Investiční fond Impulse Ventures miliardáře Ondřeje Tomka posílá další dva miliony dolarů (přibližně padesát milionů korun) do datového startupu Dataddo. Česká společnost, která podnikům po celém světě umožňuje spravovat data, zároveň posiluje svou pozici na trhu a rozšiřuje se do Jižní Ameriky.

„Cílem investice je dostat se do provozní profitability již během prvního čtvrtletí příštího roku,“ komentuje Petr Nemeth, který Dataddo založil před téměř čtyřmi lety společně se Zdeňkem Pechou a Američanem Joelem Thomem. Za tu dobu se firmě sbírající a integrující data z různých systémů, které mezi sebou vzájemně nekomunikují, podařilo poněkud nenápadně proniknout mezi globální pětici nejlepších firem svého druhu.

„I konkurenty, kteří jsou na trhu o několik let déle než my, jsme schopni s naším produktem porazit v tendrech vypisovaných renomovanými firmami,“ tvrdí Nemeth, v jehož hlavě se nápad na vytvoření Dataddo zrodil během předchozího působení v Českých radiokomunikacích.

Ze strany prozatím jediného investora Impulse Ventures je to v pořadí již třetí finanční injekce pro karlínský startup. Dohromady fond poslal celkem čtyři miliony eur, tedy v přepočtu přes sto milionů korun.

„Věříme, že se Dataddo stalo etablovaným světovým hráčem v datových integracích a má šanci svou pozici nadále posilovat,“ komentuje investici zakladatel fondu Tomek. „Poskytujeme flexibilní investování dle potřeby firmy, aby měli peníze k dispozici, kdykoli to pro ně dává smysl,“ dodává podle Forbesu stálý člen stovky nejbohatších Čechů.

Služby Dataddo využívají tisíce firem v desítkách zemí světa, jako například Uber, Twitter, Epic Games nebo francouzský fotbalový svaz. V uplynulém roce rozšířilo své produktové portfolio a kromě středních a velkých společností nově nabízí své služby také jednotlivcům. Nadále však platí, že cílí na nadnárodní giganty, kteří mohou jeho produkty používat napříč trhy a pobočkami.

„Trh správy firemních dat dynamicky roste a aktuálně se potýká s nedostatkem datových analytiků. Naší misí je proto práci s daty zjednodušit tak, aby ji zvládl jakýkoli i netechnicky orientovaný uživatel. A stejně tak i firmy bez nutnosti dalších investic,“ přibližuje Petr Nemeth.

Startup, který je v současnosti schopen propojit přes dvě stovky firemních systémů, nedávno otevřel novou pobočku v brazilském São Paulu. Měla by výrazně přispět k jeho rozšíření na další zahraniční trhy, a právě v Latinské Americe vidí tuzemská společnost obrovský potenciál.