Invaze asijských berušek. Nejlepším pomocníkem je vysavač a mrazák, radí odborník

Invaze asijských berušek.

Invaze asijských berušek

Společně s babím létem k nám kromě slunečních paprsků dorazily i asijské berušky. Hmyz zalétává do bytů a domů, kde se snaží najít útočiště na zimu.

Berušky jsou teď všude. Nalétávají na fasády, balkony i do domácností. Nejde ale o slunéčka sedmitečná, ale o asijské berušky. A ty jsou mnohem větším problémem. „Jakmile otevřete okno nebo dveře, tak je máte v chalupě úplně všude. Pokud jsou na zdi, tak budiž, ať se vyhřívají, ale když pak lezou i po člověku, tak to opravdu příjemné není,“ řekla CNN Prima NEWS paní Červená.

„V kostele ucpaly alarm tak, že nefungoval. A kamarád je má v traktoru, zalezlé vevnitř v teple,“ vylíčil trable s hmyzem Tomáš Vimek. Na tom, že mít plný dům létajícího hmyzu není nic příjemného, se shodnou všichni. „Lezly i po stropě, dost nám pokousaly vnoučka,“ uvedl s tím, že s beruškami bojuje vysavačem, chemii prý doma nechce.

Nejúčinnější zbraní je vysavač

A právě vysavač je podle odborníků nejlepší pomocník v boji s asijskými beruškami. „Doporučuju vzít vysavač, do té trubky dát starou punčochu a vysát všechny možné kouty, kde by se slunéčka mohla vyskytovat. Ti úzkostnější je pak můžou odnést někam do lesa, ti, co se s ničím moc nepářou hodit do mrazáku a zabít je tímhle způsobem,“ poradil účinný způsob entomolog Oldřich Nedvěd.

Podle odborníků berušky koušou především proto, že mají žízeň a vlhkost lidské kůže je přitahuje. Nemoci by ale prý přenášet neměly, a tak nejsou pro lidi nebezpečné. Potrápit ovšem mohou domácí mazlíčky. „Jsou případy, kdy si v tlamičce nashromáždili víc jedinců a pak měli problém se sliznicí,“ řekl Nedvěd.

Tyto berušky totiž obsahují jedovaté alkaloidy, po kterých jsou zvířata malátná a odmítají krmení. S nárazovými invazemi berušek prý máme počítat asi do konce října.

Tagy: