Události Serie A: (Ne)zasloužená výhra Neapole, divočina ve Florencii i Gli Autogol

25.10.2022, 11:08
Názory a komentáře
Jízdu našlapané Neapole nezastavil v 11. kole italské Serie A ani geniální stratég José Mourinho, jehož AS Řím podlehlo v nedělním šlágru svěřencům Luciana Spallettiho 0:1. A protože Atalanta nestačila doma na Lazio, zůstávají nástupci slavného Diega Maradony jediným neporaženým celkem v lize. A co dalšího přineslo deváté kolo nejvyšší italské soutěže, kterému rekordně přihlíželo i fanouškovské seskupení "Gli Autogol"?

Celá Itálie sledovala během posledních čtyř dní úspěšný pokus známého bavičského tria z Pavie o návštěvu osmi utkání během jediného hracího kola. "Gli Autogol" už v roce 2019 zvládli osobně vidět alespoň část sedmi z deseti zápasů, teď mířili ještě výš. Pomohl jim k tomu samozřejmě los, neboť úvodní výhru Juventusu 4:0 nad Empoli, sledovali v Turíně už v pátek večer.

V sobotu ráno pak vyrazili na dlouhý přesun vlakem směrem na jih do Salerna, kde asistovali rozlučce legendárního Francka Ribéryho s kariérou. Salernitana vyhrála 1:0, ale slavný Francouz klub neopouští - stane se součástí realizačního týmu. Neslavný návrat Silvia Berlusconiho na San Siro v programu neměli, ze Salerna totiž mířili na večerní duel do Florencie, kam zavítal Inter.

Tam se pěkně zostra začalo a podobně vyhroceně končilo. Nejprve to bylo ale hlavně o fotbale - Lautaro Martínez přihrál na úvodní trefu a následně sám zvyšoval na 2:0. To vše v prvních 15 minutách hry, což se naposledy v barvách Interu povedlo Diego Militovi v roce 2011. Domácí se nevzdali a po penaltovém snížení útočníka Cabrala se o vyrovnání v 60. minutě nádherně postaral Jonathan Ikoné.

Výsledky 11. kola Serie A

Tím to ale rozhodně neskončilo. O necelou čtvrthodinu později vrátil vedení na stranu Interu opět Lautaro Martínez, který proměnil penaltu. Další srovnání pak zajistil bojující Fiorentině Luka Jović. Ani to ale nebylo vše - v páté minutě nastavení se obránce Lorenzo Venuti snažil odpálit míč po protiútoku Interu, ale trefil pouze Henrikha Mkhitaryana, od něhož putoval do sítě.

Inter tak dokázal vyhrát třetí utkání ve Florencii v řadě, což se mu naposledy povedlo mezi lety 1977 a 1980, a domácí to i kvůli sporným rozhodnutím sudího nesli velmi nelibě. Na světlo světa se dostal i konflikt, kdy domácí příznivci napadli na tribuně fanouška Interu, a to v části, kde by měl být teoreticky klid. "Hoďte ho dolů," povzbuzovali někteří výše stojící. Jenže na stadionu Artemia Franchiho v těchto vypjatých duelech klid rozhodně nebývá, konkrétně tedy na hlavní tribuně, kde sedává i vedení soupeřů. Své o tom ví třeba i trenér Neapole Luciano Spalletti, který se zde v úvodu sezony dostal do konfliktu s jistým příznivcem. Ten na něj spolu s dalšími po celou dobu střetnutí pokřikoval.

"To bylo pořád: tvoje máma tohle, tvoje máma tamto. Proboha, mojí mamince je 90 let. Je to normální?," kroutil hlavou toskánský kouč Spalletti, jemuž návrat domů pořádně zhořkl. Podobné zážitky mělo v sobotu i trio Interu ve složení Zhang, Marotta, Ausilio, kteří si rovněž vyslechli své. Špatný z toho byl především prezident Interu Zhang, který se o sobě dozvěděl první i poslední, ale omluvu důrazně v neděli žádal trochu nepochopitelně hlavně vlastník Fiorentiny Rocco Commisso.

Nabitý nedělní program zahájila cestující trojice komiků přesunem do Udine, kde ve 12:30 asistovala u výkopu zápasu Udinese - Turín. Tady se ale kluci moc neohřáli - převzali památný dres a rychle pospíchali ve své dodávce do Bologni, kde od 15 hodin hrálo Lecce. Záchranářský duel mohli zhlédnout celý, neboť vlak na hlavní šlágr kola mezi AS Řím a Neapolí jim jel až o půl šesté.

Tabulka Serie A

Téměř na den přesně po roce přijela rozjetá Neapol na Stadio Olimpico, kde vloni přišla po bezbrankové remíze o svou sérii osmi úvodních výher v řadě. A k podobnému konci směřovalo i letošní klání, které se kouč domácích José Mourinho rozhodl pojmout tak, že prostě za každou cenu zastaví dobře hrajícího protivníka rozbíjením a kouskováním jeho hry.

Jenže deset minut před koncem devadesátiminutové hrací doby vyhrál sprinterský souboj s Chrisem Smallingem útočník Neapole Victor Osimhen a bylo vymalováno. Osimhen navíc zaznamenal už svůj 28. gól v italské nejvyšší soutěži a k tomu, aby překonal aktuálně nejlepšího nigerijského střelce této soutěže Simyho, mu chybí už jen čtyři zásahy.

Již zmiňovaný kouč domácích Mourinho byl po celou dobu utkání klasicky velmi aktivní, za což si v jednu chvíli vysloužil i žlutou kartu. Všichni samozřejmě čekali, jak bude hodnotit výkon sudího, neboť když se oba tyto týmy střetly naposledy, portugalský kouč prohlásil, že se za rozhodčího doslova styděl.

Tentokrát tak rozhořčený nebyl: "O výkonu rozhodčího mluvit nebudu, protože pan Irrati je slušný člověk a to, co se mi nelíbilo, jsem mu v klidu řekl po zápase. K samotnému průběhu pak můžu říci jen to, že Neapol si vyhrát nezasloužila. A my jsme si zase nezasloužili prohrát."

José Mourinho tak rozhodně své příznivce opět nezklamal. Neopomněl také označit útočníka Neapole Lozana jako někoho, kdo se "tam pořád válel". A nezklamali ani "Gli Autogol". Ti totiž v pondělí navštívili i domácí zápasy Cremonese a Sassuola, tedy týmů, které hrají v blízkosti jejich bydliště, a slavili rekord.

Hráč kola

Lazio mířilo do Bergama k souboji o třetí místo bez zraněného útočníka Immobileho, a mnoho šancí se mu nedávalo. Jenže družina Maurizia Sarriho udržela šesté čisté konto v řadě a svůj úkol zvládla. Historicky nejlepšího střelce klubu perfektně na hřišti nahradil Felipe Anderson, který po změně stran i navyšoval vedení hostů.

Anderson pochopitelně není klasickým náhradníkem Immobileho. Na hřišti má jiné úkoly, ale pozice středního útočníka mu seděla. Byl to právě šikovný Brazilec, kdo dirigoval ofenzivní snažení Lazia, které se díky tomu bodově dotáhlo na svého soupeře. Údiv však vyvolala především další nula na kontě defenzivy Biancocelesti, kteří šestkrát po sobě v lize neinkasovali ve své historii jen jednou - v roce 1998 pod vedením slavného Svena-Görana Erikssona.


Gól kola

První gól v letošním ročníku Serie A oslavil útočník Turína Pietro Pellegri, který skvěle využil přihrávky na kraj pokutového území, ustál klíčový souboj a zkušeně zakončil. Pro svěřence Ivana Juriče to byla velká sláva - vyhráli totiž po dlouhých pěti kolech, v nichž získali jen jediný bod. A radost z této trefy museli mít prakticky všichni fanoušci italského fotbalu, včetně Pellegriho staršího, který je mimochodem týmovým manažerem Turína.

Na nejnadějnějšího útočníka ze současné generace výběru do 21 let byl totiž kladen často až zbytečně velký tlak. Na druhou stranu, když se v Serii A trefíte poprvé už v 15 letech, musíte s něčím takovým asi počítat. Pellegri tak skóroval po pohárovém vystoupení již podruhé v řadě a trenér seniorské reprezentace Mancini má o čem přemýšlet.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (4)

Přidat komentář
milan78

neapol chtěla dát branku a dala ji

Reagovat
Alberto Aquilani

Vypredané na Veronu a Helsinki... toto si ten futbal fakt nezaslúži

Reagovat
10

ten úvod s Neapolí, jak hrál Antonello, to byla od fanoušků grande bellezza...a pak jim naservírujou takovou sračku, ale je to stejně neodradí

Reagovat
Largo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele