Ze Švédska do Košic pro polský titul

Po loňském úspěchu Mika Marczyka se na polský trůn vrátil pilot Hyundaie i20 R5 ze severu Evropy.

Po roce stráveném převážně na asfaltech i šotolinách v Polsku přišla pro účastníky tamního mistrovství výzva v podobě přesunu na východ Slovenska. Garrett Rally Košice měla kromě nepříliš zajímavého slovenského šampionátu rozhodnout o novém mistrovi v Polsku. V obou šampionátech byl v boji o titul pořádně namočený Grzegorz Grzyb. Zatímco v tom svém domácím musel hrát roli outsidera, v tom slovenském byl považován dle aktuální bodové situace za hlavního favorita. Ohrozit polského jezdce Škody Fabia Rally2 evo mohl český jezdec stejného vozu Filip Mareš, ale ten se rozhodl dalekou cestu na východ nepodstoupit. Ostatně šance neměl vzhledem k bodové ztrátě zrovna největší. Domácí Jaroslav Melichárek na tom nebyl o moc lépe, ale pro něho cesta na start rally nebyla tak dlouhá a s Fordem Fiesta RS WRC se tedy košickým divákům předvedl. První etapu Melichárek zakončil až na pátém místě, kde měl náskok dvaceti vteřin na Tomáše Kukučku s mnohem méně sofistikovaným a starším vozem Mitsubishi Lancer EVO VI. Do neděle pilot Fordu vstoupil inkasováním třicetivteřinové penalizace a v druhé zkoušce skončil mimo trať. Potřetí v řadě se tak slovenským mistrem stal polský pilot Grzyb, který zároveň celkový počet tamních titulů zvednul už na sedm a v historických statistikách Slovenska si pojistil pozici jednoznačně nejúspěšnějšího pilota.

Polský pilot Škody vstoupil do rally nejúspěšněji i v rámci celkového pořadí, byť zde jeho rival nemusel nikam spěchat. Tom Kristensson si vytvořil na čele šampionátu solidní náskok hlavně svými úspěchy na trojici šotolinových rally. Jak ale ukázal minule na Rajdu Wisly, vyhrávat umí i na asfaltu. Tento triumf pro něj měl obzvlášť velkou váhu, když díky němu nemusel v Košicích Grzyba porazit a stačilo mu skončit za ním na některé ze zbylých pódiových příček. Švéda tak nikterak nemuselo trápit, že jen během první etapy na svého polského soupeře poztrácel více než minutu. I tak se udržel na druhém místě. Těsně za ním se sice v sobotu večer držel s odstupem pouhých 4,2 sekundy host z Lotyšska Martins Sesks, ovšem ten se musel spoléhat na služby slabší techniky v podobě Škody Fabia Rally2-Kit. V neděli ráno se juniorskému mistrovi Evropy z roku 2018 podařilo před Kristenssona dostat, ale pak jezdec Hyundaie i20 R5 zaútočil v osmém testu a na druhé místo se vrátil. Grzyb pokračoval na vedoucí příčce, ale ta mu za daných okolností k ničemu nebyla. Jeho švédský soupeř si pak dovolil v závěrečné sekci celé sezóny zajet na oslavu titulu dva nejrychlejší časy. Předloni se povedlo vyloupit polskou baštu Jarimu Huttunenovi využívajícímu stejnou techniku týmu Kowax 2BRally. Letos na něho stejně úspěšně navázal Kristensson. Na začátku roku to vypadalo, že juniorský mistr světa ze sezóny 2020 absolvuje několik soutěží polského mistrovství, k tomu něco málo doma ve Švédsku a dva evropské starty. Nakonec ale odjel kompletní polské mistrovství a celkem se už představil ve čtrnácti podnicích. A to jej příští víkend čeká ještě jeden, německá šotolinová Lausitz Rallye.

Konečný stav polského šampionátu: 1. Kristensson 214, 2. Grzyb 204, 3. Wróblewski 158, 4. Gabryś 98, 5. Lubiak 71, 6. Byśkiniewicz 71

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!