Houslová esa vyhrávají. Začíná 31. ročník festivalu Svátky Hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté

Úvodní slavnostní koncert proběhne v úterý 25. října ve Dvořákově síni Rudolfina.

Oblíbený koncertní cyklus Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté, vstupuje do své třicáté první sezóny. Ta se ponese ve znamení oslav významného jubilea. Václav Hudeček, doyen cyklu a jeden z předních českých houslistů celé dosavadní historie, slaví sedmdesátiny a současně i 55 let aktivní umělecké činnosti.

Narozeninové oslavy vypuknou 25. října tradičně ve Dvořákově síni Rudolfina, kdy Václavu Hudečkovi přijdou přát houslové osobnosti mladší generace, které s úspěchem září na domácí i světové scéně a které se v řadě případů s Václavem Hudečkem setkali jako jeho žáci. Gratulanty nebudou nikdo menší než Josef Špaček, Jan Mráček a Jiří Vodička, které podpoří další z řady stálých hostů cyklu – violistka Kristýna a violoncellista Petr Nouzovští, violoncellista Ivan Vokáč, klavírista Lukáš Klánský a Symfonický orchestr Českého rozhlasu, jehož řízení se ujme Robert Kružík.

Narozeninové menu cyklu dále láká na chlapecký sbor St. Florianer Sängerknaben z Horních Rakous, setkání s celou řadou mladých talentů včetně orchestrálních těles Pražské konzervatoře či představení tvorby současných mladých českých skladatelů. A chybět nebude ani závěrečná populárněji laděná tečka, o kterou se v příští sezóně postará výjimečný Hradišťan Jiřího Pavlici společně se svým synem Lukášem, vítězem 25. ročníku Hudečkovy luhačovické Akademie.

Od října do dubna cyklus nabídne sedm koncertů a vedle Rudolfina rozezní tradičně i Sál Pražské konzervatoře, Palác Žofín nebo Betlémskou kapli. Svátky hudby slibují velký narozeninový svátek Václava Hudečka s pestrým programem, který opět na koncertní podia uvede a svému publiku představí výjimečné talenty nastupující generace českých hudebníků.

Foto: Radovan Šubín

Podcast