Jakub Hrůša hudebním ředitelem Královské opery v Londýně!

18. říjen 2022

Světově uznávaný dirigent s českými kořeny Jakub Hrůša se od září 2025 stane novým hudebním ředitelem Královské opery v Covent Garden, kterou před ním jako jediný Čech v padesátých letech minulého století krátce řídil Rafael Kubelík. Do té doby bude zastávat pozici designovaného hudebního ředitele.

Na prestižním postu v jednom ze světově nejvýznamnějších operních domů Jakub Hrůša vystřídá Antonia Pappana, který od sezony 2024/2025 přijal u Londýnského symfonického orchestru místo šéfdirigenta po Simonu Rattleovi, jenž odchází k Symfonickému orchestru Bavorského rozhlasu. Podepsáním smlouvy s Královskou operou v Londýně a po nedávných opakovaných vystoupeních s Berlínskými a Vídeňskými filharmoniky i vysoce oceňovaném debutu na Salcburském festivalu se nejlepší český dirigent současnosti Jakub Hrůša dostává na absolutní světovou špičku ve svém oboru.

Čtěte také

Jakub Hrůša dosud v Královské opeře dirigoval s obrovským úspěchem Carmen (2018) a Lohengrina (2022). Budoucí inscenace, které povede už jako hudební ředitel, zahrnují mimo jiné díla Janáčka, Pucciniho, Prokofjeva a Brittena. V sezoně 2027/2028 se Hrůša znovu setká s režisérem Barrie Koskym, s nímž v létě spolupracoval v Salcburku na Janáčkově Kátě Kabanové, aby společně uvedli Prsten Nibelungův od Richarda Wagnera, který jako celek v Královské opeře zazní poprvé od roku 2018. Jako první opera ze čtyřdílného cyklu Prsten Nibelungův bude již v září 2023 uvedeno Zlato Rýna.

Ke svému jmenování na pozici hudebního ředitele Královské opery v Covent Garden Jakub Hrůša uvedl: „Měl jsem tu čest pracovat na dvou nádherných inscenacích Královské opery jako hostující dirigent a nedávný Lohengrin byl jedním z vrcholů mého dosavadního uměleckého života. Vždycky jsem snil o místě, kde bych mohl pravidelně a bez kompromisů dosahovat nejvyšších standardů v tak náročné umělecké formě, jakou opera bezesporu je. Proto nesmírně rád přijímám nabízenou pozici hudebního ředitele Královské opery a těším se na další spolupráci s jejím skvělým týmem, od hudebníků přes jevištní umělce a produkční až po management.“

Jakub Hrůša bude po Karlu Ranklovi, Rafaelu Kubelíkovi, siru Georgu Soltim, siru Colinu Davisovi a Bernardu Haitinkovi teprve sedmým hudebním ředitelem Královské opery v jejích poválečných dějinách. Se sirem Antoniem Pappanem, nejdéle sloužícím hudebním ředitelem Královské opery, který ze svého postu odstoupí na konci sezony 2023/2024, bude až do září 2025 sdílet ředitelskou zodpovědnost za fungování operního domu.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související