Médea, tragický příběh strašlivé pomsty, zahájí 22. října novou sezónu operních přenosů z Metropolitní opery v Kutné Hoře   

Začíná další sezóna v Metropolitní opeře v New Yorku a spolu s ní startuje i oblíbená série přímých kinopřenosů MET: Live In HD v Kutné Hoře. V desítce představení se mohou diváci těšit na klasiku, modernu, zbrusu nové produkce i premiéry na prknech newyorského operního svatostánku. Sezónu zahajuje 22. října tragická opera Médea v nové produkci, v titulní roli exceluje sopranistka Sondra Radvanovsky. Celý cyklus diváci uvidí v kině Modrý kříž.

Médea dodnes platí za zásadní dílo, přesto se mu ve dvacátém století nedostávalo takové pozornosti dramaturgů a režisérů, jakou by si opera zasloužila. Snad to bylo dáno i naturelem titulní postavy, která neváhá v pomstě nevěrnému milenci obětovat jejich dvě společné děti.

V historicky prvním nastudování opery Médea na prknech Metropolitní opery v New Yorku se v titulní roli představí Sondra Radvanovsky. Sopranistka, které v Metropolitní debutovala v roce 1996 v úloze hraběnky Ceprano v opeře Rigoletto, má za sebou mj. titulní role silných ženských hrdinek v Donizettiho Anně Boleynové a Marii Stuartovně a Normě Vincenza Belliniho. Sestavu doplní Ekatěrina Gubanova jako Neris, Janai Brugger coby Glauce a v úloze zrádného milence Jásona Matthew Polenzani.

Trailer ke zhlédnutí zde.

Nastudování v Metropolitní opeře režíroval slavný David McVicar, který dílo z antiky přenesl zhruba do začátku devatenáctého století. Nikterak tím neobrousil působivost Médey. Na celkovém vyznění se navíc podílí působivý světelný design a práce s projekcemi, které poskytují neobvyklý náhled na děj. Divák tak dostává příležitost vidět operu i jinak než z obvyklého frontálního pohledu. Orchestr Metropolitní opery diriguje Carlo Rizzi.

Antický mýtus o neutuchající touze po pomstě se stal předlohou pro libreto Françoise-Benoîta Hoffmana, hudební tvar dal opeře skladatel Luigi Cherubini. Dílo vzniklo na úplném sklonku Francouzské revoluce a jako taková představuje uměleckou spojnici mezi operou osmnáctého století s mnohem niternějším pojetím opery ve stoletím pozdějším.

Sporadicky se Médea na prkna operních divadel vracívá. Ve dvacátém století je patrně nejslavnější uvedení opery se sopranistkou Marií Callas v titulní roli, která ji ztvárnila poprvé v roce 1953 (na nastudování náročného partu stačil operní divě pouhý týden) ve Florencii a v průběhu padesátých let a na začátku let šedesátých se k ní pěvkyně několikrát a v různých operních domech vrátila. Roli zrazené kněžky Médey ztvárnily ve dvacátém století kromě Callas i Montserrat Caballé, Gwenyth Jones nebo Nadja Michael.

Přímý přenos opery Médea vstoupí na plátna českých kin v sobotu 22. října v distribuci společnosti Aerofilms.

MET: Live in HD

Další přenosy v sezóna 2022/23

5. listopadu 2022: G. Verdi: La Traviata

režie: Michael Mayer

dirigent: Daniele Callegari

účinkující: Nadine Sierra, Stephen Costello, Luca Salsi

10. prosince 2022: K. Puts: The Hours

režie: Phelim McDermott

dirigent: Yannick Nézet-Séguin

účinkující: Renée Fleming, Kelli O’Hara, Joyce DiDonato

14. ledna 2023: U. Giordano: Fedora

režie: David McVicar

dirigent: Marco Armiliato

účinkující: Sonja Jončeva, Rosa Feola, Piotr Bezcała

18. března 2023: R. Wagner: Lohengrin

režie: François Girard

dirigent: Yannick Nézet-Séguin

účinkující: Piotr Bezcała, Jevgenij Nikitin, Brian Mulligan

1. dubna 2023: G. Verdi: Falstaff

režie: Robert Carsen

dirigent: Daniele Rustioni

účinkující: Hera Heysang Park, Ailyn Pérez, Bogdan Volkov

15. dubna 2023: R. Strauss: Růžový kavalír

režie: Robert Carsen

dirigent: Simone Young

účinkující: Lise Davidsen, Erin Morley, Isabel Leonard

29. dubna 2023: T. Blanchard: The Champion

režie: James Robinson

dirigent: Yannick Nézet-Séguin

účinkující: Latonia Moore, Ryan Speedo Green, Eric Owens

20. května 2023: W. A. Mozart: Don Giovanni

režie: Ivo van Hove

dirigent: Natalie Stutzman

účinkující: Federico Lombardi, Ana María Martínez, Ying Fang

3. června 2023: W. A. Mozart: Kouzelná flétna

režie: Simon McBurney

dirigent: Natalie Stutzman

účinkující: Erin Morley, Kathryn Lewek, Lawrence Brownlee

The Met: Live in HD o projektu
Přenosy The Met: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy „The Met: Live in HD“ začaly v České republice fungovat v prosinci roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 26 miliónů vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.

The Met: Live in HD online

Více na oficiálních stránkách přenosů z Met http://www.metopera.cz/.

 

Zavřít menu