Hudební kluby na jihu Čech přežívají, návštěvníci ale utrácejí méně

  8:50
Už to budou téměř tři roky, co si návštěvníci klubů mohli dosyta užívat koncertů svých oblíbených kapel. Koronavirová pandemie a s ní spojená vládní opatření tehdy hatila plány pořadatelů i hudebníků. Letos by vše mohlo být jako dřív.

ilustrační snímek | foto: Petr EretMF DNES

Že by se letošní klubová sezona mohla odehrát podle starých zvyků potvrzují i majitelé a provozovatelé hudebních podniků. Zájem o hraní mají pochopitelně i samotné kapely a podle prvních koncertů to vypadá, že si do klubů najdou cestu i návštěvníci.

„Snažím se oslovovat kvalitní kapely z Česka i zahraničí a většinou k nám chtějí přijet. Lidé nadále chodí – možná i díky tomu, že jsme žánrově vyhraněný klub,“ přemítá majitel českobudějovického klubu Highway 61 Jaroslav Brabec, který se zaměřuje hlavně na kapely žánrů blues a jazz.

Podobné zkušenosti má i jeho kolega Patrik Kliment z klubu Rockle, který se v krajském městě zaměřuje hlavně na undergroundové a méně známé kapely.

Koncerty v klubové sezoně

MC Fabrika (ČB)

21. 10. Redzed
5. 11. Marpo a Troublegang
25. a 26. 11. Vypsaná fiXa
2. 12. Krucipüsk
12. 4. 2023 Six Feet Under (USA)

Highway 61 (ČB)

20. 10. The Steepwater Band (USA)
16. 11. Dustin Arbuckle (USA)
17. 12. Bratři Karamazovi

K2 (ČB)

22. 10. Pekař
29. 10. Moja Reč (SK)
12. 11. Mňága a Žďorp
19. 11. Gaia Mesiah
26. 11. Paulie Garand Rockle (ČB)
2. 12. N.V.Ú.
27. 12. Znouzectnost

Divadlo pod Čarou (Písek)

4. 11. Poletíme?
24. 11. Witchtrap (Kolumbie)
26. 11. Wohnout
2. 12. UDG
21. 4. 2023 Iné Kafe (SK)

MC Jordán (Tábor)

11. 11. Nervochaos (Brazílie)

Lucky Pery (J. Hradec)

27. 10. Maniak
18. 11. Hopes + Acid Row

„Donedávna jsme zajišťovali hlavně soukromé akce a různé party, ale i z pohledu undergroundu jsem s návštěvností zatím celkem spokojený. Bohužel se výrazně změnilo chování lidí,“ připomíná Kliment.

Podle něho návštěvníci nenechají tolik peněz na baru, zatímco muziku si nechtějí odepřít. „Běžně si před covidem dávali panáky na baru a celý večer pili míchané nápoje, dnes si ale spíše dají jen pár piv nebo celý večer pijí vodu. Když to sečtu, útrata klesla tak na polovinu, což se pochopitelně odráží i na příjmech klubu,“ dodává.

Složitější situace se týká i kapel, které mají kvůli nákladům vyšší nároky. Pro pořadatele kulturních akcí je tak daleko těžší nějaká známější jména do klubu nalákat.

„Dnes dají návštěvníci u vstupu na koncert dvojnásobek. Moc bych si přál, aby si to uvědomovali, a doufám, že přijmou současnou situaci,“ naráží na zdražování provozovatel budějovického klubu MC Fabrika Martin Matoušek.

Na druhou stranu upozorňuje, že pokud to alespoň trochu půjde, kromě vstupného nic v klubu razantně zdražovat nebude. „Ceny budeme zřejmě adekvátně držet s tím, jak se zvyšují v jiných sektorech. Máme také výhodu v tom, že s manažery zvaných kapel dobře vycházíme, takže se občas podaří domluvit přijatelnější ceny. Doby, kdy byly koncerty za stovku a pivo za třicet korun už jsou asi nenávratně pryč,“ vysvětluje Matoušek.

I přes nesnáze s rozpočtem se do vylepšování pustili v jindřichohradeckém hudebním klubu Lucky Pery, kde o koncerty nebudou mít nouzi.

„Nainstalovali jsme na zdi zvukové panely, takzvané pasti, které výrazně pomohu akustice uvnitř klubu. Po prvních zkušenostech je zřejmě rozšíříme i na další místa. Už teď víme, že je využijeme, protože přes podzim a zimu máme většinu víkendů už plných,“ líčí produkční klubu Jan Havlín.

Lidé méně utrácejí

Na druhou stranu má obavy, aby na koncerty chodilo dost návštěvníků. Zájem zatím není podle něho takový, aby se podařilo klub za současných podmínek udržet. „Lidé chodí méně a také tolik neutrácejí. Prý je situace podobná i v jiných klubech ve srovnatelných městech. Problém je v tom, že Jindřichův Hradec je poměrně malý, nikdo sem nepřijede z větší dálky,“ přemítá Havlín s tím, že klubu pomáhá také hospoda, pod niž spadá a která je prakticky neustále v provozu.

Vedení klubu už rovněž jedná s jindřichohradeckou radnicí o možné podpoře v době rostoucích nákladů. Ostatním podnikům ještě teď mohou pomoci také covidové kompenzace za uplynulou sezonu.

„Finanční příspěvek mi výrazně pomohl s přežitím, spoustu věcí jsem totiž musel platit ze svých úspor. Teď jen čekám, jestli budějovická radnice vypíše nějakou podporu za minulou zimu, kdy u nás platily restrikce,“ říká Brabec.

Smůlu však měli v Rockli, kterou Kliment založil přibližně měsíc před prvním lockdownem. „Nevešli jsme se do kritéria, že klub musí fungovat alespoň půl roku, dostali jsme tedy jen peníze na nájem. Kvůli současné situaci a dražším energiím ale uvažuji nad tím, že bychom se obrátili na radnici s žádostí o pomoc. Uvidíme, jestli se to s ohledem na administraci vůbec vyplatí,“ uvažuje Kliment.