Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

VIDEO: Cenu Muzea romské kultury letos získala romistka Helena Sadílková

24. října 2022
Čtení na 2 minuty
Slavnostní předání Ceny Muzea romské kultury, 20. října 2022 (FOTO: Muzeum romské kultury)
Slavnostní předání Ceny Muzea romské kultury, 20. října 2022 (FOTO: Muzeum romské kultury)
Cenu Muzea romské kultury letos získala romistka a šéfredaktorka časopisu Romano Džaniben Helena Sadílková. Zpravodajskému serveru Romea.cz to oznámila tisková mluvčí muzea Karolina Spielmannová.

“V letošním roce byla cena udělena dlouholeté vynikající spolupracovnici muzea, výjimečné inspirativní ženě, romistce, šéfredaktorce časopisu Romano Džaniben, paní Mgr. Heleně Sadílkové, M.A., Ph.D. Cena jí byla udělena za dlouholetý vědecký přínos k poznání, uchování a rozvoji romského jazyka i za podnětné výsledky výzkumu v oblasti dějin 20. století se zřetelem na romské etnikum. Ocenění bylo uděleno v neposlední řadě za skutečný a hluboký zájem o Romy a Sinty a za vytrvalé úsilí o důstojný přístup společnosti k jejich komunitám,” uvedla Spielmannová v tiskové zprávě zaslané zpravodajskému serveru Romea.cz.

Slavnostní předávání Ceny Muzea romské kultury proběhlo minulý týden ve čtvrtek v prostorách Muzea romské kultury.

FOTOGALERIE

Slavnostní předávání Ceny Muzea romské kultury – 20. 10. 2022 (FOTO: Muzeum romské kultury)
Slavnostní předávání Ceny Muzea romské kultury – 20. 10. 2022 (FOTO: Muzeum romské kultury)
Ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová 20. 10. 2022 během slavnostního předávání Ceny Muzea romské kultury (FOTO: Muzeum romské kultury)

Helena Sadílková je ve světě vědy a výzkumu je známá jako specialistka v oboru romistiky. Je vedoucí Semináře romistiky UK a koordinuje aktivity na Pražském fóru pro romské dějiny Ústavu pro soudobé dějiny při Akademii věd ČR. Ve své práci se zaměřuje na poválečnou historii Romů na území bývalého Československa, kromě toho se také jako profesionální romistka soustřeďuje na jazyková témata, jakým je např. romština a její sociolingvistická situace, podpora výuky romštiny, věnuje se také literárním tématům jako jsou edice a překlady literárních prací romských autorů. Je jednou z šéfredaktorů odborného recenzovaného časopisu romistických studií Romano džaniben. Studiu romštiny, romistice a anglistice se věnuje od roku 1996.

VIDEO

Součástí slavnostní akce byl také kulturní program, čítající hudební vystoupení Gypsy guitar trio a písní pěveckého souboru Margity Michaelové. Zajímavým bodem programu byl také přednes básní romských autorů v podání Jany Horváthové, Margity Lázokové a Štefana Ference.

Cena se nepřetržitě uděluje již od roku 2009. Jejím záměrem je ocenit osobnost, která svým působením přispěla k rozvoji, propagaci a uchování romské kultury a přispěla také k fungování Muzea romské kultury.

Návrhy na ocenění podávají zaměstnanci muzea či jiní odborníci. O výběru oceněných pak v hlasování rozhoduje Rada Muzea romské kultury.

V minulých letech byli Cenou Muzea romské kultury oceněni např. Ctibor Nečas, Ignác Zima, Karel Holomek, Jana Šustová, Margita Lázoková, Bartoloměj Daniel (in Memoriam), Emília Rigová a další.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon