Oslavy na Hradě, pro Zemana poslední. Nepozval Pekarovou! A už to jede

23.10.2022 11:15 | Ze sítí

Příští týden republika oslaví své další narozeniny. Pro Miloše Zemana to bude poslední oslava státního svátku ve funkci prezidenta. Jako prezident také rozhoduje o tom, koho pozve na Hrad, a koho nikoli. Pozvánku zatím nedostala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). A její nepozvání na sociálních sítích vyvolalo rozruch.

Oslavy na Hradě, pro Zemana poslední. Nepozval Pekarovou! A už to jede
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) prozatím neobdržela pozvánku na oslavy státního svátku 28. října na Pražském hradě. A sama to pokládá za svého druhu ocenění, za které na Hrad poděkovala.

„Pozvánku na Pražský hrad jsem nedostala, čehož si od pana Zemana velmi vážím,“ napsala na twitteru.

Předávání státních vyznamenání

Nepozvání jednoho z nejvyšších představitelů českého státu na oslavy svátku republiky však vyvolalo značný rozruch na sociálních sítích.

Politolog Jiří Pehe poznamenal, že je to naposledy, co bude třeba vydržet Zemanovo prezidentské úřadování 28. října. „V pátek musíme naposledy vydržet zneuctění státního svátku v podobě urážek oponentů, blbých keců a vyznamenávání kamarádů v podáni Miloše Zemana,“ napsal politolog.

Předávání státních vyznamenání

Řadový člen TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil, že vedle Markéty Pekaové Adamové nebyl pozván ani druhý nejvyšší politický činitel, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Prezident republiky nepozval na oslavu 28.října předsedy obou komor Parlamentu. Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová. Ti to jistě neoplakali. V protokolární řeči je to ale buranská urážka Parlamentu a parlamentní demokracie. Žádný své cti dbalý poslanec či senátor by na Hrad proto jít neměl,“ napsal Kalousek.

Navrch přidal ještě jednu poznámku. „Jako posledních 10 let v říjnu: Zve někdo, kdo hostitelem nikdy být neměl. Doufejme, že naposledy.“

Předávání státních vyznamenání

Předávání státních vyznamenání

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová Zemanovi vyčinila a dala najevo, že se těší na příchod lepších časů. „Prezident musí jít příkladem. Neupřednostňovat zášť a osobní averzi před Ústavou. Úcta a respekt k lidem a k hodnotám, na kterých stojí naše demokracie, jsou nejen vizitkou státníka, ale i jeho základní povinností. Těším se na lepší časy,“ konstatovala.

Předávání státních vyznamenání

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov poznamenal, že sledujeme výmluvné zakončení Zemanova desetiletého mandátu. „To by bylo výmluvné zakončení trapného desetiletí, kdyby Pražský hrad zaplnili pavouci, neboť jen oni by byli pozváni jako sociálně blízcí,“ poznamenal.

Předávání státních vyznamenání

Také komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo přidal poznámku. O Zemanově malosti. „Malosti, tvé jméno je Miloš Zeman, díl 453,“ konstatoval.

Předávání státních vyznamenání

Ozvala se taktéž senátorka Miroslava Němcová. „M. Pekarová Adamová je 3. nejvyšší úst. činitel. Prezident ji nepozval na oslavu státního svátku. M. Vystrčil, 2. nejvyšší úst. činitel, asi též na Hrad nesmí. Ti, kteří tam z nějakého důvodu jít musí, budou vazaly mstivého a bezectného cynika. Třeba se tomu nějak vzepřou,“ podotkla.

Spisovatel a nakladatel Jiří Padevět sled reakcí uzavřel prohlášením, že nikdo z demokratických politiků nemusí na Hrad jít. Podle něj k tomu není důvod. „Nemusí tam jít vůbec nikdo. Nevidím jediný důvod, proč by měli demokratičtí politici navštěvovat strašidelné večírky rusáckého kolaboranta,“ konstatoval Padevět.

Předávání státních vyznamenání

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…