Bez jediného slova. Mirka Novak nazpívala čistě vokální album

Bez jediného slova. Mirka Novak nazpívala čistě vokální album

Tisk

Mirka Novak200Česká zpěvačka Mirka Novak zhudebnila lidské emoce na albu s názvem Malbum. Vrstením zpěvů a užitím pestré palety zvuků tvořených pouze ústy vznikla nahrávka téměř bez hudebních nástrojů. Výjimkou je skladba s hostujícím zpěvákem a multiinstrumentalistou Zdeňkem Bínou, frontmanem skupiny minus123minut. Na studiový debut láká videoklipem skladby Darórárí plným tance a hry světel a stínů.

Tvůrce klipu Martin Papesch Huleja zachytil minimalismus singlu záběry z potemnělého plzeňského industriálního komplexu Papírna. „Vrstvu po vrstvě, jako malbu, jsem na sebe přidávala jednotlivé melodie hlasů a dalších prvků. Pokaždé jsem poodstoupila od kompozice a přimíchávala zvuky neexistujících slov s různě barevnou zvukomalbou. Přirozeně, podle pocitu. Byl to pro mne očistný až terapeutický proces vzhledem k tehdejší osobní krizi. Při natáčení videoklipu jsem si mohla výsledek dvouleté práce konečně užít a vyjádřit vlastní tahy malířského štětce i tancem,” říká o počinu jeho autorka Mirka Novak.

Na multižánrovém souboru skladeb hostují zmíněný Zdeněk Bína, mistra světa v loopingu Endru či vokální improvizátorka Ridinu Ahmedová (HLASkontraBAS, podcast Sádlo). Malbum vychází na CD u slovenského vydavatelství Hevhetia. Mixu se autorka chopila spolu s Martinem Píchou a Adamem Pakostou. Masteringu se ujal kytarista skupiny Ilustratosphere Miroslav Chyška. Na několika skladbách se producentsky podílel skladatel Igor Ochepovsky.

Sušicko-plzeňská zpěvačka je zakladatelkou pěvecké školy Studio Zpěv Plzeň, své výukové metody prezentovala letos také na Berklee College of Music v Bostonu. K workshopu na největší nezávislé škole soudobé hudby na světě ji přizval pětinásobný držitel ceny Grammy baskytarista Victor Wooten. Ve Státech pravidelně sezónně vystupuje přes deset let a má za sebou spolupráce s jazzovými a soulovými hudebníky jako pianistou Marcuse Millera Federicem G. Peňou, basistou Betty Carter Tarusem Mateenym či Davem Manleyem, kytaristou Jill Scott. Na domácí scéně vystupuje se soulovou skupinou Dozen Street, pro níž skládá písně.

“Skladba, ostatně celé album, je pro mne oslavou osobní svobody vyjádření. Zachycuje celou mou životní cestu – od žánrových vlivů, přes koncertní zkušenosti a nejrůznější spolupráce až po odpoutání se od napodobování všech mých vzorů. Původně jsem si písně skládala pro sebe, jen jsem se potřebovala zklidnit a něco najít. Jak se mi Malbum formovalo pod rukama, čím dál víc mi docházelo, že tohle jsem já. A že to musí ven,” popisuje vznik alba Novak.

Malbum zazní živě na sérii tří koncertních křtů, a to 11. října v plzeňském DEPO2015, 1. listopadu v pražském Jazz Docku, a 5. listopadu v brněnském Music Labu. Kompozice na nich odprezentuje za pomoci smyčkovače živě před publikem. Na křtech ji doprovodí americký bubeník Edward Miles, s nímž dříve Novak několikrát spojila kreativní síly na hudebních cestách po Americe. Oba v reálném čase synchronně smyčkují jak zpěvy, tak i akustické bicí s elektronickými pady, vše v řízených improvizacích. Vystoupení bude provázet scénografie výtvarníka a vizuálního experimentátora Pavla Lišky (Plzeň 2015, Národní technické muzeum, Divadlo Josefa Kajetána Tyla).

Mirka Novak album

Zdroj foto: Dorota Franková

Více informací:

Facebook událost křest 1.11. Jazz Dock, Praha: https://fb.me/e/1Zk45PJST

e-shop CD: https://www.hevhetia.com/product/malbum/
web: https://mirkanovakmusic.com
facebook: https://www.facebook.com/mirkanovakmusic


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vše co jste chtěli vědět o baletu a báli jste se zeptat

bero 200Položili jsme několik otázek ředitelce Baletního studia Regina paní Regině Blažkové Holubové a díky tomu vám přinášíme jedinečný rozhovor nejen o tomto baletním studiu. Dozvíte se, na co je balet dobrý, proč by jej měly ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Čertice Dorka děti potěší i pouč

dorka 200Oblíbená dětská spisovatelka Klára Smolíková přichází s další parádní knihou pro naše nejmilejší. Tentokrát dostala název Čertice Dorka – Nechytej mě za slovo. Vyšla u nakladatelství Pasparta.

...

Divadlo

Taková normální rodinka vytvořená z prachu hvězd

200diV naší galaxii je asi 200 miliard hvězd. Z toho asi 10 miliard podobných našemu Slunci. Asi. Protože ročně se narodí asi 7 hvězd a několik umře. Kolem většiny hvězd obíhají dvě i více planet. To je asi 1 bilion planet. Z toho asi 1 miliarda podobných Zemi....

Film

Někdy smrt není tím nejhorším, co nás může potkat

hrbitov 200Román Řbitov zviřátek (název je skutečně gramaticky špatně, protože je odvozen z nápisu na hřbitově, který napsaly malé děti, které ještě neumí pravopis) patří k tomu nejlepšímu a zároveň nejděsivějšímu, co kdy nap...