QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Festival Bonjour Plzeň nabídne zájemcům nahlédnout pod pokličku Tour de France

26.10.2022 9:25

V Plzni se představí fotografka Markéta Navrátilová, která jako jediná žena mohla fotografovat nejznámější cyklistický závod na světě. Festival nabídne i besedu s Romanem Kreuzigerem, koncerty, filmy, ale i pochoutky přímo z Francie.

Bonjur Plzeň_Tour flag_foto Markéta Navrátilová

Festival francouzské kultury Bonjour Plzeň 2022 se bude konat od 5. do 24. listopadu. Do západočeské metropole přinese přednášky, besedy, belgické a francouzské filmy, degustace, akce pro rodiny s dětmi i koncert Plzeňské filharmonie.

Beseda na téma Tour de France

Čtvrtek 10. listopadu bude patřit světoznámé fotografce Markétě Navrátilové, která jako jediná žena měla možnost fotografovat závod Tour de France z motocyklu v rámci pelotonu. Spolu s fotografkou se besedy zúčastní cyklista Roman Kreuziger. Beseda se bude konat na radnici města Plzně od 17 hodin, vstupné 50 korun. „Všechny bych chtěla na besedu se mnou a s Romanem Kreuzigerem srdečně pozvat. Já budu promítat fotografie, kterém mám ráda, a také fotky toho, jak šel čas s Romanem na Tour de France. Fotky budeme komentovat a bude i možnost se zeptat,“ uvedla Markéta Navrátilová.

Ochutnej Francii

V sobotu 5. listopadu na návštěvníky Farmářských trhů na náměstí Republiky budou čekat kromě tradičních stánků i francouzské chutě a vůně. Víno, delikatesy i živá hudba v podání skupiny Maswakka.

Filmová Francie

V rámci spolupráce s Juniorfestem bude uveden například francouzský snímek Malá velká banda nebo Ušák Chicky a Zlokřeček. V úterý 22. listopadu se v Kině Beseda bude promítat v rámci francouzského festivalu snímek Mikulášovy patálie a film Událost.

Na co se mohou těšit děti?

Francouzská sobota pro děti, jednodenní příměstský tábor 12. 11. pro děti od 6 do 12 let, Chvilka s pohádkou v úterý 15. 11. od 16:30 nebo konverzační setkání pro rodiny s dětmi Le Petit Rendez-vous ve čtvrtek 17. 11. od 9:30. Všechny akce se uskuteční v Alliance Française.

Koncert Plzeňské filharmonie

Festival Bonjour Plzeň 2022 vyvrcholí 24. listopadu koncertem francouzsko-belgické violoncellistky Camille Thomas, oceněné mimo jiné časopisem Forbes v žebříčku 30 pod 30. V průběhu večera pod taktovkou Tomáše Braunera a v podání Plzeňské filharmonie zazní skladby Erwina Schulhoffa, Camille Saint-Saens nebo F. Mendelssohna-Bartholdyho. Koncert Camille Thomas & Tomáš Brauner a Plzeňská filharmonie se koná v Měšťanské besedě, začíná v 19:00 a vstupné je 690 Kč.

Fotografie Markéty Navrátilové budou k vidění během festivalu také pod otevřeným nebem, na panelech před radnicí města Plzně.

Foto Markéta Navrátilová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24