Golem. Ladislav Frej, Ivan Trojan a Simona Stašová ve staropražské moralitě s detektivní zápletkou

23. říjen 2022

Dokáže pražský rabín s hliněným Golemem ubránit Židy před nařčením z vraždy? A co se nakonec stane s Golemem uprostřed temné, ponuré Prahy? Uslyšíte ve hře z doby vlády císaře Rudolfa II., tedy z roku 5336 podle židovského kalendáře.

Osoby a obsazení: Milan Neděla (vypravěč), Leopold Franc (rabín Löw), Viktor Vrabec (otec Tadeáš), Ladislav Frej (císař Rudolf II.), Marcela Peňázová (Dina), Lukáš Hlavica (Izák), Ivan Trojan (Jákob), Jiří Zahajský (kupec Falk), Milan Stehlík (sluha Falka), Jiří Holý (kardinál), Antonín Molčík (velitel stráže), Jan Maršálek (mnich), Pavel Michal (Motche), Ilja Prachař (Kohn), Michal Pavlata (Prágr), Jan Teplý (soudce), Simona Stašová (trhovkyně), Gaston Šubert (Abraham), Jitka Faltysová (Josefína a anděl)
Napsal: Michal Lázňovský
Dramaturgie: Marie Říhová
Zvuk: Ladislav Reich
Zvukové efekty: Jiří Binek
Zvuková spolupráce: Markéta Košťáková
Hudba: Josef Plechatý
Režie: Jan Tůma
Natočeno: v roce 1991

„Nejvíce ze všech hříchů je třeba se bát fanatismu,“ říká v rozhlasové hře kardinál po setkání se zmanipulovanou židovskou dívkou Dinou. Ta má svědčit, že pražští Židé používají při svých tajných obřadech krev křesťanů.

Proti komplotu se postavín rabín Löw, který měl pár dní před tím neblahý sen. Bůh mu pak vnuknul myšlenku, aby stvořil Golema z hlíny země. Jen tak bude schopen ochránit syny svého národa.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.