Pro mě jsou bagry mytologické bytosti a moderní draci, uvádí svoji novou knihu Petr Stančík

21. říjen 2022

Čtenáře jeho poslední titul asi překvapí. „Je pro všechny, kteří mají rádi pohádky. Se spoluautorkou Galinou Miklínovou jsme zjistili, že je na trhu mezera v bagrech,“ uvádí záhadně Petr Stančík. Je pravda, že napsal jednu z prvních knížek pro děti o alchymii? Myslí, že poezie je stav duše a mysli? Jak prožíval totalitu? Je pravda, že pracoval v pivovaru? Co mu dal rozhlas?

„Je celkem široká skupina čtenářů, kteří mají rádi pohádky, ale už je nebaví ti věční rytíři, draci či vlci. Rádi by tam měli něco modernějšího. A tak jsme udělali pohádku o zlých bagrech. Pro mě to jsou mytologické bytosti, moderní draci nebo rytíři ve zbroji,“ vypráví autor.

Petr Stančík

„Na poradách si čmárám a obvykle z toho vyjde zlý bagr, který má vyceněné zuby. Galina to viděla a řekla, že její syn Jonáš má také rád zlé bagry. Pojďme mu napsat pohádky. Ale trvalo to tak dlouho, že už je na to asi starý,“ směje se. 

Čtení v dětství Petra Stančíka k psaní určitě dovedlo. „Doma mi hodně četli a moje babička mě naučila číst už v pěti letech. Maminka mě poměrně brzy zavedla do knihkupectví a vedla mě ke čtení. Znám ale pár spisovatelů, kteří si myslí, že čtení je zbytečné.“

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související