Potřebuje lidstvo doktora, nebo hrobníka? Ve filmu Tajemství a smysl života promluví světoví myslitelé

Potřebuje lidstvo doktora, nebo hrobníka? Ve filmu Tajemství a smysl života promluví světoví myslitelé
Tajemství a smysl života | VAC Vachler Art Company
Poté, co Petr Vachler založil ceny Český lev, vybudoval ateliéry a postprodukční studio Pokrok, věnoval se tvorbě televizních pořadů či dokumentárních cyklů (nejúspěšnějším je prozatím Top Secret UFO Projects: Declassified z roku 2021), předloží divákům a divačkám svůj v pořadí druhý celovečerní film, jenž je pro něj osobně mimořádně důležitý a obsažný.
Věnuje se v něm totiž smyslu života, krátkodobým svodům, osobním peripetiím, skutečným radostem i věcem nadpozemským. „Najít sám sebe je pro mne důležitější než například najít zapomenuté auto na rozlehlém parkovišti či ve vedlejší ulici, i když obojí je velmi důležité,“ nastiňuje Vachler, o čem jeho dokončovaný film částečně pojednává.
Tajemství a smysl života
Tajemství a smysl života | VAC Vachler Art Company
Ojedinělý multižánrový snímek, který aktuálně představuje webové stránky, natáčel a postprodukoval tým kolem režiséra, scenáristy a producenta Petra Vachlera celou dekádu. Částečně hraný, animovaný i dokumentární film Tajemství a smysl života uvede světové filosofy, vědce a duchovní osobnosti společně s herci (Jan Budař, Josef Polášek, Petr Buchta), herečkami (Barbora Seidlová, Andrea Růžičková, Aneta Krejčíková) a jedním svérázným čmelákem.
Autoři knižních bestsellerů přeložených do mnoha jazyků jako Deepak Chopra (Metačlověk), Don Miguel Ruiz (Čtyři dohody), Lorna Byrne (Andělé v mých vlasech) nebo Erich von Däniken (Vzpomínky na budoucnost) jsou jen čtyřmi z téměř šesti desítek inspirací, s nimiž se publikum ve filmu potká. Nově se prezentují v následujícím videu.
Původně Vachler myslel, že stihne film dokončit a uvést v symbolické datum 21. 12. 2021. Rozhodl se ale zpomalit. Odklad zapříčinil covid a příležitost, aby snímek mohlo v kinech vidět co nejvíce diváků. Tajemství a smysl života nakonec bude mít v českých kinech premiéru 23. 11. 2023 a distribuovat jej bude společnost Falcon.
Ovlivnily nějak události kolem covidu, války na Ukrajině nebo energetické krize podobu filmového scénáře? „Ne, protože to jsou věci pomíjivé, opakující se. Jsou to sice události nepříjemné, s nízkou vibrační úrovní, ale ne trvalejšího charakteru. Covid byl o strachu, který by nás neměl ovládat či řídit. Válka je o konfliktech, které bychom měli řešit už doma v rodinách, mezi přáteli, protože pak by nemohla být ani válka mezi národy. Proč bych napadl přítele, ať bydlí kdekoliv? A energetická krize je o nerovnováze mezi námi, protože energie je všudypřítomná a věčná. Měli bychom se naučit ji lépe sdílet, uvolnit technologie, ne díky ní ovládat společenství pár jedinci. To vše není harmonie a můj film je o harmonii. Čili tohle vše už ve filmu bylo. Ale scénář se posouvá. Ještě v prosinci budeme dotáčet další obraz, zpovídám další lidi, co mají otevřenou mysl,“ říká Vachler.
A dodává: „Přál bych si, aby to byl film, který bude otevírat srdce, aby sjednocoval, nerozděloval a nikoho nesoudil. Doufám a věřím, že je skutečný a čistý. Pro mě má Tajemství a smysl života stejný význam jako má pro nás dech, chůze, spánek.“
Petr Vachler
Petr Vachler během mockupového natáčení postavy čmeláka. | VAC Vachler Art Company

Kinolog: Vrahoun Dahmer na Netflixu je hit. Jak moc se seriál míjí s realitou?

Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, velký prostor dává i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?