Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu - Bullet Train - 65 %

V japonském rychlovlaku se jednoduchý úkol nájemného zabijáka změní v akční thriller s kupou velmi nebezpečných individuí. Každý má svoje vlastní cíle, avšak jejich osudy se dokonale propletou a nikdo nezůstane na ocet. 

Na to se můžeme těšit v tomto akčním thrilleru s prvky komedie od režiséra Davida Leitche. V rolích akčních „hrdinů“ se nám představí například Brad Pitt, Aaron Taylor-Johnson a Brian Tyree Henry. Hlavní ženské role se ujala Joey King.

Nájemný vrah s krycím jménem Beruška (Brad Pitt) se po několika nezdarech snaží vrátit zpátky do sedla. Proto dostal jednoduchý úkol, který spočívá pouze ve vyzvednutí kufříku s nálepkou mašinky z rychlovlaku. Rozjezd byl poněkud nedokonalý, ovšem za pár minut ho už drží v ruce a odchází pryč. Při odchodu je bohužel zdržen „neznámým“ mužem a musí počkat na další stanici. Tato mrzutost se ale stane kamenem úrazu.

Ve vlaku totiž není jediný s nějaký úkolem. Jsou tady například ještě sourozenci Citron (Brian Tyree Henry) a Mandarinka (Aaron Taylor-Johnson), kteří by měli chránit syna mafiánského bosse, kterého zachránili ze spárů únosců. Součástí zakázky zároveň bylo i získat zpět zaplacené výkupné. To se v současnosti nachází „bezpečně“ uloženo v kufříku s nálepkou mašinky. Ochrana syna se poněkud zvrtla, takže by se aspoň měli pořádně postarat o druhou část úkolu.

Ještě je celkem důležitá dějová linka, ve které vystupují Princezna (Joey King) a jeden Japonec, kterého Princezna dostala lstí do vlaku. To bylo velmi důležité pro její plán, což je zabití mafiánského bosse pomocí několika bomb nastražených mimo jiné v kufříku s nálepkou mašinky.

A teď se od základního popisu děje přesouváme k samotné recenzi. V příběhu se nejprve dostatečně seznámíme s postavami všech příběhových rovin. Je velmi důležité poznat jejich povahové rysy, abychom dokázali pochopit jejich chování. Tím je poznáme jako opravdové lidské bytosti a nebudou nám úplně lhostejní. Brzy ale začne docházet k různým střetům a třenicím, které tvoří hlavní koření příběhu. Ale zároveň se různá propojení příběhů vysvětlují i pomocí flashbackových scén anebo nějaký dílek do skládanky přijde i s nějakou vedlejší postavou. Důležité je hlavně to, že všechno má svůj smysl a nic není samoúčelné jenom kvůli akční či zábavné scéně. Což nás dostává do další části recenze.

Zábavný aspekt filmu je někdy poněkud laciný. Je celkem hodně založený na nešikovnosti nebo na nekoordinovaných pohybech postav. Slovní přestřelky mají aspoň trochu vyšší úroveň, ale pořád to není žádný zázrak. Ovšem i když je jasné, že jde o poněkud hloupý humor, tak se sem dokonale hodí. Nebylo potřeba vymýšlet nic složitého, když to takhle funguje.

Akce spočívá především ve rvačkách, které dokážou zaujmout a udržet pozornost. Vidíme je jako z první řady, věci létají vzduchem a choreografie bojových stylů se skvěle doplňují. Není to žádná nonstop řežba, což je spíš dobře, protože si aspoň můžeme trochu oddechnout a chvíli se zaměřit na jiné zajímavého aspekty filmu. Když by už mohla přijít nuda, tak prásk! Jsme zpátky ve víru akce.

Pro kvalitní divácký zážitek je samozřejmě také důležité poutavé natočení filmu. Prostředí je i vzhledem k omezenému prostoru dostatečně rozmanité a zajímavé svoji kulturní odlišností. Rvačky jsou dostatečně poutavé a akční, zatímco scény s nějakým méně povrchním konverzačním obsahem dostaly i špetku důstojnosti. Audiovizuální zpracování doplňuje správně zvolená hudba. Soundtrack neobsahuje zrovna originální skladby, ale pár starých fláků se trefuje přímo do černého. Prostě podpoří zvolenou atmosféru a občas i vykouzlí na tváři malý úsměv.

Na konci se dočkáme i pořádné akční řežby. Rvačky, kaskadéřina, destrukce a střelba. A samozřejmě i trocha komedie. Ovšem i příběh je zdárně uzavřen a nezůstanou žádné nezodpovězené otázky. Takže konec, jak má být.

Povedená kombinace akce a komedie, která je zastřešená žánrem thrilleru. Navíc tady dobře funguje i samotný příběh, což je většinou problém podobných filmu. Z několika základních dějových linek a odboček vzniklo kompaktní vyprávění, kde nic nechybí ani nepřebývá. Celkově to není ani moc chytré, ani moc hloupé, což znamená, že se nakonec dokáže zabavit celkem velká sorta diváků s různými žánrovými preferencemi a každý si něco najde.  

Automobily

V jedné honičce uvidíme Audi A7 Sportback, BMW řady 5 a Mercedes-Benz třídy C. Dopravní nehody, důležité pro děj, se zúčastní Mercedes-Benz ML a Toyota Land Cruiser. Dále tady najdeme Audi Q7, Audi e-tron GT nebo Mitsubishi Fuso.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/933670-bullet-train/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt12593682/?ref_=nv_sr_srsg_0

https://www.imcdb.org/movie_12593682-Bullet-Train.html

 

Autor: Daniel Trojan | pátek 21.10.2022 19:00 | karma článku: 6,35 | přečteno: 111x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,54 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 112x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 7,38
  • Průměrná čtenost 141x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.