https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-jednaji-vyzkumnici-o-spolupraci-i-priprave-na-budouci-krize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně jednají výzkumníci o spolupráci i přípravě na budoucí krize

20.10.2022 01:02 | BRNO (ČTK)
Zkumavky
Zkumavky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O sdílení přístrojů i výzkumných dat, možnostech mezinárodní spolupráce, ale také úsporách energií v náročných provozech jednají v Brně stovky vědců a manažerů výzkumu. Přijeli na celosvětovou konferenci ICRI, která potrvá do pátku. Stěžejními tématy jsou mobilizace výzkumných infrastruktur v reakci na pandemii covidu-19 nebo posilování připravenosti na budoucí krize.
 

Výzvám se dá čelit jedině spoluprací, uvedl při zahájení ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Zmínil kromě covidu-19 také klimatickou změnu nebo digitální transformaci společnosti a ekonomiky.

Konference je součástí programu českého předsednictví v Radě EU. Odborného programu se účastní asi 450 lidí, hlavně vědců a zástupců výzkumných infrastruktur, což jsou jedinečná, specializovaná zařízení, zpravidla vybavená náročnými a nákladnými technologiemi. Často je zakládá a provozuje více univerzit či jiných vědeckých institucí, aby pak mohly jejich potenciál využívat společně.

Masarykova univerzita, hlavní pořadatel brněnské konference, participuje podle svého webu na 13 výzkumných infrastrukturách, ve čtyřech je hostitelskou institucí. Orientují se například na výzkum a vývoj plazmatu, přípravu a charakterizaci biologických vzorků, klinický výzkum nebo kontaminaci životního prostředí.

Nikdo si nemůže dovolit sám provozovat veškerou potřebnou infrastrukturu, uvedla Signe Ratsová z generálního ředitelství Evropské komise pro výzkum a inovace.

Část programu je určená také široké veřejnosti, do příprav se zapojilo třeba zábavní vědecké centrum Vida! nebo brněnská hvězdárna. Snad se podaří dostat vědecko-výzkumná témata o trochu více do veřejné debaty, doufá Ondřej Hradil z organizačního týmu Masarykovy univerzity.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

20.10.2022 07:20
Někdy by bylo lepší, kdyby žádný výzkumníci neexistovali…
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.10.2022 08:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ono je to lidská zvídavost. Bez té bychom tady nebyli. I neandrtálci vyvíjeli určitě štípání industrie (a možná i zpracování kůže, to se však nedochovalo).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.10.2022 08:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
Neandrtálec to dělal, aby přežil. My to děláme kvůli manipulaci, zotročování si zdrojů a lži byznysu, aby se nějací chudáci byznysmeni měli lip než včera. Děláme to pro hloupou, hrabivou, egomaniakalní, psychopatickou civilizaci
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.10.2022 08:42 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Mýlíte se, i my to děláme, abychom přežili. místo 100 tisíc je nás 10 miliard. Bez vědy ba nás bylo asi taky těch 100 tisíc nebo bychom tady asi nebyli už vůbec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.10.2022 09:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A v té odporné civilizaci se obyčejnému člověku daří nejlépe za celou lidskou existenci.
Namají tam voni nějakou chybku, jak soudruzi z NDR?
Odpovědět
va

vaber

20.10.2022 09:56 Reaguje na Pavel Hanzl
jasně Hanzl, známé heslo je
,,Žijeme lépe a radostněji,,
dle teorie fekalizmu je to definice jednotky blbosti ,1blb
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.10.2022 14:43 Reaguje na vaber
Vy nemáte o nauce zvané historie asi vůbec žádné potuchy že?
Odpovědět
va

vaber

20.10.2022 09:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
včera jsem viděl nadpis,
výzkumníci někde daleko za Atlantikem prý vyvinuli kovid, na který umírá 80% nemocných ,není to velký úspěch,
to jen tak nikdo nedokáže, kdo není výzkumník
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist