Petr Pelc (Zainvestuj.to)
Akcie ve světě  |  20.10.2022 10:11:56

Philip Morris a Altria ve sporu o IQOS

Philip Morris International zvýšil nabídku na Swedish Match na 116 SEK/akcii, celková nabízená částka tak odpovídá 15,8 miliardy USD. Původní nabídka společnosti Philip Morris za společnost Swedish Match v květnu byla 161,2 miliardy švédských korun, což tehdy odpovídalo 16 miliardám dolarů. Tento krok usnadňuje posilování amerického dolaru vůči švédské měně od uzavření obchodu. Dalšími faktory, které šly do revidované nabídky, byla inflace, volatilita na akciových trzích a změny úrokových sazeb, oznámili zástupci Philip Morris. 

Philip Morris samostatně uzavřel dohodu s konkurentem Altria odkoupit zpět americká práva na komercializaci IQOS, zahřívacího tabákového zařízení Philip Morris. Dohoda, která vstoupí v platnost na konci dubna 2024, uvolňuje Philip Morris k prodeji IQOS v USA prostřednictvím prodejní síly Swedish Match, pokud bude uzavřena dohoda se Swedish Match. Philip Morris oznámil, že je také připraven prodávat IQOS v USA samostatně. Dohoda zahrnuje platbu předem ve výši 1 miliardy dolarů a zbytek zaplatí do července 2023, uvedla Altria. 

Altria představila IQOS v USA v roce 2019 a prodávala jej v několika státech až do loňského roku, kdy musela v důsledku patentového sporu ukončit dovoz IQOS. Philip Morris uvedl, že plánuje zahájit výrobu IQOS v USA v příštím roce, aby mohl obnovit prodej produktů v USA. Platby od společnosti Philip Morris poskytnou společnosti Altria větší flexibilitu při přidělování zdrojů pro její plán expandovat do nekuřáckých produktů, řekl generální ředitel společnosti Altria Billy Gifford. Jak IQOS, který se prodává mimo USA, tak návrh na koupi Swedish Match jsou součástí strategie Philip Morris generovat do roku 2025 více než 50 % ročního čistého příjmu z nekuřáckých produktů, oproti současným 30 %. IQOS je zařízení, které ohřívá tabák, ale nespaluje ho ani neprodukuje kouř, když uživatel vdechuje. Jde o alternativu k e-cigaretám, které z nikotinové tekutiny vytvářejí aerosol. 

Philip Morris a Altria jsou ve sporu o IQOS, který prostřednictvím partnerství zavedly do USA. Philip Morris tvrdil, že společnost Altria nesplnila dohodnuté prodejní cíle pro IQOS, které by společnosti Altria umožnily rozšířit její výhradní práva v USA. Altria tvrdí opak. Společnost Altria, která prodává cigarety Marlboro v USA, uvedla, že očekává dokončení návrhu vlastního nového zařízení na zahřívání tabáku do konce roku 2022; pak bude muset požádat o povolení FDA. Altria je také největším akcionářem společnosti Juul Labs Inc., výrobce e-cigaret, který je ve sporu s americkými úřady o to, zda může zůstat na americkém trhu. 

Přátelská dohoda mezi Philip Morris a Swedish Match je podmíněna tím, že tabáková společnost získá více než 90 % akcií Swedish Match. To by společnosti Philip Morris umožnilo vytěsnit jakékoli zbytkové akcionáře tím, že jim zaplatí stejnou cenu jako ostatním investorům, a poté plně převést podnik do vlastnictví. 

Petr Pelc, hlavní analytik zainvestuj.to

Zainvestuj.to

On-line tržiště firemních českých dluhopisů Zainvestuj.to propojuje investory s ověřenými firmami. Investor získá výnos nad hladinou inflace a české firmy kapitál k dalšímu růstu. Vše online a bez starostí.

Více informaci na: www.zainvestuj.to

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688