Juniorský soubor Baletu NdB poprvé na scéně

Jedinečný projekt ve střední a východní Evropě zahájil sezonu v září 2022

První komponovaný večer Baletu NdB 2 se skládá ze tří choreografií s názvem Uroboros, Na krásném modrém… a Vodník. Podíleli se na nich demisólista Baletu NdB Uladzimir Ivanou, baletní mistryně Markéta Pimek Habalová a umělecký šéf Baletu NdB Mário Radačovský. Premiéru bude mít v pondělí 31. října 2022 v 19.00 hodin v divadle Reduta.

Úvodní choreografie Uladzimira Ivanou se symbolicky vztahuje k věčnému boji dobra se zlem. Uroboros je starodávný symbol, který zobrazuje hada či draka požírajícího svůj vlastní ocas. Symbolizuje cyklickou podstatu věcí, čas a nekonečný běh života, jehož součástí je i věčný boj dobra se zlem.

Mário Radačovský si pro druhou část večera zvolil hudební doprovod odkazující se k roztančené Vídni za doby Johanna Strausse mladšího. Na hudbu jeho valčíků a polek vytvořil hravou choreografii Na krásném modrém…, ve které dominují nejen rychlé nohy mladých tanečníků, ale také energičnost či naivita.

Program 1 zakončí choreografie s názvem Vodník baletní mistryně Markéty Pimek Habalové, která se inspirovala stejnojmenným příběhem z básnické sbírky Karla Jaromíra Erbena Kytice. Hlavní postavou je Vodník, rozpolcená bytost plná vášnivé lásky, ale i výbušné zvířeckosti, která jej v zoufalství dovede až k hrůznému činu.

Premiéra Programu 1 je vyvrcholením první etapy fungování nového ambiciózního projektu juniorského baletního souboru s názvem Balet NdB 2. Od září 2022 ožívá nový soubor mladých talentovaných tanečníků z různých koutů světa, kteří se úzce napojuje na hlavní umělecké těleso. Projekt, který v rámci střední a východní Evropy nemá obdoby, zorganizoval a prosadil umělecký šéf Baletu NdB Mário Radačovský za podpory generálního ředitele NdB Martina Glasera a Jihomoravského kraje.

V souboru nyní působí 12 tanečníků z České republiky, Kanady, Maďarska, Španělska, Švýcarska či z Anglie pod vedením demisólisty Uladzimira Ivanoua a baletní mistryně Markéty Pimek Habalové. Tanečníci budou součástí nejdůležitějších, nejen klasických titulů z repertoáru Baletu NdB, ale budou účinkovat také v dalších projektech. Kromě aktivní spolupráce s hlavním souborem budou navíc samostatnou jednotkou. Čistě v jejich produkci budou uvedeny dvě premiéry, které se uskuteční v divadle Reduta. Druhá připravovaná premiéra Baletu NdB 2 se uskuteční 3. března 2022 v divadle Reduta v Brně.

Foto: Profimedia

Podcast