Rusko buduje obrannou linii, na svých hranicích i v Donbasu staví překážky proti těžké technice

Rusko se nehledě na anexi nových ukrajinských území začíná opevňovat ve svých regulérních, mezinárodně uznaných hranicích. Výstavbu obranné linie s protitankovými překážkami oznámili gubernátoři v Kurské a Bělgorodské oblasti, tedy ruských regionech hraničících s Ukrajinou. Další linii, přezdívanou Vagnerova, staví ruské síly i v okupovaném Donbasu.

Od stálého zpravodaje Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do provizorního opevnění vybudovaného Rusy u obce Dovhalivka

Vstup do provizorního opevnění vybudovaného Rusy u obce Dovhalivka | Foto: /Clodagh Kilcoyne | Zdroj: Reuters

Ruská prokremelská média a váleční blogeři v uplynulých dnech přinesli zblízka záběry protitankových zákopů a betonových zátaras v Luhanské oblasti, které začaly ihned označovat jako takzvanou Vagnerovu linii.

Že za ní stojí soukromá armáda Vagnerovců, potvrdil na sociální síti Telegram přímo její zakladatel Jevgenij Prigožin. Uvedl také, že jeho síly překážky rozmisťují částečně také v Doněcké oblasti.

Obavy z ukrajinské protiofenzivy. Rusové budují obranné linie na okupovaných územích

Číst článek

To, co prokremelská média a ruští váleční blogeři ovšem již nezmiňují, je fakt, že obranná linie, kterou Prigožinova petrohradská tisková agentura RIA FAN dokonce přirovnala ke slavné Maginotově linii, má v současnosti jen něco kolem dvou kilometrů.

Dvoukilometrový pás bariér u obce Hirske v Luhanské oblasti, jižně pod Lysyčanskem, zachycují satelitní snímky americké společnosti Maxar Technologies. Do budoucna by se měla údajně táhnout v délce víc než 200 kilometrů.

Zmiňovaná agentura RIA FAN zkraje svého působení sídlila na téže adrese jako trollí farma, kvůli které se vlivný ruský podnikatel ocitl na západních sankčních seznamech.

Jednašedesátiletý Prigožin, který má blízko ke Kremlu, se teprve minulý měsíc veřejně přiznal, že soukromou armádu založil v roce 2014 právě on. Do té doby jakoukoliv spojitost s ní veřejně popíral, a dokonce se kvůli tomu soudil s novináři a aktivisty, kteří na toto propojení upozorňovali.

Od roku 2014 se placení ozbrojenci z takzvané Vagnerovy armády angažovali nejenom na Ukrajině, ale i též v Sýrii nebo řadě afrických zemí.

Není to navíc poprvé, kdy se Vagnerova armáda pokouší budovat obrannou linii. V minulosti bariéry rozmístila také v Libyi.

Betonové pyramidy u hranic

Stejné betonové zátarasy ve tvaru pyramid se pak objevily i v ruské Bělgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou. Tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov zveřejnil několik fotografií, kde jsou rozmístěné mezi poli a remízky. Není však vůbec zřejmé, jak dlouhá tam je tato linie.

Gubernátor sousední ruské Kurské oblasti Roman Starovojt pak bez dalších podrobností informoval, že v tomto regionu měly být postavené dvě obranné linie a třetí má být hotová příští týden.

Zároveň zveřejnil fotky lehkého betonového opevnění. Je na nich ovšem vidět pouze jedna stavba. Není jasné, zdali existuje v tomto příhraničním ruském regionů více takových, anebo jde o jediný exemplář.

Národní válka

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné zprávě o víkendu uvedlo, že Moskva se budováním takovýchto opevnění zřejmě snaží Ukrajinu odradit od jakékoliv rychlé protiofenzivy. Nicméně je otázkou, nakolik jde spíše o vzkaz dovnitř do samotného Ruska. O snahu vyvolat u ruské veřejnosti pocit ohrožení.

O uplynulém víkendu zástupce vedoucího prezidentské administrativy Sergej Kirijenko, který má v Kremlu na starost agendu Ukrajiny a integrace anektovaných území do Ruské federace, prohlásil, že Rusko prý válku vyhraje, pokud bude válkou národní, válkou lidu. A dotkne se každého Rusa.

Ivana Milenkovičová, nov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme