Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Mistři od 19. století po současnost. Galerie KODL nabízí Kupku, Chittussiho či Pištěka

František Kupka: Bílý kůň foto: Galerie KODL

Mimořádná umělecká díla 19. a 20. století s přesahem do současné tvorby jsou k vidění v Galerii KODL na pražské Národní třídě. Předaukční výstava, jíž dominují plátna Františka Kupky, Bohumila Kubišty, Mikuláše Medka či Theodora Pištěka, potrvá do 26. listopadu. Samotná aukce se pak uskuteční na Žofíně v neděli 27. listopadu. Zájemci budou mít příležitost dražit i online.
  16:37

Nejvýše vyvolávaným bude unikátní obraz Františka Kupky Bílý kůň, který dobou svého vzniku (1909), výtvarným zpracováním, malířskými kvalitami i dalšími aspekty velmi dobře zapadá do výtvarníkova uměleckého vývoje. Vyvolávací cena činí 25 milionů korun.

Druhým mimořádným dílem je pak vzácné Zátiší s citrony Bohumila Kubišty. Druhý nejdražší obraz pochází z malířova pražského intermezza mezi dvěma pařížskými pobyty v roce 1909 a ukazuje, jak zásadně a iniciačně na něj působila Paříž a tvorba Paula Cézanna. Vyvolávací cena je 18 milionů korun. Toto Kubištovo období pak skvěle doplňuje i oboustranná uhlová kresba Autoportrét.

Bohumil Kubišta: Zátiší s citrony

Nejstarší umění až ze 16. století je v podzimní kolekci zastoupeno dílem Adorace Krista neznámého autora italské provenience. Následují přední tvůrci 19. století, mezi nimi Josef Navrátil, August Bedřich Piepenhagen či zástupci tzv. Haushoferovy školy Julius Mařák či Antonín Waldhauser.

Ozvuky francouzské plenérové krajinomalby v podání Antonína Chittussiho prezentují hned dvě práce. První z nich nese název Stoh sena, druhou malbou je galerijní kus Lásenický rybník I. doprovázený bohatou výstavní i publikační historií.

Antonín Chittussi: Lásenický rybník I.

Přelom století se promítá v několika reprezentativních dílech již zmíněného Františka Kupky či v plátně Orání od Joži Uprky, jež patří k tomu nejpozoruhodnějšímu, co dosud trh od tohoto umělce zaznamenal.

Silnou pozici opět zaujímá krajinář Václav Radimský se souborem čtyř maleb, a to jak francouzské provenience, tak i původu českého. Vysokou úroveň francouzských tvůrců konce 19. století pak dokládají plátna Stanislase Lépina a Armanda Guillaumina.

Václav Radimský: Hulíkova rybárna v Kolíně

Výjimečně se budou dražit hned tři raná díla Václava Špály. Dívku v zahradě lze datovat ještě do roku 1906, kdy byl studentem pražské Akademie. O šest let mladší oboustranný obraz Stromy bravurně zachycuje prosvětlenou alej a na jeho rubu impresionistickou studii chlapeckých zad. Třetí ranný obraz, akvarel Tři ženy u vody, pochází ze slavné sbírky dr. J. Borovičky a dokazuje autorovu malířskou jistotu. Špála je zastoupen i díly ze zeleného a modrého období, Zátiším s hruškami a Weilovým mlýnem.

Václav Špála: Weilův mlýn

Další zásadní kolekci tvoří zátiší Emila Filly. Zátiší s rybou a Zátiší s lososem prezentují jeho sběratelsky oblíbené meziválečné období, v němž rozvinul vlastní pojetí avantgardní tvorby. Zátiší s hyacintem pak patří do skupiny optimisticky laděných poválečných obrazů.

Emil Filla: Zátiší s lososem

Mezi zátišími však nesmíme opomenout ani práci od Fillova souputníka ze skupiny Osma, Antonína Procházky. Jeho precizní Kytice ve džbánu z roku 1915 reflektuje znalost pařížského syntetického kubismu a předznamenává autorovo směřování k neoklasicismu.

Antonín Procházka: Kytice ve džbánu

Josef Čapek s obrazem Hoch v červeném svetru přibližuje období, kdy jeho dcera dorůstala školních let, a tak v jeho tvorbě sílila dětská tematika.

Surrealismus v českém umění představuje zcela raritně se vyskytující raná tvorba Václava Zykmunda a jeho snové plátno Únos Angeliny. Za jeden z vrcholů aukce můžeme považovat rané surrealisticky laděné plátno Mikuláše Medka Svět cibule II, dokazující autorův hluboký zájem o přírodní vědy, jeho vyspělý malířský intelekt a orientaci v současné moderní malbě.

Svérázný přístup k avantgardní malbě lze spatřit v raných Červáncích Zdeňka Sklenáře, které jsou vzácné nejen kunsthistoricky, ale i sběratelsky. Původně byly totiž ve sbírce profesora Vysoké školy uměleckoprůmyslové Františka Muziky, kterému je Sklenář daroval.

Václav Zykmund: Únos Angeliny

Současné umění je v této aukci reprezentováno více než bohatě, kromě obrazů se budou dražit také plastiky či objekty. Přitažlivý a řemeslně dokonalý objekt MATT GOLD VIBRATION SUN spadá do tvorby sklářského výtvarníka Rudolfa Burdy. Práce se sklem je doménou i Lukáše Nováka, jehož broušené optické sklo Pretty Mirage je atraktivním sběratelským unikátem. Zakládající člen uskupení Tvrdohlaví Jaroslav Róna je představen dílem Sluneční rytíř.

Soudobé malbě dominuje hyperrealistické plátno Theodora Pištěka Zátiší s lampami i dvě monumentální realizace Jiřího Georga Dokoupila. Střední generaci současníků zastupuje kupř. geometricky komponovaný obraz Štír Jana Pištěka nebo svébytná minuciózní malba Vítězná růže Jana Híska. Za povšimnutí jistě stojí i fotografie In the Mood for Love Alžběty Jungrové, efektní objekt Kaleidoskop Jana Kalába, Večer na Airnole Adama Kašpara, jedné z nejzajímavějších postav soudobé realistické malby, či osobitá tvorba Pasty Onera.

Theodor Pištěk: Zátiší s lampami

Celou kolekci doplňují dvě zdobené pistole Pocta legendám, které do aukce věnovala společnost Colt CZ Group SE. Finanční výtěžek z prodeje bude darován na dobročinné účely Vojenskému fondu solidarity, Nadaci policistů a hasičů a Velvyslanectví Ukrajiny v ČR na podporu ukrajinské armády.

Sběratelsky unikátní hodinky PRIM Nebeští jezdci LE z produkce české hodinářské manufaktury ELTON hodinářská a. s. a do aukce věnované holdingem Czechoslovak Group, budou draženy ve prospěch Vojenského fondu solidarity.

Autor: