: prostřednictvím formuláře na webových stránkách Proglasu; klasickou poštou na adresu naší stanice, tedy Radio Proglas, Olomoucká 7, 618 00 Brno nebo mailem na adresu folklor@proglas.cz či bretfeldova@proglas.cz. Jednoho z hlasujících, který nám kromě hlasů pro své oblíbence pošle také svoji poštovní adresu, odměníme cédéčkem s lidovými písněmi. Naším posledním výhercem je paní Mgr. Milada Nováková – blahopřejeme!

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!