Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do Santiaga de Compostela se nejen chodí – 2.část

Poslední roky doznala velkého znovuzrození jedna ze tří velkých středověkých poutních cest – do Santiaga de Compostela ve španělské Galicii.

V nádherné horské lesnaté krajině ve vesnici O´CEBREIRO končí španělské autonomní společenství Kastilie-León a začíná autonomní společenství Galicie.

Vesnice leží na Svatojakubské francouzské cestě. Poutníkům poskytuje ubytování a občerstvení všem příchozím. Ve zdejším kostele z 9. století má být uložen galicijský svatý grál, ale bylo zamčeno

Cebreiro

 

Cebreiro
Cebreiro
Cebreiro
Cebreiro
Cebreiro
Cebreiro
Cebreiro
Cebreiro
Cebreiro

 

GALICIE, osídlena po tisíce let, dostala své jméno od Římanů podle zdejších Keltů (Galů). Stala se pak součástí římské provincie Hispania Tarraconensis, po jejímž rozdělení na počátku 4. století vznikla samostatná provincie Gallaecia.

 Galicie si však nadále a až dodnes uchovala své keltské tradice, kulturu a mýty. Nebylo to vždy během historie lehké. Zažila dlouhá chudá období, hladomory, velkou emigraci a potlačování své kultury. Dnes tu ale lidé zase běžně mluví galicijsky a nápisy jsou dvojjazyčné.

Jako ve všech zemích s keltskou kulturou jsou i pro Galicii typické keltské dudy (několik druhů) a keltské melodie. Takové za deště hrál i mladík v podloubí jednoho domu v Santigo de Compostela.

Dudy

Dudy jsou poznávacím znamením zemí s keltskou minulostí. Na základě tohoto faktu byl v roce 1967 (u příležitosti 600 let Strakonic) založen Mezinárodní dudácký festival, který se tu od té doby koná každé dva roky za účasti dudáků z mnoha zemí, v nichž keltská tradice zanechala své stopy. Je to vždy báječná událost. Spoluzakladateli festivalu byli můj otec Lubomír Soukup, etnograf a literární historik, redaktor rozhlasu, a strakonický dudák Josef Režný. Více než vlídný vztah ke Keltům jsem rovněž zdědila.

 

Město LUGO založili na keltském území Římané roku 25 př.n.l. a o 300 let později okolo něj postavili hradby (UNESCO) – dlouhé 2117 m, vysoké až 10 m, s 85 věžemi a 10 branami. Jedná se o nejzachovalejší starověké hradby na světě. Dnes jsou nedílnou součástí města.

Poblíž hradeb stojí katedrála ze 12.–13.století, která v roce 2015 byla přijata na seznam UNESCO jako část Svatojakubské cesty.

Také v Lugu mají Plaza Mayor – náměstí s radnicí. V jednom jeho rohu příchozí vítají dva Římané.

 Snímky pořízené v Lugu jsou mj. ukázkou typického rychle se proměňujícího galicijského počasí.

Lugo
Lugo
Lugo
Lugo

 

Lugo
Lugo
Lugo

 

LA CORUŇA (galicijsky A CORUŇA) je největším galicijským přístavem. Velice krásné město se rozkládá mezi několika zálivy, které poskytovaly ochranu a útočiště lodím po dva tisíce let. Novodobé hospodářské zaměření města je podstatně širší. Pochází odtud i řada významných tvůrců módy a několik módních řetězců, především Zara.        

Centrum města s přístavem leží na poloostrově, kolem kterého vede po obou stranách 13 km dlouhá promenáda. Na ochranu proti zdejšímu větrnému počasí a občas hodně bouřlivému moři přibyl domům typický prvek a symbol města – prosklené lodžie, které pokrývají domy někdy úplně po celé ploše.

V době naší návštěvy tu probíhaly pětidenní oslavy galicijské policie. Velká sláva se konala na Plaza Mayor a u přístavu pěkní hoši ve slušivých uniformách předváděli své všestranné schopnosti.

La Coruňa
La Coruňa
La Coruňa
La Coruňa

Ani v La Coruni, kterou rovněž prochází jedna trasa Svatojakubské cesty, nechybí krásné kostely a kláštery.

La Coruňa
La Coruňa
La Coruňa
La Coruňa

Herkules na pobřeží města je jméno nejstaršího a jediného dosud funkčního římského majáku (UNESCO). Postavit jej nechal římský císař Traján pro potřeby navigace římských lodí, ovšem legenda hovoří o Herkulovi a proto tu má sochu.

Růžice pod majákem ukazuje směr dalších keltských území (mj. Irsko, Bretaň či Wales).

La Coruňa
La Coruňa

Z nedaleké vyhlídky, která bývala strategickým vojenským prostorem, lze jedním směrem vidět celý poloostrov s městem La Carunňa a opačným směrem část severozápadního pobřeží, která se nazývá Pobřeží smrti – u zdejších skalnatých útesů během staletí ztroskotalo mnoho lodí.

La Coruňa
La Coruňa

Galicie je také kraj, kde se dosud věří v nadpřirozeno, v různé mytologické postavy a také čarodějnice zvané meigas. Jedním z nejvýraznějších svátků města La Coruňa je Svatojánská noc neboli pálení čarodějnic.  

Pohanský zvyk keltského původu se udržel i u nás. Stejně jako Keltové zapalujeme očistné ohně 30. dubna, v den, který Keltové považovali za skutečný konec zimy a začátek jara, za dobu setí.

Na keltské zvyky navázali později křesťané a ve Španělsku tato oslava připadá na noc z 23. na 24. června – na dobu letního slunovratu a svátek Jana Křtitele. Tyto oslavy byly za Frankovy vlády zakázány, ale po konci jeho éry opět obnoveny. Obyvatelé La Coruni se scházejí na městské pláži a oslavy trvají až do ranních hodin.

Na tuto pláž s divokým Atlantikem jsme si vyšli s mými hravými kamarády Jarkou a Péťou, kteří se brzy přesvědčili o nevypočitatelnosti a síle zdejšího přílivu. Ještě, že bylo teplo a šaty rychle uschly.

La Coruňa
La Coruňa

 

Centrem SANTIAGA DE COMPOSTELA  (UNESCO )  je velké náměstí Praza do Obradoiro („zlaté dílo“), cíl poutníků.

Dominuje mu katedrála. Další stran náměstí tvoří Hotel de los Reyes Católicos, který nechali postavit Katoličtí králové jako ubytovnu a nemocnici pro poutníky – dnes luxusní hotel státní sítě Parador. Třetí strana patří Koleji sv. Jeronýma (dnes rektorát univerzity) a poslední stranu tvoří Rajoyův palác, jehož štít zdobí reliéf bitvy u Clavija a socha sv. Jakuba na koni.

Během dne v cílovém městě se počasí dramaticky změnilo mnohokrát. Hustě lilo a pak zase svítilo slunce. Tomu odpovídá vzhled snímků.

 

Santiago

.

Santiago
Santiago
Santiago

 

Katedrála je obrovský překrásný, zlatem zdobený chrám s ostatky sv. Jakuba, s mnoha různými zákoutími a trvale plný lidí. Podobně jako v dalších chrámech, se kterými jsme se cestou španělským severozápadem setkali, do prostoru hlavní lodě vyčnívají píšťaly varhan.

Santiago
Santiago
Santiago
Santiago
Santiago

Součástí katedrály je ještě Muzeum církevního umění a také tři patra kapituly a ochoz věže. Z ní byl krásný výhled na náměstí s přicházejícími poutníky, kteří tento den před katedrálou svou mnohadenní pouť končili,

Santiago
Santiago
Santiago

Symbolem Svatojakubské poutě se již ve středověku stala mušle hřebenatky, symbol tohoto světce, nádoba na vodu vyrobená z tykve, klobouk se širokou krempou proti slunci, pláštěnka se širokým límcem a poutní hůl z větve, s vyřezaným prstencem a kuličkou na konci rukojeti.

Santiago

Ttadičním suvenýrem ze Santiaga de Compostela je černý kámen azabache, gagát vzniklý za miliony let rozkladem dřeva za vysokého tlaku. Nesprávně se mu také říká černý jantar. Dřív chránil místní obyvatele proti uřknutí.

Santiago

            Celé staré město je plné chrámů, klášterů a obytných domů postavených mezi 12. a 19. stoletím. Všechno si detailně prohlédnout v rozumném čase nelze, ale vynechat bych nedoporučovala benediktinský klášter San Martín Pínario. Nachází se v něm úchvatný galicijský poklad – sochařské dílo Matea de Prado zhotovené v letech 1639–1647 z ořechového dřeva, za kterým se nachází neméně nádherný chór.

Santiago
Santiago
Santiago
Santiago

 

Poutníci ze všech tras končí svoji Svatojakubskou cestu na náměstí před katedrálou. Během odpoledne docházejí, sedají si na zem čelem ke katedrále a prožívají skvělý pocit, že to dokázali, sami sobě dokázali. Jsou unavení, ale šťastní.

Santiago
Santiago
Santiago
Santiago
Santiago

          

Mnozí ale putují ještě dál – až do Finisterre, tedy na konec světa. Tak se nazývá vesnice a u ní ležící stejnojmenný mys.

Tam roku 1465 došlo také poselstvo 40 českých pánů a rytířů, které vedl Lev z Rožmitálu, bratr Johany, druhé manželky krále Jiřího z Poděbrad. Úkolem poselstva bylo přesvědčit francouzského krále Ludvíka XI., aby stál v čele spolku křesťanských králů. Byla to součást pokusu o realizaci vize Jiřího o vytvoření unie evropských křesťanských států a jejich společných branných sil.

Na své rok a půl trvající cestě české poselstvo navštívilo také Santiago de Compostela a vesnici Finisterre, tehdejší domnělý konec světa. Pouť do Santiaga byla ve středověku populární i v českých zemích.

Cestu poselstva podrobně popsal ve svém deníku člen družiny Václav Šašek z Bířkova a románově pak roku 1890 zpracoval Alois Jirásek s názvem Z Čech až na konec světa

 

 

Autor: Dana Trávníčková | pátek 21.10.2022 20:57 | karma článku: 11,47 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 2.část

Druhá část cesto-faktopisné reportáže z cesty Baskickem, která plynule navazuje na : „Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část“

18.4.2024 v 16:20 | Karma: 11,97 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část

Na severu Španělska se mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem nachází jedinečné Baskicko, jedno ze 17 španělských autonomních společenství.

18.4.2024 v 16:15 | Karma: 14,02 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Cesta do Saúdské Arábie

Míst, kterým globalizace ještě nesetřela pel, po světě moc není. Takovou je pro cestovatele Saúdská Arábie, která se nedávno otevřela všem návštěvníkům. Ti zjišťují, že se v mnohém nepodobá žádné jiné, včetně jiných arabských.

1.4.2024 v 15:37 | Karma: 15,69 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Kypr – ostrov vzrušující historie a významné současnosti

Na cestu severem i jihem Kypru letos na podzim jsem jako vždy předem pročetla, co šlo. Z přípravy bylo jasné, že je na co těšit – a Kypr očekávání nezklamal. Ráda se podělím.

31.12.2023 v 14:39 | Karma: 13,26 | Přečteno: 282x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Maroko – chvějící se země

Srdce bolí při pohledu na záběry z Marrákeše a z rostoucího počtu obětí. Kvůli poničeným cestám se pomoc dostává jen pomalu do blízkosti epicentra zemětřesení v pohoří Atlas. Přináším vzpomínku na dnes těžce zkoušené Maroko.

14.9.2023 v 14:53 | Karma: 15,77 | Přečteno: 352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14

Aktualizujeme Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 339x
Dana Trávníčková vystudovala VŠE v Praze (Ing.,CSc.). Původní profesí programátor a systémový analytik. Od studentských dob byla také externí průvodkyní zahraničních turistů. Po 14 let vyučovala na VŠE – na svém oboru a také pro obor cestovního ruchu.

V roce 1990 založila cestovní kancelář, zaměřenou na příjezdový cestovní ruch do ČR (skupiny, kongresy, tematické akce). Tato komerčně úspěšná činnost jí pak umožnila poznat většinu světa – celkem procestovala víc než 120 zemí všech kontinentů. Vždy po důkladné přípravě a s následnou dokumentací.

V roce 1998 tuto aktivitu ukončila a rozhodla se už jen cestovat. Svou cestovní kancelář ještě formálně využila na to, aby pod její hlavičkou mohla na cesty brát několik spoluúčastníků. Po 13 let vždy jinam, protože motivem bylo stále vlastní cestování podle jasných představ, na které si předtím vydělala. Účastníci cest zase hradili jen velkoobchodní ceny, které získala u zahraničních partnerů. Poznávací obsah cest se tak nemusel omezovat.

Následujících 10 let věnovala dlouho zamýšlenému projektu: každý rok sepsala a vydala jednu knihu žánru, který nazvala „cesto-faktopis“. (Čtivě a systematicky psaná literatura faktu, podložená vlastním cestovatelským svědectvím, která nabízí se o světě hodně dozvědět, lépe se v něm vyznat a porozumět mu.).

Každý titul o jednom kusu světa, v souvislostech a vztazích k dalším částem světa, zejména k Evropě. Se stovkami doprovodných fotografií a názorných mapek. Místo zrušené cestovní kanceláře Dany Travel vzniklo stejnojmenné nakladatelství pro vydání této cesto-faktopisné knižní řady (nekomerční projekt).

Léta psaní knih občas prokládala výlety na dosud nepoznaná místa Evropy – a aby neměla cestovatelské abstinenční příznaky, činí tak stále.

Seznam rubrik