PROČ JE NÁŠ MOZEK KVANTOVÝ POČÍTAČ (2)

Kvantový mozek, spiritualita a Boží mysl

 Když nás náš mozek ("kvantový počítač") spojuje se světem, je tato zkušenost spojení stejným zdrojem, z něhož umělci, a dokonce i vědci čerpají inspiraci a kreativitu. Kvantové spojení našeho mozku nám může sloužit jako jemný, ale důvěryhodný kompas - kompas, který je tradičním národům a kulturám dávno známý, ale v moderním světě je z velké části ignorován. Prožitek spojení je také zdrojem spirituality. Velcí učitelé vstupovali do hluboce změněného stavu, prožívali duchovní zkušenost, a když se vrátili do bdělého stavu, snažili se ji zachytit slovy. Jejich slova se stala písmy, která uctívají jejich následovníci. Duchovní/náboženská zkušenost byla ve všech epochách a kulturách v podstatě stejná. Vždy šlo o zkušenost jednoty a sounáležitosti.

William James ji popsal jako pocit sjednocení s něčím hlubším a větším, než je člověk sám. Zkušenost lidí všech epoch a společenských vrstev potvrzuje, že James měl pravdu - jsme jako ostrovy na moři, odděleni na povrchu, ale spojeni v hloubce. Ačkoli základní podstata duchovní zkušenosti byla vždy stejná, učitelé ji vyjadřovali různými způsoby, protože byli schopni svou zkušenost pouze přiblížit slovy a symboly své doby a místa. V každé době a na každém místě byly tyto symboly a vyjádření jedinečné a odlišné. V průběhu staletí se tyto rozdíly prohlubovaly. Skupiny a společenství stoupenců, které si chtěly udržet svou identitu a zajistit soudržnost, zmrazily původní výroky do podoby posvátných doktrín a z těchto doktrín vytvořily svatá dogmata, někdy dále zdokonalovaná tak, aby sloužila společenským a politickým cílům a ambicím jejich stoupenců.

V konečném součtu rozdíly mezi doktrínami, náboženstvími a náhledy duchovních tradic nejsou rozdíly v podstatě zkušenosti, která je inspirovala. Jsou to pouze rozdíly ve způsobu, jakým byla tato podstata vyjádřena a sdělena. Jak ale vzniká samotná duchovní zkušenost? Dnes máme na tuto otázku lepší odpověď než kdykoli předtím. Duchovní/nábože

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.

Další díly