Libra posiluje po rozhodnutí, že novým britským premiérem bude Sunak

foto Obrázky britské libry, amerického dolaru, čínského jüanu a dalších měn. Ilustrační foto.

Londýn - Finanční trhy uklidnilo, že novým britským premiérem bude s největší pravděpodobností Rishi Sunak. Libra, která se vůči dolaru minulý měsíc propadla na minimum, posiluje, vzhůru zamířily i britské akcie. Vládní náklady na půjčky zůstávají nižší.

Sunak dnes v souboji o lídra konzervativců vyhrál poté, co jeho protikandidátka Penny Mordauntová z klání odstoupila. Za svou hlavní prioritu před britskými poslanci označil zajištění ekonomické stability. V čele země Sunak nahradí dosavadní premiérku Liz Trussovou, která ho letos na počátku září předstihla v obdobné volbě do čela konzervativců.

Libra kolem 16:00 SELČ přidávala k dolaru 0,1 procenta na 1,1311 USD. euro na libru ztrácelo stejných 0,1 procenta na 0,8726 GBP. Hlavní index britských akcií FTSE 100 vykazoval růst o 0,7 procenta na 7 016,01 bodů.

Když končící premiérka Trussová zveřejnila své ekonomické plány, propadla se libra na rekordní minimum vůči dolaru a náklady na vládní půjčky prudce vzrostly. Investory vyděsilo, když bývalý ministr financí Kwasi Kwarteng slíbil výrazné snížení daní, aniž by řekl, čím výpadek příjmů hodlá nahradit. Právě Sunak před takovým krokem v létě, kdy se ucházel o post šéfa Konzervativní strany, varoval.

Nový ministr financí kancléř Jeremy Hunt minulý týden ve snaze stabilizovat finanční trhy stáhl téměř všechny daňové škrty ohlášené Trussovou. Trhy ale zůstaly nervózní. V pátek libra klesla až na 1,11 dolaru a vládní náklady na půjčky uprostřed pokračující politické nejistoty a nových varování o britské ekonomice vzrostly.

Británie čelí těžšímu období úsporných opatření než v čase finanční krize v roce 2008, varoval podle serveru BBC bývalý guvernér britské centrální banky Mervyn King. Průměrný člověk se podle něj bude potýkat s výrazně vyššími daněmi, které budou sloužit k sanování veřejných výdajů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 29. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď