Noví klokánci rudohnědí jsou již k vidění v olomoucké zoo. Ta pořádá zítra Večer duchů

O dva roční klokánky rudohnědé rozšířila svůj chov zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce, která tento druh zatím nechovala. Dva roční samci přicestovali z jihlavské zoo 6. října, řekla mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská. Dvojici klokánků rudohnědých po příjezdu na Svatý Kopeček čekala povinná izolace. Po jejím skončení byli tento týden přesunuti do pavilonu netopýrů, kde je už mohou vidět návštěvníci. Zítra se zoo oblékne do helloweenského hávu a přivítá Večer duchů.

»Máme je v pavilonu dá se říci pár hodin a působí jako sehraná dvojka kamarádů. Když se jim člověk zadívá na končetiny, nabývá dojmu, že má co do činění s krtkem, ale tím podobnost končí,« uvedla ošetřovatelka Kateřina Šteckerová. Klokánci už dostali první krmení a na jejich příjmu potravy je podle Šteckerové vidět, že se jim vede dobře. »Pavilon tak ožil dalšími zvířaty. Mláďata v brzké době neplánujeme, neboť populace klokánků je dostatečně vysoká. Z tohoto důvodu sestavovat chovný pár nezamýšlíme,« dodala Šteckerová.

Klokánek rudohnědý je řazen do samostatné skupiny čtyřprstých klokánků, žije v travnatých a křovinatých oblastech a řídkých lesích ve východní části Austrálie. Spolu s dalšími druhy jsou klokánci rudohnědí považováni za sesterskou skupinu pravých klokanů. Jejich předci se pravděpodobně vyvinuli ze zvířat žijících na stromech, která připomínala tyto klokánky. »Současně se jedná o největší druh klokánka s hmotností v rozmezí od 1,5 do 3,5 kilogramu,« podotkla Gronská.

Klokánci rudohnědí jsou aktivní v noci, přes den odpočívají v kuželovitých hnízdech vyrobených z trávy, větviček a kapradin. »V jednom okamžiku může mít postaveno až pět hnízd, které používá. Materiál na stavbu sbírá předními končetinami, ale přenáší ho ocasem. Hnízda staví sám, obvykle v dutých kmenech stromů nebo pod keři, zřídka na volném prostranství. Samci chodí navštěvovat hnízda samic každý den až do okamžiku, kdy je samice v říji,« řekla Gronská.

Večer duchů

Zítra můžete opět po roce od 14 hodin vidět hrůzostrašně vyzdobenou zoo, protože do ní zavítají strašidla, duchové a jiné děsivé bytosti. Zaměstnanci zoo boudou zítra v halloweenských kostýmech po celém venkovním areálu tak i v pavilonech a idylická podzimní atmosféra dokreslí halloweenskou výzdobu připravenou pro návštěvníky. Neodmyslitelnou součástí tohoto dne budou připravené dobroty a to jak pro zahřátí, třeba ve formě čarodějnického, tak pro mlsné jazýčky.

Vítána budou zítra všechna návštěvnická strašidla, která se budou moci v 16 hodin zúčastnit volby MISS DĚS o nejhezčí strašidla a to na vyhlídce u plameňáků. Před volbou bude pro nejmenší otevřené Strašidelné kasino s možností hodit si v kostky nebo zahrát si jinou hru s obludou. Následovat bude například Otevření bran pekelných v 17 hodin u pavilonu Kalahari, kde se budou rojit Kampus čerti. Pro dětské návštěvníky, kteří se rádi bojí, bude také od 18 hodin připravena stezka hrůzy na cestě pod Obří voliérou.

V sobotním programu zoo nechybí ani malování na obličej či dušičková fotostěna vedle pokladen. Milovníci tajemna si do zoo mohou vzít baterku nebo lampion. Pokladny budou otevřené do 18 hodin 30 minut a vstup pro děti činí 100 korun a pro dospělé 140 korun. Areál bude přístupný do 21 hodin. Areál zoo zůstane halloweensky vyzdobený až do neděle 30. října.

Zoo na Svatém Kopečku je dlouhodobě nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová 1621 zvířat ve 392 druzích. Jejími branami loni prošlo 367 248 návštěvníků, o 73 791 více než v roce 2020. Loňská návštěvnost byla navzdory téměř čtyřměsíčnímu uzavření zoo, které si vynutila epidemie koronaviru, nejvyšší za posledních deset let.

Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.

(mac)

FOTO – Zoo Olomouc

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy