Volby do Zastupitelstva obce Moldava se budou opakovat. Krajský soud rozhodl o neplatnosti hlasování
Ilustrační foto
Teplice

Moldava – Voliči na Moldavě půjdou znovu k urnám. Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl v pondělí 24. října o neplatnosti hlasování ve volbách do zastupitelstva ve dnech 23. - 24. září. Současně ale zamítl návrh uskupení SPOLU na neplatnost voleb. Volby se tak jako tak budou vzhledem k neplatnosti hlasování v podkrušnohorské obci opakovat.

Podnět k prošetření průběhu voleb dali zástupci volebního uskupení SPOLU. Důvodem bylo podle nich účelové přihlášení celkem 46 voličů k trvalému pobytu v obci Moldava 2–3 týdny před volbami. Noví obyvatelé Moldavy se přitom přihlásili do dvou nemovitostí, které jsou ve vlastnictví lídryně strany SPD Ivety Boudišové a kandidáta SPD, bývalého starosty Moldavy Jaroslava Poka. Oba jmenovaní se na základě výsledku voleb dostali do zastupitelstva.

Porušení volebního zákona se dopustil i předseda okrskové volební komise. Přestože byli účelově přihlášení voliči z volebního seznamu současnou starostkou vyškrtnutí, umožnil 23 osobám ve volbách hlasovat. A to i přes nesouhlas ostatních členů komise. Rozhodnutí okrskové volební komise přitom podléhá volebnímu zákonu a pro přijetí každé změny je potřeba souhlas nadpoloviční většiny přítomných. K tomu ale nedošlo a o možnosti účasti ve volbách i pro vyškrtnuté voliče rozhodl předseda volební komise sám.

Svým postupem porušil volební zákon a hrubě tak ovlivnil výsledky voleb. Účelově přihlášení voliči, kteří dostali příležitost volit (23 osob), tím pádem tvořili šestinu celkového počtu všech zdejších voličů (160). Na základě hrubého porušení zákona ze strany předsedy okrskové volební komise podaly dvě členky této komise trestní oznámení. Nové volby do Zastupitelstva obce Moldava se uskuteční v listopadu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru