Duben

Recenze: Black Adam

Vydáno dne 22.10.2022
Svět potřeboval hrdinu … A takhle to dopadlo. 

 










 

Na úvod si jenom připomeňme, že na rozdíl od letošního Batmana, který stojí zcela samostatně, představuje Black Adam další, celkově jedenáctý přírůstek do DCEU, který ve své kvalitě ve srovnání s MCU o mnoho nezaostává. I proto, že se snaží dělat některé věci jinak. O propojenosti svědčí např. účast Amandy Wallerové (Viola Davis), která se chová typicky arogantně a vyhrožuje i tam, kde vůbec není v pozici, aby vyhrožovala. Dále nám neujde výzdoba pokoje klučiny Amona, kde nechybějí Batman, Superman či Aquaman. A samozřejmě zazní heslo Shazam!, přičemž Black Adam ve scéně mezi závěrečnými titulky napravuje fatální nedostatek stejnojmenného filmu. Tato novinka se bohužel nevyvarovala zbytečných scenáristických odboček (např. opětovné uvěznění) a nepřehledné expozice nových postav, na které si pak musíme delší dobu zvykat.

Ale jinak tady máme víceméně všechno, co obvykle od komiksového popcornového spektáklu očekáváme. Začínáme, resp. naprostou většinu času strávíme na místě zvaném Kahndaq. Tady už 2 000 roků př. n. l. otroci pro vládce Ahk-Tona hledají hmotu eternium, která jest podobně cenná jako unobtanium v Avataru, adamantium ve Wolverinovi či melanž – koření planety Arrakis (aka Duna). Poté, co je šťastný nálezce místo odměny zabit, se malý chlapec Hurut postaví do čela „hnutí odporu“, jehož cílem je zajistit všem svobodu. Vládce si to nenechá líbit a snaží se vzdorovat i šampionovi Kahndaqu Teth-Adamovi, jenž se dostane před Radu kouzelníků, díky kterým získá schopnosti, jakými oplývá snad už jenom Superman (vypadá to, že eternium pro titulní postavu dokonce funguje nepatrně na principu kryptonitu). Ale jelikož je použije k pomstě, bude uvězněn.

 










 

Starobylé místo přetrvalo do současnosti, kde jej po 5 000 rokách osvobodí krásná bojovnice za svobodu Adrianna Tomazová, jejímž nepřítelem je vládnoucí vojenský syndikát Intergang a jejíž syn je ten popkulturní geek, zatímco její bratr je silnější tělesné konstrukce, ale jinak je s ním sranda. Opravdová sranda, nikoli taková ta nucená, kdy má být postava vtipná, jenže není (viz Ruby Rhod v Pátém elementu nebo Parker ve Vem si mě). Sama se za pomoci týpka Ishmaela, o jehož proradnosti není od první chvíle pochyb, vydává ulovit kouzelnou Sabbacovu korunu, což vyústí ve skutečnost, že se Teth-Adam vrátí mezi živé a začne konat dobro po svém, což se nelíbí Společenství spravedlnosti (nikoli Lize spravedlnosti), do kterého spadají Kent Nelson/Dr. Fate, Carter Hall/Hawkman, Al Rothstein/Atom Smasher, Maxine Hunkel/Cyclone, protože jsou tak trochu šťourové, co se takovými řídí pravidly a poučkami, co v praxi poměrně často nefungují.

Ač snaha tvůrců byla evidentní a do starověkého Kahndaqu se víckrát vrátíme, nepodařilo se plnohodnotně vytvořit tolik přesvědčivou a působivou atmosféru, jakou se pyšní kupříkladu Mumie, Mumie se vrací, Noe, případně vzhledem k monumentálním stavbám taky Apocalypto. Kahndaq by se měl nacházet kdesi na Blízkém, maximálně Středním východě, přičemž platí, že situovat komiksový velkofilm do této části světa nebývá úplně zvykem. Prostředí tudíž zaujme jak moderností, tak odkazy na pradávnou minulost v podobě soch. Naopak bývá zvykem do takovýchto očekávaných blockbusterů hromadně zlákat samé hvězdné tváře, což se v případě Black Adama neděje. Vedle The Rocka, o jehož účasti v tomto projektu rozhodli hlasováním jeho příznivci a příznivkyně, a Pierce Brosnana, se objevují Sarah Shani, Aldis Hodge, Noah Centineo, Quintessa Swindell a Marwan Kenzari. Jejich postavy jsou sice zábavné, nicméně zároveň připomínají jiné (Iron Man, Falcon, Valkýra/Storm, Deadpool/Ant-Man).

 










 

Místo Brosnana se původně nepřekvapivě uvažovalo o Liamu Neesonovi (Neznámý, Nonstop, Noční běžecCizinec ve vlaku), kdežto s The Rockem se režisér Jaume Collet-Serra zná díky natáčení Expedice džungle. Jeho filmy se často vyznačují nevychytaným rytmem, což se u Black Adama neděje, jelikož zřejmě nebyl vpuštěn do střižny. Akční scény svůj účel splní a výborné triky nikdy nejsou pouze na efekt, nýbrž věrně slouží příhěhu, ve kterém nějakou dobu dochází k rozpolcenosti ohledně titulní postavy, kterou některé vedlejší považují za zápornou, jiné za kladnou. To je rozhodně vítané zpestření, byť na jednu stranu tušíme, že velká hollywoodská hvězda by úplného zlosyna raději neztvárňovala, na tu druhou ona černá barva v názvu a záliba v sarkasmu naznačují, že možná nepůjde o čistokrevné dobračisko. Je tedy hodný, zlý nebo dokonce ošklivý? Zrovna jako (anti)hrdinové tohoto legendárního westernu, jehož se dočkáme líbivé parafráze. Krátce tedy zazní kultovní hudba Ennia Morricone (kniha), ovšem sám Lorne Balfe se postaral o výborný hudební motiv, který jest vcelku snadno zapamatovatelný, což se v současnosti jinak už téměř neděje.

Black Adam má tendence věci komplikovat tam, kde by byla vhodnější přímočarost (např. ona backstory se synem). A naopak zjednodušuje momenty, které by zasluhovaly více prostoru (vize budoucnosti, ovládání hněvu). Zároveň se jistě dalo stvořit pro hlavní postavu stylovější kostým. Krádež vzácného artefaktu s sebou, na rozdíl od bijáků s Indianou Jonesem, překvapivě nepřináší žádné pasti. A finální scéna se jistě dala vyřešit tak, aby nekopírovala X-Men: První třídu. Přesto si můžeme tuhle podívanou v pohodě užít, neboť tvůrci po seriózním začátku neváhají pomrkávat na diváky a divačky, abychom všechno brali s nadsázkou, protože na její absenci některé předchozí tituly z DCEU vcelku šeredně doplatily (zvláště Muž z oceli). I proto nemá smysl dávat si například politické záležitosti do souvislosti se současným děním ve světě a bibli nechme už teprve bokem. Black Adam je zkrátka počin, který má především pobavit a kterým si potvrzujeme, že vesmír, jehož je součástí, má dále co nabídnout. A rozhodně přinutí k tomu, abychom se těšili na jeho další části.

FOTO: Warner Bros.
Hodnocení autora: 8/108/108/108/108/108/108/108/108/108/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz