Sunak řekl, že jako britský premiér vyřeší hospodářskou krizi a obnoví stabilitu

foto Nový britský premiér Rishi Sunak po svém prvním projevu před sídlem premiérů v Downing Street. 

Londýn - Nový britský premiér Rishi Sunak prohlásil, že byl jmenován částečně proto, aby napravil chyby, kterých se dopustila jeho předchůdkyně Liz Trussová. Británii varoval, že zemi čekají obtížná rozhodnutí, aby překonala "hlubokou hospodářskou krizi". Sunak ve svém prvním projevu před sídlem premiérů v Downing Street slíbil, že v centru jeho pozornosti bude "ekonomická stabilita a důvěra".

"Chci vzdát hold své předchůdkyni Liz Trussové. Nemýlila se, když chtěla zlepšit růst v této zemi. Je to ušlechtilý cíl," uvedl Sunak. "Udělala však některé chyby, které se nezrodily ze zlé vůle nebo špatných úmyslů. Právě naopak. Ale přesto to byly chyby. A já jsem byl zvolen vůdcem své strany a vaším premiérem částečně proto, abych je napravil," dodal.

Sunak uvedl, že jeho hlavní prioritou bude řešení ekonomické krize, kvůli níž mají miliony Britů problémy s placením účtů za potraviny a energie. "Naše země čelí hluboké hospodářské krizi. Důsledky covidu stále přetrvávají. Putinova válka na Ukrajině destabilizovala energetické trhy a dodavatelské řetězce po celém světě," řekl Sunak. "Hospodářská stabilita a důvěra jsou pro mě ústředním bodem programu této vlády. To bude znamenat, že přijdou těžká rozhodnutí," uvedl.

Mezi své priority Sunak zařadil také silnější zdravotnický systém, lepší školy, bezpečnější ulice, kontrolu hranic, ochranu životního prostředí, podporu ozbrojených sil či budování ekonomiky, která využije pobrexitové příležitosti.

Podle politické reportérky stanice Sky News Beth Rigbyové bylo na Sunakově projevu charakteristické zejména to, že vyslovil to, co předtím neřekla Trussová. Uznal, že předchozí kabinet udělal chyby a že před ním jako před novým premiérem stojí obtížný úkol znovu si získat důvěru občanů. "Tato vláda bude mít integritu, profesionalitu a odpovědnost na všech úrovních. Důvěra se získává a já si získám tu vaši," řekl Sunak v projevu.

Sunak se stal premiérem po sedmitýdenním působení Trussové, jejíž plány na snížení daní způsobily v zemi finanční chaos. Sunak byl v pondělí vybrán vládnoucími konzervativci, aby Trussovou nahradil. Premiérem ho dnes jmenoval britský král Karel III., který předtím přijal rezignaci Trussové. Panovník zároveň Sunaka pověřil sestavením kabinetu. Očekává se, premiér novou vládu představí ještě dnes.

Pro Karla III. bylo jmenování ministerského předsedy premiérou, Trussovou do funkce krátce před svou smrtí uvedla ještě královna Alžběta II.

Sunak se stal prvním britským ministerským předsedou s indickými kořeny a nejmladším lídrem země za posledních více než 200 let. Po Trussové a Borisi Johnsonovi je již třetím premiérem, kterého Británie měla v letošním roce.

Kromě stabilizace britské ekonomiky se Sunak musí pokusit sjednotit vládní stranu, která se kromě neshod potýká s rekordně nízkou podporou voličů v průzkumech veřejného mínění. Konzervativní zákonodárkyně Victoria Atkinsová prohlásila, že strana se pod Sunakovým vedením "uklidní". "Všichni chápeme, že se nyní musíme skutečně postavit za Rishiho - a po pravdě řečeno, přesně to strana udělala," řekla rozhlasové stanici LBC.

Dvaačtyřicetiletý Sunak se stal v pořadí 57. premiérem Spojeného království a je nejmladším šéfem vlády za posledních 200 let. Je také prvním britským premiérem, který není běloch.

Sunak přenechal vedení klíčových resortů v nové vládě stejným lidem

Premiér Sunak obsadil všechny důležité posty nového kabinetu. Svá místa z bývalé vlády si udrželi například Jeremy Hunt v čele resortu financí, James Cleverly jako šéf diplomacie, Ben Wallace v čele obrany nebo Suella Bravermanová jako ministryně vnitra. Tradiční obměna tváří při nástupu nového předsedy vlády se tebtokrát vyhnula nejméně deseti konzervativcům.

"Je mi ctí sloužit naší zemi a Rishimu Sunakovi. Ochrana zranitelných lidí, pracovních míst, cen energií a hypoték bude naší prioritou. Budeme usilovat o stabilitu, sebejistotu a dlouhodobý růst," napsal na twitteru Hunt po svém uvedení do funkce.

Svoji původní vládní roli, v níž už od začátku září koordinovala vládní agendu v Dolní sněmovně, získala i Penny Mordauntová. Britská média nicméně spekulovala, že jí Sunak nabídne některý z důležitějších vládních postů poté, co v pondělí odstoupila ze stranického klání o premiérský post. Protějškem Mordauntové ve Sněmovně lordů bude opět Nicholas True.

Ministrem bez portfeje jmenoval nový premiér Nadhima Zahawiho, který zastával nižší vládní pozice v předchozí vládě Liz Trussové. Ministrem spravedlnosti a vicepremiérem se stal Dominic Raab.

Hlavním whipem byl jmenován Simon Hart. Whip je vybraným poslancem, který dohlíží na to, aby příslušníci jeho strany hlasovali podle stranických zájmů. Hlavní whip v britském parlamentu zaštiťuje celý systém dohlížení (whipování), je též členem vlády a mnohdy pravou rukou premiéra.

Důležitou roli bude zastávat exministr kultury ve vládě Borise Johnsona Oliver Dowden. Na starosti bude mít jako kancléř Lancasterského vévodství správu majetku britského monarchy, především se ale bude starat o každodenní chod britské vlády. Sunak jej bude moci použít i jako svého poradce či ministra bez portfeje.

Ministryní vnitra se opět stala Suella Bravermanová, bývalá generální prokurátorka, která na tutéž pozici rezignovala minulý týden ve vládě Trussové. Své odstoupení tehdy odůvodnila porušením pravidel zacházení s e-mailovou schránkou. Ve svém rezignačním dopise ale vládu Trussové kritizovala. Generální prokurátorkou se dnes stala Victoria Prentisová, která zastávala nižší vládní funkce v Johnsonově kabinetu.

Ministrem pro průmysl, obchod a energie je Grant Shapps, exministr dopravy, který se dostal do středu mediální pozornosti letos v létě, když odmítal jednat se stávkujícími železničními odbory. Resort dopravy dnes převzal Mark Harper, zkušený politik, který poprvé usedl v parlamentu v roce 2005 a zastával vlivné pozice ve vládě Davida Camerona mezi lety 2010 a 2016.

Gillian Keeganová se stala ministryní školství. Keeganová je bývalou náměstkyní ministerstva zahraničí pro Afriku a bývalou náměstkyní ministerstva zdravotnictví pro péči a duševní zdraví ve vládě Trussové.

Ministerstvo životního prostředí povede Thérèse Coffeyová, bývalá vicepremiérka ve vládě Trussové.

Mezi ty, kteří se vracejí na své původní pozice jsou i Kemi Badenochová, která má opět na starosti ministerstvo pro mezinárodní obchod, a Michelle Donelanová v čele ministerstva kultury, digitalizace, média a sportu. Obě ženy se po rezignaci Johnsona v červenci ucházely o premiérský post.

Trussová před cestou ke králi naposledy vystoupila v Downing Street

Mnoho úspěchů ve funkci britského ministerského předsedy dnes popřála odcházející šéfka vlády Liz Trussová svému nástupci Rishimu Sunakovi, když se loučila s premiérským sídlem v londýnské Downing Street. Před cestou do Buckinghamského paláce za králem Karlem III. prohlásila, že její krátké setrvání v úřadu ji přesvědčilo o tom, že Británie potřebuje "odvážnou změnu politiky".

Trussová začala svůj projev na rozloučenou slovy, že jí bylo "obrovskou ctí" být premiérkou a vést národ při truchlení nad smrtí královny Alžběty II. a při vítání nástupu krále Karla III. Její vláda podle ní jednala "naléhavě a rozhodně", aby pomohla tvrdě pracujícím rodinám. Trussová řekla, že pomohla tisícům podniků vyhnout se bankrotu a Británie díky ní získala zpět energetickou nezávislost, takže "již není závislá na zlovolných zahraničních mocnostech".

Trussová uvedla, že díky svému působení v premiérském křesle je "více než kdy jindy přesvědčena", že Spojené království potřebuje odvážnou změnu politiky. "O mnohé věci se nepokoušíme ne proto, že by byly těžké, ale proto, že na to nemáme odvahu," citovala končící premiérka římského filozofa Senecu.

"Prostě si nemůžeme dovolit být zemí s nízkým růstem, kde vláda přebírá stále větší podíl našeho národního bohatství," řekla Trussová s odkazem na kontroverzní ekonomické plány, které se snažila prosadit. "Musíme využít našich brexitových svobod a dělat věci jinak. To znamená zajistit více svobody pro naše vlastní občany. A obnovit moc demokratických institucí. Znamená to snížit daně, aby si lidé mohli ponechat více peněz, které vydělají," dodala. Poté Trussová poděkovala za podporu a popřála mnoho úspěchů Sunakovi.

Trussová oznámila svoji rezignaci ve čtvrtek 20. října po zhruba šesti týdnech ve funkci. Rezignace byla vyvrcholením vládní krize, kterou prohloubily kontroverzní ekonomické reformní plány, především ničím nevyvážené daňové škrty. Trussová od svých záměrů byla nucena upustit po bouřlivé reakci finančních trhů a hlubokém propadu libry. Navzdory tomu, že vyměnila v čele resortu financí Kwasiho Kwartenga za Jeremyho Hunta a že se za své chyby omluvila, nepodařilo se jí uklidnit nevoli ve vlastní straně.

Premiérkou byla Trussová nejkratší dobu v britské historii. Na druhém místě je George Canning, který byl v úřadu 119 dní do své smrti v roce 1827.

List The Guardian přirovnal poslední projev Trussové ke stylu, jakým skončil její předchůdce Boris Johnson, protože "se neomluvila a nevyjádřila vůbec žádnou lítost nad problémy, které nejen své straně, ale celé zemi způsobila rozhodnutími, jež přijala jako premiérka". "Ale nejen to; klíčovým argumentem projevu bylo, že vlastně nakonec měla pravdu a že Spojené království potřebuje přesně takový ‘odvážný’ politický program, jaký nabízela," napsal deník.

Podobně hodnotil projev Trussové i politický reportér BBC Chris Mason. Projev byl podle něj "pozoruhodný svou vzdorovitostí: její vládní program se ukázal jako katastrofální, ale trvala na tom, že jeho hlavní cíl, extrémně rychlé popohnání hospodářského růstu, byl správným úmyslem ve správný čas," napsal Mason. "Nebyla to žádná omluva," dodal.

EU počítá s pevnými vztahy s Británií pod vedením Sunaka, uvedla šéfka EK

Evropská unie počítá s pevnými vztahy s Británií a s plným dodržováním dohod uzavřených po jejím odchodu z evropského bloku. Prohlásila to dnes šéfka Evropské komise, která pogratulovala Rishimu Sunakovi k nové roli britského premiéra. Francouzský prezident Emmanuel Macron, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident USA Joe Biden uvedli, že se těší na spolupráci se Sunakem. Naopak Moskva po nástupu nového ministerského předsedy nevidí naději na zlepšení rusko-britských vztahů.

"V těchto pro náš kontinent těžkých časech počítáme s pevným vztahem se Spojeným královstvím, abychom bránili naše společné hodnoty při plném respektování našich dohod," uvedla von der Leyenová na twitteru.

Podobně se vyjádřil Macron, který řekl, že se Sunakem bude chtít spolupracovat na společných výzvách, jako je válka na Ukrajině.

"Těším se, že společně posílíme naši spolupráci v otázkách, které mají zásadní význam pro globální bezpečnost a prosperitu, včetně pokračování naší silné podpory Ukrajině," uvedl Biden na twitteru.

Zelenskyj rovněž pogratuloval Sunakovi a uvedl, že je připraven nadále posilovat vztahy s Británií. "Přeji vám, abyste úspěšně překonal všechny výzvy, kterým dnes britská společnost a celý svět čelí. Jsem připraven pokračovat v posilování ukrajinsko-britského strategického partnerství," napsal Zelenskyj na twitteru.

Rusko naopak uvedlo, že nevidí důvod očekávat zlepšení vztahů s Británií. "V tuto chvíli nevidíme důvod k naději, že v dohledné době dojde k nějakým pozitivním změnám," řekl novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Rusko zůstává otevřené a připravené posoudit nejsložitější otázky u jednacího stolu. Nikoli však na úkor našich vlastních zájmů," dodal Peskov.

Británie patří k nejhlasitějším podporovatelům Ukrajiny, která od 24. února čelí ruské invazi. Sunak je třetím britským premiérem za toto období. Ruští představitelé se radovali z odchodu Sunakových předchůdců, Liz Trussové i Borise Johnsona, zároveň ovšem opakovaně prohlásili, že nevidí šanci na zlepšení vztahů mezi Londýnem a Moskvou bez ohledu na to, kdo bude působit v Downing Street.

Expremiér Johnson dnes vyzval své spolustraníky, aby plně podpořili Sunaka. "Gratuluji (Rishimu Sunakovi) k tomuto historickému dni, toto je okamžik, kdy by měl každý konzervativec vyjádřit našemu novému premiérovi plnou a upřímnou podporu," napsal Johnson na twitteru.

Irský premiér Micheál Martin vyzval Sunaka, aby urychleně zahájil věcné jednání s Evropskou unií o vyřešení patové situace ohledně obchodních pravidel pro Severní Irsko po brexitu.

Generální ředitel společnosti Ryanair Michael O'Leary uvedl, že Sunak má před sebou těžká rozhodnutí. Dodal, že je ale rád, že "dospělí opět převzali odpovědnost". Doufá také, že prvním Sunakovým rozhodnutím bude opětovné přistoupení k dohodě o volném obchodu s EU.

Lídr opoziční Labouristické strany Keir Starmer pogratuloval Sunakovi, že se zapsal do historie jako první britský premiér asijského původu. Hned poté ale dodal, že "toryové rozvrátili ekonomiku, způsobili nízké mzdy, vysoké ceny a krizi životních nákladů". Veřejnost podle něj potřebuje nový začátek a možnost rozhodovat o budoucnosti Británie.

Podle šéfa opozičních Liberálních demokratů Eda Daveyho "odmítnutí" Sunaka vyhlásit všeobecné volby "ukazuje, že Konzervativní strana nevěří britskému lidu". Davey vyzval nového premiéra, aby potvrdil, že dávky a důchody budou zvyšovány v souladu s inflací a že nebudou snižovány výdaje na veřejné služby.

Evropa a svět potřebují silnou Británii, napsal Zeman v gratulaci Sunakovi

Evropa a celý svět potřebují stabilní a silnou Velkou Británii, napsal dnes český prezident Miloš Zeman v gratulaci Sunakovi ke jmenování britským premiérem. Sunakovy dosavadní zkušenosti i politická dráha znamenají podle prezidenta vynikající předpoklady pro zvládnutí složitých geopolitických výzev. Zeman v dopisu zveřejněném Pražským hradem uvedl, že věří v další rozvoj bilaterálních vztahů Británie s Českem.

Zeman dnes Sunakovi pogratuloval ke jmenování. "Váš mandát přichází v nelehké době, kdy svět čelí mnoha geopolitickým výzvám v čele s bezprecedentní ruskou agresí na Ukrajině a související energetickou krizí. K jejich zvládnutí potřebuje nejen Evropa, ale i celý svět, stabilní a silnou Velkou Británii," uvedl Zeman. Je si jistý, že Sunakovy zkušenosti a politická dráha jsou vynikajícím předpokladem ke zvládnutí takového úkolu.

Podle Zemana je nezbytné i nadále vytrvat v pevném a neochvějném spojenectví s Ukrajinou. "Ale zároveň bojovat i za aktuálně těžce zkoušený sociální smír v našich vlastních zemích. Nesmíme za žádnou cenu připustit ohrožení demokratických hodnot, na kterých jsou vystavěny," konstatoval.

Věří, že Sunakovo působení ve funkci premiéra přispěje i k dalšímu rozvoji bilaterálních vztahů Británie s Českem. "I přes nedávný odchod vaší země z EU je totiž naše vzájemná spolupráce, mimo jiné jakožto dvou členských zemí NATO, klíčová při zvládání rostoucích globálních výzev," uvedl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď