Ministerstvo pro místní rozvoj podpoří projekty pro nemotorovou dopravu


0 0 votes
Hodnocení článku

Nové lávky pro chodce a cyklisty, ale také chodníky. To všechno si mohou pořídit města a obce ze dvou výzev, které právě vypsal Integrovaný regionální operační program (IROP) spravovaný Ministerstvem pro místní rozvoj. Celkem je pro ně připraveno více než 1,8 mld. korun. Výzvy podporují výstavbu a rekonstrukci komunikací pro cyklisty a pěší, které jsou vedeny podél silnic a místních komunikací s hustou dopravou. Díky dotacím by mělo dojít ke zvýšení bezpečnosti nemotorové dopravy v lokalitách, kde dochází k častým nehodám.

„Největšímu nebezpečí v dopravě stále čelí chodci a cyklisté. I proto jsme se v IROP rozhodli vypsat další výzvy na bezpečnost dopravy a výstavbu chybějících chodníků v kritických místech. Stejně tak si mohou obce a města podat žádost o finance na lávky pro pěší a cyklisty překonávající frekventované silnice nebo také na stavební úpravy v místě křižovatek v obcích, kde dochází k častým nehodám,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. 40.výzva IROP má stanovenou částku 1, 1 mld. Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) a je určena pro projekty na území méně rozvinutých regionů. Ve 41. výzvě IROP je připravená částka ve výši 695 mil. Kč z EFRR a je pro projekty na území přechodových regionů. V obou případech se jedná o průběžné výzvy, což pro žadatele znamená, že hodnocení projektu bude probíhat po podání žádosti o dotaci do Monitorovacího systému 2021+. Informace k semináři pro žadatele a příjemce určenému pro vyhlášené výzvy je možné sledovat na webových stránkách IROP.

Kategorie regionů na webových stránkách IROP.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, které spravuje Integrovaný regionální operační program (IROP), dne 20. října 2022 vyhlašuje 40. výzvu IROP – Infrastruktura pro bezpečnou nemotorovou dopravu – SC 6.1 (MRR) a 41. výzvu IROP – Infrastruktura pro bezpečnou nemotorovou dopravu – SC 6.1 (PR). Výzvy jsou určeny na podporu zajištění bezpečné nemotorové dopravy. Zaměření výzev se liší dle kategorie regionů – tato 40. výzva je pro projekty na území méně rozvinutých regionů (MRR).

Pro žadatele jsou připraveny ve výzvách více než 1,84 mld. Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj, z toho ve 40. výzvě je přes 1,14 mld. Kč. Žadatelé mohou podávat žádosti o podporu od 20. října 2022 od 14 hodin do 6. října 2023 do 14 hodin (v případě naplnění alokace výzvy předloženými projekty před tímto termínem může být výzva ukončena dříve). Realizace projektu musí být ukončena nejpozději do 30. 9. 2026.

Výzvy podporují výstavbu a rekonstrukci komunikací pro pěší, které jsou vedeny podél silnic a místních komunikací s vysokou intenzitou dopravy nebo které tyto zatížené pozemní komunikace kříží. Předmětem dotace může být také zvyšování bezpečnosti nemotorové dopravy v nehodových lokalitách, a to zejména prostřednictvím stavebních úprav či výstavby komunikací pro pěší i komunikací pro cyklisty.

Více na stránkách MMR.

 

Zdroj:

Ministerstvo pro místní rozvoj

Foto:

Městská část Praha 22


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
0 0 votes
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Další články z IZDoprava.cz

Stránka načtena za 2,10705 s | počet dotazů: 199 | paměť: 20326 KB. | 24.04.2024 - 15:45:56