Zatmění je největší nad naším územím až do roku 2026. Mnoho českých hvězdáren a astronomických spolků připravuje mimořádná pozorování.

Zatmění lze vidět na různých místech republiky po jedenácté hodině s vteřinovými časovými odchylkami. Podle Tomáše Holendy z planetária na Nuselské bude na Havlíčkobrodsku zatmění možné začít sledovat deset minut po jedenácté hodině. „Kolem horního okraje Slunce se začne objevovat Měsíc. Maximální zatmění začne deset minut po poledni, kdy za Měsícem zmizí čtyřicet procent Slunce. Kolem čtvrt na dvě bude Slunce opět vidět celé,“ vysvětlil Holenda. Zatmění mohou sledovat žáci na Nuselské, ale také lidé na Havlíčkově náměstí.

Stavba mimoúrovňové křižovatky Skalka
VIDEO: Na stavbě jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu se opět naplno pracuje

Částečné zatmění Slunce.Částečné zatmění Slunce.Zdroj: se souhlasem Přírodovědného centra NuselskáJak zatmění vzniká, vysvětlil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. „K zatmění Slunce dojde v momentě, kdy se Měsíc ve fázi novu ocitne na přímce mezi Sluncem a Zemí a při pohledu ze Země zakryje sluneční disk nebo jeho část. V případě, že Měsíc zakryje celé Slunce, hovoříme o úplném zatmění Slunce a při jeho pozorování jsme svědky doslova dech beroucího představení,“ zdůraznil astronom. Speciální případ nastává podle Suchana tehdy, je-li Měsíc v době zatmění na své výstředné dráze kolem Země od naší planety dál, je na obloze úhlově menší a Slunce tedy nezakryje po celé ploše. „Pak pozorujeme takzvané prstencové zatmění Slunce. V obou případech je zatmění pozorovatelné pouze v úzkém pásu na Zemi, kde se velkou rychlostí pohybuje měsíční stín. Na velké ploše mimo tento pás je pak zatmění pozorovatelné jako částečné a zákryt Slunce je tím větší, čím blíže se pozorovatel nachází k pásu úplného či prstencového zatmění,“ upřesnil astronom.

Při pozorování slunečního zatmění je třeba podle Suchana dbát na bezpečnost. Nezakrytá část Slunce bude stále dost intenzivním zdrojem světla a bez použití vhodných pomůcek může při přímém pozorování hrozit trvalé poškození zraku.

Dobrá Voda Lipnická
Krásnou Helenu a její rodinu připomene kámen zmizelých

Poslední u nás pozorovatelné částečné zatmění Slunce bylo u nás 10. června 2021. „Šlo o menší částečné zatmění, při němž Měsíc ukrojil přibližně sedmnáct procent průměru slunečního kotouče. Nejbližší další zatmění Slunce z našeho území uvidíme 29. března 2025 a bude opět částečné,“ upřesnil Suchan.

V PŘÍPADĚ DOBRÉHO POČASÍ ZDE MŮŽETE SLEDOVAT ONLINE PŘENOS ZE ZATMĚNÍ SLUNCE Z BRNĚNSKÉ HVĚZDÁRNY (začátek v 10.30 hodin):

Zdroj: Youtube

Mnohem vzácnější je úplné zatmění Slunce. Nejbližší se chystá u nás 7. října 2135. Naposledy bylo v Evropě možné pozorovat úplné zatmění v roce 1999.