Festival představí život Němců ve střední a východní Evropě

  5:38
Autorské čtení úspěšného spisovatele Jaroslava Rudiše, procházky po zaniklých i opravených vodních dílech na horním toku řeky Odry či setkání s Thomasem Konhäuserem mapujícím život a kulturu Němců ve střední a východní Evropě nabídne olomoucký festival Olmützer Kulturtage (OKU).

Spisovatel Jaroslav Rudiš se svou knihou Winterbergova poslední cesta | foto: Martin Trdla, MF DNES

Osmý ročník multižánrového festivalu Olmützer Kulturtage proběhne od 1. do 14. listopadu a znovu se zaměří na německojazyčnou kulturu v Česku.

Slavnostní zahájení obou festivalů se uskuteční 1. listopadu v 18 hodin v Arcidiecézním muzeu v Olomouci. Od 19 hodin bude následovat projekce filmu Korzet.

Oceňované historické drama představuje rakouskou císařovnu Alžbětu Bavorskou jako neklidnou ženu toužící po svobodě a emancipaci.

„Festival OKU oživí a prohloubí témata z minulých ročníků, která v poslední době nabrala ještě větší aktuálnosti. Programem tak bude rezonovat třeba problematika genderu či udržitelnosti,“ uvedl ředitel festivalu Michal Urban.

„K udržitelnosti například přispějeme spolu s Vydavatelstvím Univerzity Palackého oblíbeným knižním swapem, v němž budou moci zájemci vyměnit své knihy za jiné, či semínkovnou neboli výměnnou burzou semen v knihovně,“ popsala Miroslava Dvorská, programová ředitelka festivalu OKU z Vědecké knihovny v Olomouci.

Hvězdou festivalu je spoluautor Aloise Nebela Jaroslav Rudiš

Mezi nejvýraznější hosty festivalu patří Jaroslav Rudiš, který 2. listopadu v 18 hodin představí v Arcidiecézním muzeu svůj román Witenbergova poslední cesta.

Autor žijící v Berlíně jej napsal v němčině a vydobyl si s ním nominaci na prestižní Cenu Lipského knižního veletrhu.

V České republice pak získal Cenu Karla Čapka za přínos k prosazení demokratických a humanistických hodnot ve společnosti a dále cenu Magnesia Litera v kategorii překladové literatury.

OKU letos spojí síly rovněž s festivalem německy mluvených filmů Das Filmfest, který zavítá vůbec poprvé do Olomouce.

Díky této spolupráci budou mít diváci možnost vidět to nejlepší z filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska.

Nedílnou součástí programu OKU bude rovněž dopolední sekce pro školy. Žákům a studentům nabídne nové německé filmy jako Ivie a Na tahu, jazykové animace pro základní školy Deutsch ist super, workshopy historie a besedy s pamětníky odsunu.

Výlet na Libavsko představí zaniklé obce

Pro návštěvníky festivalu OKU je připraven výlet na Libavsko, během kterého ožijí vzpomínky pamětníků odsunu z dnes již zaniklých obcí.

Procházka povede kolem Odry a přiblíží historii běžně nedostupných, zaniklých i zrenovovaných vodní děl na horním toku řeky, včetně nově rekonstruovaného vodního mlýnu Wesselsky v Loučkách u Oder.

Autentickou atmosféru Sudet v tiché krajině pod Králickým Sněžníkem přinese výstava fotografií audiovizuálního umělce Lukáše Horkého.

Vernisáž výstavy se uskuteční 7. listopadu v 17 hodin v Galerii Biblio Vědecké knihovny v Olomouci. Autor na ní představí snímky z prostředí severomoravských pohraničních hor, kterými více než celé desetiletí dokumentoval krajinu zasaženou poválečným odsunem německého obyvatelstva.