Zákazy porušují houbaři i turisté, v chráněných oblastech padly stovky pokut

  16:56
Selfie u Petrových kamenů, parkování na hrázích rybníků v Poodří či výstup na vrchol Kněhyně. Správci chráněných oblastí v Moravskoslezském kraji rozdali v letošní letní sezoně stovky pokut.

Zátah policie na řidiče, kteří neoprávněné vjíždějí na lesní cesty v Beskydech. | foto: Policie ČR

Nejčastěji lidé zaplatili pokutu jeden či dva tisíce korun, porušení zákazu ale může na místě přijít i na deset tisíc. „Pokuty v terénu dáváme hlavně za vjezdy na louky, na polní cesty k lesu nebo k rybníkům, lidé parkují i na hrázích,“ popsal ředitel CHKO Poodří Jan Klečka. Rozdané sankce už jdou letos do desítek.

Stovku překročil počet udělených pokut v Jeseníkách, i tam jsou problémem auta stojící daleko za zákazem vjezdu, například v údolí Bílé Opavy. Na stovky postihy počítají i správci CHKO Beskydy. „Hlavně když začne houbařská nebo borůvková sezona,“ uvedl šéf správy CHKO Beskydy František Jaskula.

Dodal, že spousta lidí také nerespektuje zákaz vstupu do národních přírodních rezervací, třeba Kněhyně – Čertův Mlýn. „Neodtěžují se tam kůrovcem napadené smrky, při vstupu tak může jít i o život,“ varoval Jaskula.

V Jeseníkách jsou podobným místem Petrovy kameny, kde rostou vzácné druhy rostlin a turisté tam nesmějí. „Často zákaz porušují,“ říká za CHKO Jeseníky Michal Ulrych.

Co se týká celkové návštěvnosti, hlásí správy chráněných krajinných oblastí v kraji po covidových náporech znatelný úbytek příchozích, odhadem deset až dvacet procent.

Autor: