Vláda jmenovala novým předsedou rady ČTÚ od února Marka Eberta

foto Ilustrační foto - Sídlo Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) v Praze Vysočanech.

Praha - Novým předsedou rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) bude od února dosavadní člen Marek Ebert. Ve funkci nahradí Hanu Továrkovou, která úřad řídí od ledna 2020 a příští rok v lednu jí vyprší předsednické funkční období. Rozhodla o tom dnes na návrh ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely vláda. Ministerstvo o tom informovalo ČTK v tiskové zprávě.

Vláda zároveň jmenovala novým radním bývalého výkonného ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí a radního Českého rozhlasu Jiřího Šuchmana. V pětičlenné radě obsadí místo uvolněné v červnu po konci pětiletého mandátu Josefa Chomyna.

"Odbornost Marka Eberta je pro mě zárukou, že Český telekomunikační úřad bude odborně řízen a získá zpět respekt dotčených subjektů a zahraničních partnerů. Současně bude transparentně prosazovat zájmy České republiky vůči regulovaným subjektům,“ uvedl ministr.

Od Eberta podle svých slov Síkela očekává, že se pustí do řešení problémů s nekvalitním příjmem DVB-T2 v některých oblastech České republiky a úřad pod jeho vedením podpoří další rozvoj vysokorychlostních sítí v Česku a rozvoj konkurence. To byly problémy, které Síkela dříve vytkl současné předsedkyni úřadu.

Ebert je odborník na oblast regulace a rozvoje vysokokapacitních telekomunikačních sítí. Členem rady je od dubna 2020. Do té doby působil jako ředitel sekce regulace Českého telekomunikačního úřadu. V ČTÚ pracuje od roku 1993.

Šuchman uspěl ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnilo deset kandidátů. V minulosti působil také v T-Mobilu nebo Českém Telecomu. "Je pro mě klíčové, že na pozici radního bude expert, který má zkušenosti s reálným fungováním trhu. Chci zlepšit fungování ČTÚ k lepšímu a Jiří Šuchman bude součástí této změny,“ dodal Síkela.

Členy pětičlenné rady ČTÚ jmenuje vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu. Každý rok končí mandát jednomu z radních. Předseda rady je jmenován na tři roky z jejích členů.

Českému telekomunikačnímu úřadu se v minulých měsících například kvůli nesouhlasu Evropské komise nepodařilo zavést regulaci trhu mobilních dat, která měla vést ke snížení koncových cen. V poslední aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě pak do Česka nepřišel žádný nový operátor, který by konkuroval stávající trojici O2, T-Mobile a Vodafone.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď