Ústečtí záchranáři získali prestižní cenu za péči o lidi s mrtvicí

  7:20
Prestižní mezinárodní ocenění za kvalitní přednemocniční péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou (iktus) obdržela Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje. Cenu Angels Diamond, která oceňuje nejlepší z nejlepších, získala za svůj propracovaný iktový program na území celého kraje.

Ředitel krajské zdravotnické záchranné služby Ilja Deyl s oceněním Angels Diamond, které bylo uděleno na kongresu v Berlíně. | foto: ZZS ÚK

Každoročně záchranka v Ústeckém kraji převeze více než dva tisíce pacientů s příznaky tohoto onemocnění. Jen v letošním roce zatím vyjížděla zhruba k 1 800 případům. Po úrazech a dopravních nehodách tak jde o třetí nejčastější indikaci k výjezdu záchranářů.

Díky takzvanému iktovému programu, který v Ústeckém kraji funguje, se dostávají pacienti k odborníkům již během krátké chvíle.

„Vše začíná při volání na tísňovou linku 155, kde operátoři zjistí, že se jedná o příznaky mrtvice. Výjezdová skupina následně v rámci iktového programu směřuje pacienta do nemocnice, která je schopna poskytnout mu okamžitou intervenci. Víme, že při cévní mozkové příhodě bojujeme zejména o čas, který je pro pacienta a jeho následné uzdravení velmi důležitý,“ řekl Petr Bureš, statutární zástupce ředitele a náměstek pro nelékařské profese ZZS Ústeckého kraje.

Diamantové ocenění vypovídá o tom, že záchranáři splňují klíčové parametry, například že se na místo zásahu dostanou v průměru za méně než 25 minut nebo že 95 % pacientů je dopraveno do nemocnice s iktovým centrem. Těmi v kraji disponují nemocnice v Děčíně, Teplicích, Mostě, Chomutově a Litoměřicích.

Zde jsou již připraveni neurologové a další specialisté k okamžité diagnostice příčiny stavu a k následnému provedení urgentního zákroku nebo eventuálně podle výsledku vyšetření nasměrují transport do komplexního cerebrovaskulárního centra (KCC), které funguje v ústecké Masarykově nemocnici.

„To je nejvýznamnější faktor, který zajišťuje přežití pacientů a minimalizuje neurologické deficity, jimiž pacienti po iktu trpí. Vzájemná součinnost zdravotnické záchranné služby, iktového centra a KCC je v kraji na vysoké úrovni. Jsme velmi rádi za získané prestižní ocenění Angels Diamond, které je důkazem, že tato spolupráce je efektivní a významně přispívá k přežití pacientů,“ podotkl mluvčí záchranářů Prokop Voleník.

Mezinárodní ocenění, jímž se může pyšnit jen několik nemocnic či záchranných služeb v Česku, ZZS obdržela v rámci evropského kongresu urgentní medicíny EUSEM 2022, který se konal v Berlíně.