Pražského Futura se zmocnili Wolves in the Throne Room, Incantation a Stygian Bough

INCANTATION, Futurum, Praha, 2022 | Foto: Kateřina Postránecká, MonsterMusic

Pražský hudební klub Futurum v sobotu 22. října přivítal tři kapely, které se sice lišily svým stylem, v náladách a atmosféře se ale dokázaly znamenitě protnout. Vrcholem bylo vystoupení amerických progresivních blackařů, kteří si říkají Wolves in the Throne Room a kteří stvrdili úspěch své poslední desky Primordial Arcana. Za kvalitní poslechové zážitky pak bezpochyby platily i koncerty kapel Stygian Bough a Incantation. Všechny zúčastněné skupiny pocházejí z Ameriky.

V pražském Futuru zahrála v sobotu 22. října jako první tříčlenná kapela Stygian Bough, která je poměrně novým projektem členů kapel Bell Witch a Aerial Ruin. Jejich stylem je takový doom metal, jenž je sice důrazný a temný, je v něm ale místo i pro melancholický, čistý vokál a atmosférické pasáže. V těch drsnějších zapůsobil bubeník svým chroptivým, hlubokým hlasem. Kapela dobře ukázala, že tento valivý styl lze hrát velmi kultivovaně a s přirozeným mostem k psychedelickým vlnám. Druhou skupinou na pořadu večera byli Incantation, kteří světu extrémního metalu svými songy přispívají již od roku 1989. V pomalejších (rovněž doomových) úsecích působí jejich sabbatovské riffy, tím hlavním je však death metalová smršť s živelnými blast beaty. Kapela dala do své show velké množství energie; lze to říci zejména o frontmanovi Johnu McEnteeovi. Plnící se klub byl zaplněn mohutným zvukem, který byl v chaotičtějších částech trochu hůře čitelný, na zážitku to ale v podstatě vůbec neubralo.

Čtěte také: Modrou Vopici pohltily čtyři mladé metalové kapely

Jako třetí ovládla pódium kapela Wolves in the Throne Room. Doma je ve světě black metalu, který je však obohacen mnoha progresivními prvky od detailistického instrumentálního mistrovství po rozvláčnou délku skladeb. Poslední deska s názvem Primordial Arcana znamenala velký úspěch bez slabších míst a lze to o ní říci i v živém provedení. Ba co víc, kapela nejen že má všechny drobnosti v rukách i uších, ale dokáže na koncertě do svých skladeb přinést ještě větší říz a vervu, než se jí to daří na (už tak znamenitých) deskách. Řada přišla i na starší album Two Hunters, dohromady šlo v každém případě o skvělou kompilaci přelévajících se vln dynamického instrumentálního mistrovství. V hudbě Wolves in the Throne Room se jedinečně snoubí důmyslnost a virtuozita s láskou a hlubokým vztahem k prvotním pozemským energiím, jež vystupují z hlubokých (nejen) washingtonských lesů. Kapela hrála neúnavně – pokles energie nenastal snad ani na okamžik a posluchači se snad jen divili, s jakou lehkostí muzikanti zvládli nespočet vypjatých pasáží. Smíchovskému klubu Futurum ukázali, jak se má v 21. století hrát progresivní black metal s dynamickými plochami i citem pro ambient.

Text: Michal Tykva


Napište komentář