Vedení JHMD jednalo na ministerstvu, oficiální nabídku na prodej tratě zatím neučinilo

JHMD, poslední den provozu (2. 10. 2022) před pauzou na neurčito. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, poslední den provozu (2. 10. 2022) před pauzou na neurčito. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pokud ministerstvo obdrží nabídku na odkup úzkorozchodné tratě, chce s ní ministr seznámit hejtmany Vysočiny a jižních Čech.

 

Vedení Jindřichohradeckých místních drah (JHMD), které jsou od 6. října v úpadku, se dnes setkalo s ministrem dopravy Martinem Kupkou. Jednání se za JHMD účastnila mimo jiné insolvenční správkyně Daniela Urbanová a předseda správní rady Boris Čajánek.

Ten u soudu prosazoval přijetí reorganizačního plánu, který mimo jiné stojí i na prodeji části úzkorozchodných tratí státu. Řešení úpadku reorganizací soud nepovolil, o způsobu řešení úpadku zatím nerozhodl s tím, že je třeba podrobně prozkoumat situaci firmy.

Podle Kupky ministerstvo dnes oficiální nabídku na odkup tratě neobdrželo, stát by se tak mohlo v následujících dnech. „Jakmile obdržíme oficiální nabídku, tak s ní seznámím i oba krajské hejtmany,“ řekl dnes deníku Zdopravy.cz bez dalších podrobností ministr.

Z celkových 79 kilometrů úzkorozchodných tratí JHMD připadá 29 kilometrů na Vysočinu, zbytek je v jižních Čechách. Firma se podle reorganizačního plánu hodlala zbavit úseku na Vysočině. Ve stejném dokumentu odhaduje, že tržní hodnota dráhy na území Vysočiny se pohybuje v rozmezí 115 až 152 milionů korun.

„Insolvenční správkyně informovala ministerstvo o současném stavu JHMD a také o neschválené reorganizaci. Vyslechli jsme si rovněž, jaké má JHMD možnosti, aby aktuální situaci vyřešila. Nyní tyto informace vyhodnotíme,“ dodal mluvčí ministerstva Martin Brychta.

Boris Čajánek nechtěl jednání komentovat s tím, že si obě strany slíbily mlčenlivost.

Z dřívějšího vyjádření MD

Obecně platí, že zákon o dráhách stanoví povinnost vlastníka dráhy, který nedokáže zajistit její provozuschopnost, nabídnout tuto dráhu k prodeji státu. Avšak nikde zákon nestanoví povinnost státu tuto dráhu koupit. Podle zákona o majetku státu pak může stát nabývat jen ten majetek, který pro svou činnost potřebuje.

Tagy insolvence JHMD JHMD Ministerstvo dopravy
175 komentářů