Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sázka na zkušenost. Derby pražských "S" bude pískat sudí Zelinka

Nedělní ligové derby mezi fotbalisty Slavie a Sparty bude řídit jako hlavní sudí Miroslav Zelinka. Asistenty budou Jan Paták a Ivo Nádvorník, jako videorozhodčí byli nominováni Tomáš Klíma a Petr Caletka. 

Jednačtyřicetiletý Zelinka patří mezi nejzkušenější české sudí. Během 15 sezon v lize odpískal jako hlavní 253 utkání. Derby pražských "S" vedl čtyřikrát, jednou byl navíc v roli videorozhodčího. Naposledy rozhodoval prestižní duel 6. prosince 2020, kdy Slavia zvítězila na Letné 3:0.

Poslední střet tradičních rivalů v květnu v nadstavbové skupině o titul řídil Klíma. Sparta vyhrála v Edenu 2:1.

Sparta na Zelinku nemá dobré vzpomínky. Zkušený sudí vloni v dubnu výrazně chyboval při remíze pražského týmu 2:2 na hřišti Pardubic v jejich domácím azylu v Ďolíčku a letenský klub následně v minulé sezoně Zelinku vetoval. Východočeši vyrovnali z nesprávně nařízené penalty. Od tohoto ročníku už kluby rozhodčí vetovat nemohou.

V této ligové sezoně zatím Zelinka odřídil jako hlavní 10 zápasů, což je nejvíce ze všech, a výraznějších přehmatů se nedopustil. Komise se za něj postavila i po utkání 10. kola mezi Bohemians Praha 1905 a Plzní, v němž za stavu 1:1, kterým i zápas skončil, k nevoli Západočechů neodpískal penaltu za zákrok na Václava Pilaře.

Vloni v únoru Zelinka poškodil Plzeň v zápase s Libercem, když za bezbrankového stavu chybně nevyloučil za surový faul hostujícího Martina Koscelníka, a naopak později udělil červenou kartu domácímu Filipu Kašovi. Viktoria v oslabení prohrála 0:2.

V jarní části stejné sezony poškodil Zelinka v duelu s Libercem i Ostravu, o pár měsíců později zase chyboval v neprospěch Slovácka na Slavii coby videorozhodčí. Domácí Jan Bořil měl být tehdy v úvodu druhé půle za stavu 1:0 vyloučen za ruku a celek z Uherského Hradiště měl kopat penaltu. Červenobílí nakonec zvítězili 2:1.

V minulé sezoně dostal na starost jedno z derby polský sudí Szymon Marciniak, jeho krajané navíc rozhodovali i dva duely mezi Slavií a Plzní. Už v květnu ale šéf českých rozhodčích Radek Příhoda oznámil, že v ročníku 2022/23 se bude spoléhat jen na tuzemské sudí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články