Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Třebíč má po ustavující schůzi, dva lidé se vzdali mandátu. Podívejte se na nové vedení města

V téměř čtyřicetitisícové Třebíči už je po včerejšku známé vedení města. Noví zastupitelé, kteří uspěli v zářijových komunálních volbách, mají za sebou ustavující zastupitelstvo. Na čtvrteční schůzi si ze svých řad zvolili starostu, místostarosty i radu města.

Ještě před ustavujícím zastupitelstvem se dva zvolení zastupitelé vzdali mandátu. „Místo Jaroslava Bohutínského zasedl do zastupitelské židle Zdeněk Kratochvíl a Antonína Mládka nahradila Renata Špačková," sdělila v tiskové zprávě mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová. 

Poté zastupitelé, jeden po druhém, složili slib a následně proběhla veřejná volba starosty, místostarostů a dalších členů městské rady. 

Zastupitelstvo města Třebíč 2022 - 2026

Třebíč občanům! - Kutinová Blanka, Barák Jaromír, Neuman Stanislav, Novák Aleš, Kolaříková Anna
ANO 2011 - Hrůza Miloš, Kratochvílová Zuzana, Chlachula Tomáš, Navrkal Jiří, Řehoř Pavel, Prokeš Miroslav, Franěk Pavel, Sobotková Marta
KDU - ČSL - Janata Pavel, Dudíková Marie
SPD s podporou Trikolory - Kafoňková Simona, Lhotský Václav
PRO TŘEBÍČ - Pacal Pavel, Vaňková Eva, Urbánek Jan, Dolák Karel, Joura Adam, Renata Špačková, Hanáčková Jaromíra, Ottich Petr
Břehy - Zeibert Milan, Zdeněk Kratochvíl. 

Třebíč další čtyři roky coby starosta povede Pavel Pacal, který stál v čele města i v uplynulém volebním období. První místostarostou byl zvolen Miloš Hrůza, dalšími zvolenými místostarosty se stali Pavel Janata a Pavel Franěk.

Devítičlenná rada 

„Zastupitelé odsouhlasili, že rada města bude mít devět členů. V radě kromě starosty a místostarostů, kteří jsou radními z titulu svých funkcí, zasednou Jaromíra Hanáčková, Zuzana Kratochvílová, Tomáš Chlachula, Eva Vaňková a Jan Urbánek," dodala Martakidisová. 

Zároveň zastupitelé svěřili místostarostům některé úkoly v samostatné působnosti města. Místostarosta Miloš Hrůza bude mít ve své gesci oblast investic, správy majetku města a kulturu. Místostarosta Pavel Janata oblast památkové péče a památky UNESCO, odpadové hospodářství a veřejnou zeleň, dopravu a městskou autobusovou dopravu. „Místostarosta Pavel Franěk sociální oblast a prorodinnou politiku, komunální služby, sport a volnočasové aktivity. Ostatní oblasti – finance, školství, rozvoj města, vodovody a kanalizace, krizové řízení, kancelář vedení města, interní audit a vnější vztahy budou v kompetenci starosty města Pavla Pacala," dodala mluvčí radnice v Třebíči. 

Stále nejasná situace v Jihlavě 

V Třebíči je tedy jasno, to se ale nedá říct o krajské Jihlavě. Tam se ustavující schůze bude konat v posledním možné termínu, tedy v pondělí 24. října od 13 hodin. 

VOLBY 2022: Koalici v Jihlavě vytvoří ODS a lidovci s vítězným ANO. Jen v ní nesmí být Nagyová

Bude tomu měsíc o komunálních voleb a vyjednání o koalici se v Jihlavě blíží ke svému rozuzlení. Uvažované spojení ANO s ODS a KDU-ČSL se stává realitou, oba subjekty v programových prioritách našly shodu. Dořešit zbývá osobu obžalované Jany...

V Jihlavě podpořili zástupci kandidátky ODS a lidovců vstup do koalice s hnutím ANO, avšak s podmínkou, že v ní nebude nebude obžalovaná Jana Nagyová (ANO), která byla v komunálních volbách zvolená jihlavskou zastupitelkou. „Pro členy ODS a KDU-ČSL v Jihlavě je nepřekročitelnou překážkou pro tvorbu koalice spolupráce s trestně stíhanými osobami," uvedl lídr kandidátky Petr Ryška (ODS). „Bereme si čas na rozmyšlenou, k tomuto požadavku se vyjádříme v pátek,“ zodpověděl redakční dotaz lídr ANO Radek Popelka. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Třebíč | Zdroj Město Třebíč, volby.cz

Štítky volby, komunální, zastupitelstvo, ustavující, schůze, koalice, opozice, rada, Třebíč, radnice, ANO 2011, Zdeněk Kratochvíl, KDU-ČSL, Jihlava, ODS, Pavel Janata, Pavel Pacal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Třebíč má po ustavující schůzi, dva lidé se vzdali mandátu. Podívejte se na nové vedení města | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.