V polovině srpna se objevila zpráva, že Nairo Quintana prodloužil smlouvu s Arkéa Samsic. Mělo jít o dohodu až do roku 2025. Pár dní po ohlášeném prodloužení smlouvy přišla zpráva, že v Quintanově krvi byl nalezen tramadol, lék proti bolesti, jehož užívání je od roku 2019 proti lékařským předpisům UCI, není ale považováno za doping. Zákaz činnosti od UCI proto nedostal. Od roku 2024 však na dopingový seznam WADA bude tento lék zapsán. Kolumbijský vrchař byl zpětně vyškrtnut z výsledků Tour de France, kde skončil na konečném 6. místě.

"Ve své kariéře jsem tenhle lék nikdy nepoužil," řekl tehdy Quintana. „Chtěl bych poděkovat týmu za poslední tři sezóny. Všechny své zkušenosti a znalosti jsem mohl předat skvělému týmu. Navíc jsem dokázal získat body, abych tým přivedl do WorldTour. Budu pokračovat v cyklistice a brzy dám vědět více o své budoucnosti.“ 

Stupně vítězů Tour des Alpes Maritimes et du Var (2.1): Tim Wellens, Nairo Quintana, Guillaume Martin

Nyní se generální manažer francouzského týmu Emmanuel Hubert k případu vyslovil v rozhovoru pro Le Télégramme. Potvrdil totální rozchod mezi francouzským týmem a kolumbijským vrchařem. „Zpráva o užití tramadolu byla velkou ránou. Požádal jsem ho o vysvětlení. Byl jsem velmi naštvaný. Ujistil mě, že nic nevzal. Od té doby se hájil u TAS (Sportovní arbitrážní soud). Má právo na presumpci neviny. Teď už to není můj problém. Už nejsme vázáni smlouvou."

Hubert přiznává, že potřeboval, aby měl Quintanu jako velké jméno a mohl se prosadit do WorldTour. Nyní má ale  licenci na tři roky v kapse a zdá se, že mu to umožňuje pozměnit strategii. Přiznal, že se pokusil podepsat Guillauma Martina (Cofidis) a Romaina Bardeta (tým DSM), což ale nevyšlo, když oba prodloužili ve svých současných týmech.

Zatím se mu podařilo získat dva výborné vrchaře Clémenta Champoussina (AG2R) a Cristiána Rodrígueze (TotalEnergies) a k nim klasikáře 26letého Belgičana Jenthe Biermanse z Israel-Premier Tech a sprintera 24letého Davida Dekkera z Jumbo-Visma. Naopak vedle Quintany je druhou citelnější ztrátou týmu odchod Connora Swifta do Ineosu, velmi dobrého univerzála a rovinového klasikáře.

V sestavě na Tour de France 2022

Miguel Ángel López odešel v roce 2020 po pěti letech z Astany  do Movistaru. „Jsem velmi rád, že jsem součástí jednoho z nejlepších týmů světové cyklistiky. Jako vždy se budu snažit, abych co nejlépe reprezentoval tým Movistar a kolumbijský lid. Movistar byl vždy velmi speciální tým pro všechny fanoušky cyklistiky v mé zemi a je důležitý pro cyklistiku v Latinské Americe,“ řekl tehdy López.

Jenže po kontroverzi na španělské Vueltě, kdy Kolumbijec nebyl spokojen s týmovou podporu a z průběžného 3. místa se rozhodl závod v průběhu předposlední etapy zabalit, došlo k předčasnému rozchodu a návratu Lópeze od letošní sezóny zpět pod křídla Astany.

Jak vidno ale ani tam potíže neustaly. Vztah mezi oběma stranami byl prý narušen poté, co byl López vyšetřován španelskou policií kvůli podezření z účasti na obchodu s drogami. Na tomto základě ho Astana v červenci suspendovala, ale později pozastavení zrušila, protože neexistovaly „žádné důkazy“.

Po 3. místě na Andalusii (2.Pro), vítězné etapě na Tour of the Alps (2.Pro) a nedokončeném Giru tedy tři měsíce pauzíroval. Vrátil se do závodů 3. místem na Burgosu (2.Pro) a hlavně 4. místem na Vueltě.

Vítězná čtvrtá etapa Tour of the Alps (2.Pro) s cílem v Kals am Grossglockner po 13 km stoupání.

Nyní se na Ziklolandu objevila informace, že spojení Miguela Angela Lópeze a Astany už není tak pevné jako dříve a že Kolumbijec naplno hledá tým pro sezónu 2023.

López si je vědom své ceny, výkonnost hraje v jeho prospěch. Býval vždy ale psychicky labiljnější, a tudíž "problémový". Uvidíme tedy, zda nejde tak trochu o hru o zvýšení své ceny, nebo se mu skutečně podaří najít pro příští rok jiný tým, kde by byl "spokojenější". A stejně tak uvidíme, zda a kde najde Nairo Quintana, kterému bude v únoru 33 let, příležitost pokračovat ve své dlouhé a hvězdné kariéře.