Flash – Jak je to s tím zabijáckým covidem doopravdy a omluva čtenářům Kosy.


Včera v podvečer  jsem vydal  následují  flash.

Flash – to už se ti magoři v USA doopravdy úplně zbláznili -viz: Badatelé v Bostonu vytvořili mutaci koronaviru s 80% smrtností

A  klidně přiznávám, že kdyby se  dal vrátit  čas, nejspíše bych vše  zopakoval. Prostě bych si naběhl znovu.

Vycházel jsem totiž z toho,  že  server Novinky.cz než něco tak hrůzyplného a bizarního vydá,  si jak sám vždycky  důsledně tvrdí , informace  důkladně ověřuje. Na rozdíl od  alternativy  a vůbec nás  neoficiálních. Čímž sám sebe  instalují jako futrál vší informační kvality.

Jak ta „kvalita“ na Novinkách.cz vypadá  ve skutečnosti mi  předvedlo hned  několik čtenářů Kosy, resp. zejména  čtenářek. Obdržel jsem od nich několik  mailů, rozporujících  zmíněnou katastrofickou informaci a  uvádějící ji na pravou míru.Samozřejmě včetně  tvrdých zdrojů, typicky tiskovým prohlášením Bostonské university, kde  se uvedený  výzkum konal. Všem, kteří se ozvali velmi děkuji. Zejména oněm dvěma  čtenářkám.  Abych byl konkrétní – jedno poděkování  letí mezi knížky a  druhé  do toulavého, řekněme  – autobusu.

A  všem ostatním čtenářům adresuji velkou a upřímnou omluvu.

A nyní  tiskové prohlášení Bostonské university.

NEIDL Researchers Refute UK Article about COVID Strain

Výzkumníci NEIDL vyvracejí britský článek o COVID Strain

BU klasifikuje  zprávy „nepravdivé a nepřesné“ a říká, že zkreslují to, co výzkumníci skutečně zjistili

Bostonská univerzita vyvrací řadu zavádějících tvrzení o výzkumu v National Emerging Infectious Diseases Laboratories (NEIDL) univerzity. Zprávy, které se poprvé objevily v pondělí v britském Daily Mail , tvrdily, že výzkumníci v laboratoři „vytvořili nový smrtící kmen COVID“. V pondělním odpoledním prohlášení BU označila zprávy, které převzaly další zdroje, včetně Fox News , za „nepravdivé a nepřesné“ a uvedla, že tento výzkum učinil virus méně nebezpečným.

Univerzita také poznamenala, že výzkum byl přezkoumán a schválen Institutional Biosafety Committee (IBC), který se skládá z vědců i členů místní komunity, a že Bostonská komise veřejného zdraví výzkum schválila.

„Vyvolali senzaci, zkreslili studii a její cíle jako celek,“ říká Ronald B. Corley, ředitel NEIDL a předseda mikrobiologie BU Chobanian & Avedisian School of Medicine.

Cílem studie bylo prozkoumat spike proteiny na SARS-CoV-2 Omikronové variantě (BA.1). Vědci se zajímali o srovnání varianty s původním kmenem viru, známým jako kmen Washington. Chtěli zjistit, zda je virus skutečně méně virulentní, říká Corley, „prostě proto, že neinfikoval stejné buňky jako původní kmen.“ „Zajímalo je, jaká část viru určuje, jak vážnou nemocí člověk onemocní“.

Ale Corley upozorňuje, že zprávy sdělovacích prostředků  vytrhly jeden řádek z abstraktu studie z kontextu, přičemž Daily Mail ve svém titulku naznačuje, že výzkumníci vytvořili „smrtelný kmen Covid s 80% mírou zabíjení“. Noviny dále uvedly řadu dalších zavádějících tvrzení, včetně toho, že studie byla „výzkumem přínosu funkce“, přičemž výzkumníci se rozhodli vytvořit smrtelnější virus.

Není to pravda, říká Corley. A prohlášení univerzity to důrazně popřelo.

„Chceme se vypořádat s nepravdivými a nepřesnými zprávami o výzkumu COVID-19 Bostonské univerzity, které se dnes objevily v Daily Mail ,“ stojí v prohlášení BU. „Za prvé, tento výzkum není výzkumem zaměřeným na zisk funkce, což znamená, že nezvětšil kmen viru SARS-CoV-2 ve státě Washington, ani jej nečinil nebezpečnějším. Ve skutečnosti tento výzkum učinil replikaci viru méně nebezpečnou.“

Corley říká, že linie vytržená z kontextu ve skutečnosti neměla nic společného s účinkem viru na lidi. Studie začala na tkáňové kultuře, poté se přesunula na zvířecí model.

„Použitý zvířecí model byl konkrétní typ myši, která je vysoce vnímavá a 80 až 100 procent infikovaných myší podlehne onemocnění původního kmene, takzvaného kmene Washington,“ říká Corley. „Vzhledem k tomu, že Omicron způsobuje u těchto zvířat velmi mírné onemocnění.“

Těchto 80 procent je to, čeho se zachytily zprávy médií, zkreslující studii a její cíle.

„Bylo to prohlášení vytržené z kontextu za účelem získání  senzace,“ říká Corley, „a naprosto zkresluje nejen zjištění, ale [také] účel studie.“

Ve skutečnosti, podle prohlášení BU, „tento výzkum odráží a posiluje zjištění jiných podobných výzkumů provedených jinými organizacemi, včetně FDA“. To podporuje jeden z vedoucích výzkumníků studie, Mohsan Saeed , vyšetřovatel NEIDL.

„V souladu se studiemi publikovanými ostatními tato práce ukazuje, že to není spike protein, který řídí patogenitu Omicron, ale místo toho jiné virové proteiny,“ říká Saeed, odborný asistent biochemie BU Chobanian & Avedisian School of Medicine. „Určení těchto proteinů povede k lepší diagnostice a strategiím zvládání onemocnění.“

Přísné bezpečnostní postupy

Od svého otevření v roce 2009 umožňuje NEIDL vědcům studovat řadu infekčních chorob a patogenů v chráněném prostředí. Laboratoř se řídí přísnými bezpečnostními postupy. Dlouho předtím, než výzkumník začne studovat nemoc nebo patogen, musí jejich návrh projít řadou přísných bezpečnostních recenzí, říká Robert Davey , profesor mikrobiologie na BU Chobanian & Avedisian School of Medicine, který sídlí na NEIDL.

„Než se v NEIDL něco udělá, prochází to několika vrstvami pečlivé kontroly bezpečnosti, a to prostřednictvím výborů, které jsou součástí Bostonské univerzity, a také výborů, které jsou mimo, nezávislé na BU, jako je Boston Public Health Commission. “ říká Davey. „Získáváme zcela nezávislý pohled na vše, co se chystá udělat. Teprve poté, co je vše schváleno a zkontrolováno, můžete pokračovat v práci. A tato práce probíhá pouze pod dohledem skupiny ochrany životního prostředí a bezpečnosti na BU.“

Studie byla provedena v laboratořích na úrovni 3 biologické bezpečnosti . Všechny studie se provádějí v kabinetu biologické bezpečnosti, přičemž výzkumníci musí do svého pracovního prostoru vstupovat řadou propojených dveří. Všechny podlahy a stěny jsou utěsněny a laboratoř je vybavena sofistikovanou filtrační a dekontaminační technologií. A pokud by výzkumníci během studie viděli něco neobvyklého, okamžitě by ji vypnuli a nahlásili to.

„Naši bezpečnost a zabezpečení toho, jak zacházíme s patogeny, bereme vážně a virus neopouští laboratoř, ve které je studován,“ říká Corley. „Celým naším cílem je zdraví veřejnosti. A součástí toho byla i tato studie, která zjistila, jaká část viru je zodpovědná za způsobení závažných onemocnění. Pokud to pochopíme, můžeme vyvinout nástroje, které potřebujeme k vývoji lepších terapeutik.“

„V konečném důsledku bude tento výzkum veřejným přínosem,“ podle prohlášení univerzity, „tím, že povede k lepším, cíleným terapeutickým intervencím, které pomohou bojovat proti budoucím pandemiím.“

Prohlášení Bostonské univerzity k dodržování pokynů Národního institutu pro alergie a infekční nemoci (NIAID): „Splnili jsme všechny požadované regulační povinnosti a protokoly. Podle pokynů a protokolů NIAID jsme neměli povinnost zveřejnit tento výzkum ze dvou důvodů. Experimenty uvedené v tomto rukopisu byly provedeny z prostředků Bostonské univerzity. Financování NIAID bylo uznáno, protože bylo použito na pomoc při vývoji nástrojů a platforem, které byly použity v tomto výzkumu; nefinancovali tento výzkum přímo. Financování NIH bylo také uznáno za grant na sdílené přístrojové vybavení, který pomohl podpořit patologické studie. Jsme přesvědčeni, že toky financování nástrojů nevyžadují povinnost podávat zprávy. Za druhé, tento výzkum nezískal žádnou funkci. Pokud by v kterémkoli okamžiku existoval důkaz, že výzkum nabývá na funkci, podle NIAID i našich vlastních protokolů bychom okamžitě zastavili a ohlásili. Veškerý výzkum na Bostonské univerzitě, ať už je financován NIAID nebo ne, se řídí stejným protokolem. Pokračujeme v konverzaci s vedením NIAID a osobami, odpovědnými za  projekt.

Tak takhle  to má být  ve  skutečnosti!!! Něco  úplně jiného než  vypustily  Novinky.cz

Děkuji jim za lekci té správné, vlastně – jedině správné žurnalistiky, za  ukázku toho, jak se ne/má  dělat!!! Na základě  této zkušenosti hodlám v budoucnu k informacím Novinek.cz  přistupovat.

A  až budu potřebovat  flagrantní  příklad  fake news, poplašné zprávy  nebo  těžkého hoaxu,  vždycky si rád  připomenu  ten jejich článek, který jsem převzal jako flash.

Copak tomu říká takový Cemper  nebo  Vrchni fízlelf???? Ti přece  doslova  loví  šiřitele  falešných zpráv? Už někam nahlásili redakci Novinek.cz?

Mimochodem, na stránkách Novinek.cz je pořád k mání. ještě jej nesmázli. Ale také se potřebovali svým čtenářům omluvit. Zvláštní pojetí  kvalitní žurnalistiky. Tohle  já svým podřízeným na Kose  netrpím a  nikdy  jsem netrpěl. Proto Kosu od  samého počátku vydávám jen  sám. Každá chyba  je  MOJE  chyba a za každou se osobně omluvím. Jako právě teď  vám!!!

A malá poznámka na konec – věřím Bostonské univerzitě a jejímu prohlášení. Nicméně byl bych daleko spokojenější, kdyby  žádný podobný  výzkum NEPROBÍHAL!!! Tohle, ať je to jak chce, zahrávání si s osudem lidstva! Na tom trvám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.