Hlavní obsah

Okresní přebor, James Bond i Ve stínu: Pamatujete si na nejlepší filmy roku 2012?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 2012. V Londýně se konaly letní olympijské hry, soud pod silným vlivem Vladimira Putina odsoudil punkerky z Pussy Riot za výtržnosti ke dvěma letům vězení a oženili se Alec Baldwin a Michal Horáček. Jaké filmy šly tehdy do kin?

Článek

Co jste dělali a prožívali před deseti lety? Já to vím naprosto přesně, byla jsem těhotná a stala se poprvé mámou. A dodnes si pamatuji, na jakém filmu jsem pár týdnů před porodem byla: na bondovce Skyfall. Plné akčních scén, při kterých se mi třáslo břicho. Skvělých filmů mělo ten rok premiéru vícero, pojďme si je připomenout.

Skyfall

Režie: Sam Mendes (57)

O tom, zda by agent 007 měl být spíše milovník, co sem tam zachrání svět, nebo zabiják, který má i dobré stránky, se vedou debaty. Skyfall režiséra Sama Mendese má hlavního hrdinu spíše druhého typu, ale zároveň jde o umělecké dílo.

James Bond (Daniel Craig, 54) je při akci postřelen a zmizí, je prohlášen za mrtvého. Když jsou ale odhalena jména tajných agentů a zlikvidována základna MI6, je jasné, že někdo se chce mstít, a to přímo nejvyšší šéfce, které se říká M (Judi Dench, 87). Agent s povolením zabíjet se vrací, je malinko mimo formu, ale dá se do pucu a vydá se po stopách Raoula Silvy (Javier Bardem, 53), zabijáka, který má s M nevyřízené účty. Skotské finále pak je pastvou pro oči i malinko doják.

Foto: Profimedia.cz

Javier Bardem si zahrál hlavního Bondova protivníkaFoto: Profimedia.cz

Hon

Režie: Thomas Vinterberg (53)

Skandinávský film, který kritika opěvuje a diváky u jeho sledování mrazí. Na osudu čtyřicátníka Lucase (Mads Mikkelsen, 56) totiž vidíte, jak může jedna lež zničit život člověka.

Lucas je ve své komunitě oblíbený, pracuje ve školce a po rozvodu si dává život do kupy. A pak se do něj zakouká asi šestiletá dcerka kamaráda a vznese velmi vážné obvinění… Celá společnost se proti Lucasovi okamžitě obrátí. Udělal to, nebo neudělal?

Foto: Profimedia.cz

Podaří se Lucasovi dokázat svou nevinu, nebo je opravdu pedofilní násilník?Foto: Profimedia.cz

Argo

Režie: Ben Affleck (50)

Oscarový snímek, který Ben Affleck režíroval i v něm hrál hlavní roli, vás přenese do Íránu roku 1979. Vypráví příběh amerických diplomatů, kteří prchají před revolucionáři.

Agent CIA se rozhodne, že bude předstírat, že natáčí sci-fi film Argo a diplomaté jsou jeho štáb. Záchranná operace samozřejmě neplyne hladce, důležité ale je, že na konci byla zasloužená zlatá soška pro film roku.

Foto: Profimedia.cz

Sci-fi film Argo má být záminkou pro záchranu diplomatůFoto: Profimedia.cz

Ve stínu

Režie: David Ondříček (53)

Film Davida Ondříčka získal hned několik Českých lvů. Režisér opustil bezpečné prostředí filmů o své generaci a natočil tzv. dobovku.

Přenese vás na začátek padesátých let, dva týdny před měnovou reformou, kdy detektiv Hakl (Ivan Trojan, 58) vyšetřuje krádeže šperků. Víc a víc se ukazuje antisemitsky motivované smýšlení StB. Detektiv je odvolán, ale jemu to nedá a pátrá dál, při čemž riskuje i bezpečí své rodiny…

Foto: Profimedia.cz

Jednu z devíti sošek Českého lva si odnesl i představitel hlavní roleFoto: Profimedia.cz

Okresní přebor –⁠ Poslední zápas Pepika Hnátka

Režie: Jan Prušinovský (49)

Televizní seriál z prostředí vesnického fotbalu si diváci zamilovali pro jeho humor i nastavování zrcadla. A tak se dalo čekat, že bude slavit úspěchy i film, který vznikl o dva roky později. Film seriálu dobově předchází. Končí totiž smrtí kouče Pepika Hnátka (Miroslav Krobot, 70), který je svérázný samorost a pro fotbal dýchá a žije.

Ve filmu nechybí žádná z oblíbených postav: Luňák (Ondřej Vetchý, 60), předseda Orel (Luděk Sobota, 79) nebo zdravotník Áda (Leoš Noha, 54).

Foto: Profimedia.cz

Jarmil Hubáček (Ladislav Hampl, 41) a Václav Orel (Luděk Sobota) jsou jedny z hlavních filmových postavFoto: Profimedia.cz

Za borovicovým hájem

Režie: Derek Cianfrance (48)

Film bývá nejčastěji zmiňován jako ten, při kterém se do sebe zakoukali Eva Mendes (48) a Ryan Gosling (41).

Herci excelují, příběh je napínavý. Hezoun Luk se živí tím, že na své motorce předvádí cirkusové kousky. Když ale zjistí, že se jeho bývalce narodil syn, rozhodne se, že se o ně postará. Začne vykrádat banky a jednou se akce bohužel nepovede a policie mu je v patách…

Foto: Profimedia.cz

Řadu kaskadérských kousků dělal Ryan Gosling sámFoto: Profimedia.cz

Bídníci

Režie: Tom Hooper (50)

Filmové zpracování světově proslulého muzikálu na motivy knihy Victora Huga je velkou podívanou. Ač je filmu někdy vytýkáno, že se až příliš drží knižní předlohy a působí divadelně, diváci jej milují.

A mrazit vás nebude jen z hereckých výkonů, ale i z pěveckých kvalit. Fantine v podání Anne Hathaway (39) je zdrcená, Jean Valjean Hugha Jackmana (54) uštvaný a Russell Crowe (58) jako Javert posedlý.

Foto: Profimedia.cz

Výkony herců byly po všech stránkách perfektní (na snímku Hugh Jackman a Anne Hathaway)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám