Video placeholde
V Olbramovicích by Andrej Babiš při tour obytňákem na odpůrce nejspíš nenarazil, alespoň ne veřejně
Starosta Olbramovic Ivan Novák: „Klidně přijeďte, ale já vám nic negativního neřeknu."
V Olbramovicích by Andrej Babiš při tour obytňákem na odpůrce nejspíš nenarazil, alespoň ne veřejně
V Olbramovicích by Andrej Babiš při tour obytňákem na odpůrce nejspíš nenarazil, alespoň ne veřejně
V Olbramovicích by Andrej Babiš při tour obytňákem na odpůrce nejspíš nenarazil, alespoň ne veřejně
13
Fotogalerie

V sousedství Čapího hnízda: Jak vidí proces roku obyvatelé středočeských Olbramovic?

Před Čapím hnízdem byly středočeské Olbramovice obcí bez obchvatu s ruinou po bývalém lihovaru na dohled. Dnes jsou tou známou obcí, kam se jezdí na „Čapák“. Někdo do resortu, jiný do zoo a další třeba jen zvědavě se z dálky podívat. Právě to, že farma zachránila pustnoucí místo, rád zdůrazňuje Andrej Babiš a získává tím místní příznivce. I na obchvat letos došlo a vesnici už tak nerozděluje rušný provoz dříve vytížené tepny na jih. O farmě místní mluví rádi, o kauze už míň.

„Klidně přijeďte, ale já vám nic negativního neřeknu,“ to byla první slova starosty Olbramovic Ivana Nováka (nez.) na žádost Reflexu o rozhovor. Nás opravdu zajímalo, jestli a jak místní kauzou Čapí hnízdo žijí, a tak jsme se vydali na cestu. I když vede už po novém obchvatu, ani teď nelze při cestě z Prahy Čapí hnízdo přehlédnout. Naše první zastávka vedla nejdřív tam. Jakékoliv vyjádření nebo natáčení uvnitř areálu nám aktuální vlastník, společnost Imoba, a. s., prostřednictvím PR manažera koncernu Agrofert sice předem odmítl, nemohli jsme ale nezkusit přiblížit se alespoň k plotu devadesátihektarového areálu. Hosté si zrovna užívali projížďku na koních. Pak už jsme zamířili do Olbramovic na radnici.

I když starostu obce teď víc zaměstnávají dopady dokončeného obchvatu, soud s Andrejem Babišem sleduje. Kdyby se dotační podvod prokázal, šlo by podle něj o špatnou věc. Jeho pohled na farmu ani na politika by to ale nezměnilo. U obou vidí pro obec hlavně přínosy. „Koupil tady bývalé DZV Nova a ty lidi, od kterých vykupoval pole, vyplatil jako nikdo jiný, takže ti lidé jsou spokojení,“ vysvětluje starosta Novák. Čapí hnízdo podle něj účel dotace splnilo a stalo se turistickým lákadlem pro region. O přínosech pro obec ochotně mluví i velitel olbramovických dobrovolných hasičů, matky s dětmi na místním hřišti oceňují ekocentrum i možnost jít se do areálu podívat na rodinný den. Podobných hlasů slyšíme hned několik.

Lidé s výrazně kritičtějším pohledem na přínos Čapího hnízda pro obec byli o poznání méně sdílní. Nejčastěji nás odbyli krátkým vyjádřením s tím, že nechtějí mluvit veřejně kvůli sousedským vztahům. Jiní jen mimo kameru. Jako pan Petr, který v Olbramovicích osm let provozuje restauraci. „Mě to nezajímá a nesleduji to. Mám k panu Babišovi výhrady a dál to nechci komentovat,“ popisuje svůj postoj k soudnímu procesu. Turistický přínos pro obec nevidí, klientela se mu nezměnila. „Ke mně jen přijedou a ptají se, kde je Čapí hnízdo, a jedou se tam podívat. Jinak nic. Já jsem tam byl jednou, když pan Babiš propagoval EET. Že chodil s tou maskou Fantomase. To byl tenkrát Den otevřených dveří. Jinak já bych tam z principu nešel. Nějaký podvod v tom podle mě je,“ uzavírá Petr.

V podvečer se postupně plní zdejší volejbalové hřiště i restaurační zahrádka. Tady narazíme na místního, který v Čapím hnízdě údajně pracuje. A právě proto se o něm s médii nebaví. Na otázku, jestli bývá „Čapák“ tématem třeba v hospodě, skupinka se smíchem zavrtí hlavou. Tématem u piva prý už není. Zvlášť řidiči tu teď mnohem víc řeší dopravní situaci po dokončeném obchvatu.