Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tetování jako umění, životní styl i záchrana. Tyto ženy mu navždy propadly

Tetování se stalo fenoménem dneška, umělecká díla před námi zejména v teplých dnech doslova defilují po ulicích a více či méně povedené „kérky“ zdobí těla známých osobností i lidí z našeho okolí. Seznamte se se třemi zajímavými tatérkami, které v tomto svébytném umění našly samy sebe.
Část 1/3
Zdeňka Zdvyhl Vyhlídková vždy snila, že bude tatérkou.

Tatéři pro mě byli jako hollywoodské hvězdy

Zdeňka Zdvyhl Vyhlídková (26), tatérka a umělkyně, majitelka tetovacího salonu Black Tulip Tattoo

Poprvé vzala do ruky tetovací jehlu před devíti lety. Jak dnes jedna z nejžádanějších českých tatérek, která má beznadějně obsazené termíny na několik měsíců dopředu, přiznává, táhlo ji to k této profesi už dávno. Přímo magickou silou.

„Toužila jsem po tom dlouho, v naší rodině tetování nebylo nic výjimečného. Můj strejda z máminy strany měl před dvaceti lety celý „rukáv“, což nebylo běžné. Máma takový ten tribal nad zadkem. Teta a sestřenka také měly pár tetování. Starší ségra si nechala udělat první kérku v šestnácti.

Prostředí tetovacích studií mě vždy táhlo, pokaždé jsem si tam připadala jako v mystickém světě, při jejich návštěvě jsem vždycky cítila motýly v břiše a fascinovalo mě to. Tatéři pro mě byli tenkrát něco jako hollywoodské hvězdy. Nedosažitelní,“ vzpomíná s úsměvem Zdeňka Zdvyhl Vyhlídková, která si svůj sen dokázala splnit.

Inspirativní blog

Tetovat začala v osmnácti, informace si vyhledávala už mnohem dříve. Jak ovšem přiznává, bylo jich pomálu a nedalo se příliš čeho chytnout. Ve volném čase ráda kreslila a malovala a svými návrhy plnila svůj teenagerský blog.

„Tehdy měl blog každý puberťák. Tam jsem dávala to, co jsem nakreslila. Strávila jsem nad tím hodně času doma i na výtvarce. A díky tomu mě pak začali oslovovat lidi s prosbou, zda bych jim neudělala třeba návrh na tetování. Začala jsem si tím přivydělávat. Potom už se mě začali rovnou ptát, jestli také tetuji,“ říká Zdeňka, která tehdy ještě studovala zdravotní školu. Jenže následně jí život zkomplikovaly dlouhodobé zdravotní problémy.

Zdenčiným typickým rukopisem je vodovkové tetování. Klienti si na něj rádi počkají.

Nemoc jako impulz

„Bylo to vleklé a temné období. Jenže jsem si díky tomu srovnala v hlavě spoustu věcí. Především to, že chci dělat v životě něco, co mě bude bavit,“ bilancuje osobitá tatérka, jejímž identickým rukopisem je takzvané vodovkové tetování.

„Skrze nemoc si najednou uvědomíte, že je úplně jedno, co vám budou ostatní říkat. Nejdůležitější je, jak trávíte svůj čas, když jste tady. To mi tenkrát nějak docvaklo. Léčba boreliózy se protnula se startem mé tatérské kariéry. Za všechny našetřené peníze jsem si pořídila první tetovací výbavu,“ vzpomíná.

Nikdy se nestalo, že by svého rozhodnutí litovala. „Jak se říká, každý tu má nějaké poselství a záměr. A já mám pocit, že jsem na to kápla. Protože i na začátku všechno klapalo, jak má,“ dodává spokojeně.

Prázdný prostor

Najít své místo na scéně nebylo podle Zdeňky před deseti lety až tak obtížné. Tatérů tehdy nebylo tolik jako nyní, případně se řadili mezi starší ročníky. Dnes mají začínající tatéři mnohem větší konkurenci.

„V Jihočeském kraji, odkud pocházím, jich bylo jen pár. A už vůbec nebylo standardní, že by mezi nimi byly holky,“ pokračuje. „Na začátku jsem potetovala mamku, tetu, sestřenku, ségru, pak mamku kolegyně z práce, rodinné známé... Díky kresbám, které jsem dávala na internet, jsem měla zaplněný diář, až jsem nechápala, jak je to možné,“ vypráví.

V šestapadesáti si žena plní sny o tetování, pokrývá jí téměř celé tělo

„Vždycky jsem nějak intuitivně věděla, čím lidi oslovit. Chtěla jsem tvořit svoje návrhy a dost dlouho jsem je dělala prakticky za materiál. Lidi chodili a překvapovalo mě, z jaké dálky za mnou dokázali přijet. I dnes se stává, že se mi ozve někdo, kdo mě zná ještě z doby mého blogu. Což je pro mě šok,“ směje se a přiznává, že zpočátku postupovala metodou pokus - omyl a zpětně by mnohé věci předělala. Velmi si ale váží toho, že jí klienti dali šanci.

Správná volba

Každé téma se dá podle Zdeňky udělat dobře. Jenom by se člověk neměl zaprodávat sám sobě, jak podotýká. A i klient by měl být jednoznačně přesvědčený o tom, pro co se rozhodl.

„Správný postup pro to, aby se člověk objednal k tatérovi a šel tam, mohl v něj mít důvěru, nemusel se bát a nemusel ho kontrolovat, nechal ho tvořit, je vybrat si tatéra primárně pro to, co dělá. Klient by měl být v souladu s devadesáti pěti procenty tatérovy práce.

Nemělo by to v žádném případě fungovat tak, že jdete za někým, protože chcete tetování. Když ale na začátku vyeliminujete nějakou svoji nejistotu, můžete tam přijít, dát téma a nechat to být. A víte, že si odnesete dobrou věc,“ doporučuje Zdeňka. I jí samotné ale prý trvalo, než si nastavila mantinely.

Autor:
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

OBRAZEM: Osobnosti, které trpí bipolární poruchou

27. dubna 2024

Už dávno není tabu veřejně hovořit o psychických problémech. Své o tom ví i známé osobnosti, které...

Zbavte se starých jizev. Může pomoci masáž i laser

27. dubna 2024

Máte na těle nějaké jizvy, třeba ještě z dětství? Pokud vám vadí, můžete si je nechat odstranit....

Mladí se dnes příliš zaměřují na vnitřní prožitky, je to nezdravé, míní socioložka

26. dubna 2024

Premium „Žijeme v době, kdy se extrémně zaměřujeme na své emoce a prožitky. Historicky je to velmi...

OBRAZEM: Slavní, kteří mají indiánské předky

26. dubna 2024  13:08

Podívejte se do galerie na slavné osobnosti, kteří se hrdě hlásí k indiánským předkům. U některých...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...